Batman Üniversitesi'nden Kozbe Başkanlığında, Kazılar Başlatıldı.

Batman Üniversitesinden öğretim görevlileri kazılarda görev aldı.

Medeniyetler Şehri Şanlıurfa'da il kez Kale Kazıları başlatıldı.  
 
2020 yılı kazıları, 17 Ağustos 2020 tarihinden itibaren Batman Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gülriz KOZBE’nin başkanlığı altında devam etmektedir.
 
Cumhurbaşkanlığı Kararlı bir kazı olan çalışmada, arkeolog, sanat tarihçisi, jeomorfolog ve restoratörlerden oluşan bir uzman ekibin yanı sıra Batman Üniversitesinden öğretim görevlileri de  görev almaktadır. Kalede daha önceleri sadece yıkılan alanlarda koruma tedbirli birkaç sezon yapılan kurtarma kazıları niteliğindeki çalışmalar sonrasında ilk kez böyle sistemli bir arkeolojik kazı gerçekleşmektedir.
Yaklaşık 4 ay süren 2020 sezonunda, biri, Urfa’nın simgesi haline gelen anıtsal sütunların güneyinde, diğeri ise kalenin batı kesiminde olmak üzere iki geniş alanda çalışılarak ortaya anıtsal mimari buluntular çıkartılmıştır. Göbeklitepe ve son dönemlerdeki Karahan Tepe kazıları ile Neolitik olarak bilinen dönem için dünyaya damgasını vuran Urfa şehrinin tarihindeki Hellenistik, Roma, Edessa Krallığı, Abbasi, Memlük, Akkoyunlu, Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok farklı medeniyetin izlerini de gün ışığına çıkarmak kale kazılarının başlıca hedeflerindendir. Söz konusu dönemlere ait anıtları toprak altından çıkarıp restore ederek ayağa kaldırmakla Urfa’nın farklı tarihi süreçleri de gözler önüne serilmiş olacaktır. Kale eteklerinde mevcut olan kaya mezarlarının çağdaşı olan ve o dönemin yönetim merkezi ve idari yapılarının izlerini  kalede belirleyerek Urfa’nın yerel krallığı olan Edessa Krallığı da dünyaya tanıtılmış olacaktır. 7.yy’da İslam akınları başlamadan önce bölgenin güçlü krallığı olan Edessa, özellikle Hiristiyanlık aleminin büyük önem verdiği kutsal bir şehir olarak antik yazılı kaynaklarda zikredilmektedir. Nitekim Edessa krallarının kışlık sarayının kalede olması gerektiğini biliyoruz.
 
 
2018’de ziyaretçi güvenlik tedbirleri alınmak üzere ziyarete kapanan kale, bütün bu kazı ve restorasyon çalışmaları sonucunda tekrar turizme kazandırılacaktır. Balıklıgöl Platformu’ndaki cami, medrese, çarşı ve han gibi anıtların yanı sıra Balıklıgöl, Urfa ve Haleplibahçe Müzeleri, Kızılkoyun Nekropol Alanı’ndaki mezarlar, Şanlıurfa Kalesi’ndeki anıtsal yapılarla birlikte bir bütün olarak “Medeniyet ve İnanç Parkı” şeklinde dikkate alındığında Urfa turizmine büyük bir ivme kazandıracaktır. 
 
 
Şanlıurfa Kalesi Kazıları’nın gerçekleştirilmesinde büyük destek veren Kültür ve Turizm Bakanlığı, Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Eyyübiye Belediyesi,  İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Batman Üniversitesi’ne teşekkürlerimizi sunarız.
 

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler