Batman’da polis ile esnaf arasında arbede

Batman’da kaçak cep telefonu baskını yapan polis ile esnaf arasında arbede yaşanırken, olayla ilgili 4 esnaf gözaltına alındı.

Batman’da sabah saatlerinde Çarşı Mahallesi Raman Caddesi üzerinde bulunan çok sayıda esnafa polis tarafından kaçak cep telefonu baskını yapıldı. Baskın esnasında polis ile esnaf arasında büyük gerginlik yaşanırken, olayda 4 esnaf gözaltına alındı.

Polis ile esnafın karşı karşıya geldiği olayda, polis tarafından havaya ateş açılıp, esnafa biber gazı ve plastik mermi sıkıldı. TOMA’nın da hazır bulunduğu olay esnasında birçok esnaf biber gazından etkilenirken, plastik mermilerin isabet ettiği birçok esnaf ise yaralandı.

Polisin sert müdahalesine tepki gösteren esnaf ile polis arasındaki gerginlik uzun süre devam etti. Duruma tepki gösterip kepenk açmayan esnaf ile polis arasında yaşanan diyaloglarda esnaf, bölgedeki işsizlikten ve ekonomik durgunluktan ötürü kaçak cep telefonu satmak zorunda kaldıklarını belirterek, kendileri için iş sahalarının açılmasını istedi.

Yaşanan arbedede gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılmasını isteyen esnaf, sık sık polisle karşı karşıya geldi.

Gerginlik devam ederken, Mustazaflar Cemiyeti Batman Şube Başkanı Feyzi Aydın, olay yerine gelerek tarafları sakinleştirmeye çalıştı.

Yaşanan duruma büyük tepki gösteren esnaflardan Arif Saydam, “Güneydoğu halkı fabrika olmadığı, iş sahaları bulunmadığı için kaçak ürün alıp satmak zorunda kalıyor. Telefonlar sınırdan rahat bir şekilde geçirildiği halde burada onlara el konuluyor. Başka bir iş imkânı açsınlar, buraya fabrika kursunlar, asgari ücretle iş bulsunlar, biz de kaçak ürün satmak zorunda kalmayalım. İş imkânı yok, çalışabileceğimiz herhangi bir ortam yok, ne yapalım? Bu halk ne yapsın?” dedi.

Bir başka esnaf Mehmet Demirhan ise şunları söyledi: “Tek derdimiz çocuklarımızın rızkını kazanmaktır. Polisle çatışacak durumumuz yok. Bütün yetkililerden yardım istiyoruz. Bu ürünler kargoyla geliyor, ama onları yakalamıyorlar. Buraya gelince yakalıyorlar. Yetkililerden yardım istiyoruz.”

Daha sonra toplanan esnaf, valiliğe doğru yürüyüşe geçti. Belediye binasının önünde polis tarafından önü kesilen esnaf kısa süreliğine oturma eylemi gerçekleştirdi. Polisin uyarıları üzerine esnaf daha sonra dağıldı. Olay yerine geri dönen esnafın tepki olarak kepenk açmadığı görüldü.

Gerginliğin duyulması üzerine olay yerine gelen HÜDA PAR İl Başkanı Davut Şahin, polisin sert tavrına tepki gösterdi.

Konuyla ilgili yetkililerle görüşeceklerini, olayın takipçisi olacaklarını belirten Şahin, esnafı sükûnete davet etti.

HÜDA PAR’dan polisin sert tavrına tepki

Burada yaptığı açıklamada Şahin, “Batman Emniyet Müdürlüğü polis ekiplerinin bu pasajları basması sonucunda, esnaf ve polis arasında bir gerginlik yaşanmış. Duyduğumuz kadarı ile polis, esnafın dükkânına girip, malzemelerine el koymaya çalışmış. Esnaf da buna tepki göstererek ürünlerini vermemeye çalışmış. Gerginlik yaşanması üzerine havaya silah sıkılmış. Halkımızın, esnafımızın söylediği; iş, güç yoksa bir şekilde çocuklarımızın rızkını temin etmek için ekmeğimizin peşinde koşacağız. Eğer devlet bunun önüne geçmek istiyorsa, bize iş alanları, istihdam alanları oluştursun. Yoksa çocuklarımızı nasıl geçindireceğiz. Elbette bir şeyler alıp satacağız, ekmeğimizi kazanmaya çalışacağız.” diye konuştu.

Polisin müdahalesinin sert olduğunu vurgulayan Şahin, “Biz kesinlikle buna karşıyız. Emniyet Müdürlüğüne de gideceğiz. Bu konuda polisin halkımıza karşı şiddet kullanmasına karşıyız. Bunu özellikle de orada dile getireceğiz. Bunun üzerinde sıkı ve ciddi bir şekilde duracağız. Polis gelecek diyalog ile esnafla oturacak, esnafın derdini dinleyecek. Varsa, kaçak mal satıyorsa bunun sebebini öğrenecek. Niye buna mecbur kaldığını öğrenecek. Sokakta bir sürü işsiz, güçsüz gencimiz var. Esrara, maddeye bulaşıyor, kötü yola düşüyor. Polis öncelikle bunun önlemini almaya çalışsın. Esnafımız bir şekilde rızkını temin etmek için, çocuklarını geçindirmek için elbette bir şeyler yapacak. Bir uğraş içerisinde olacak. Polisin müdahalesi bu şekilde olmamalı. Gözaltına alınan birkaç esnafımız var. Onların gözaltından çıkarılması için gereken girişimlerde bulunacağız. Polisin bu sert tavrından vazgeçmesi, bırakmasını şiddetle vurgulayacağız, sorunu sonlandırmaya çalışacağız.” ifadelerini kullandı.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler