“Bilişim araçları öğrencilerin akademik başarısını olumsuz etkiliyor”

Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Bilişim Araçlarını Bilinçli Kullanma Projesi’ tanıtım toplantısı yapıldı.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen tanıtım toplantısına; Vali Yardımcısı Tuğba Polat, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, okul müdürleri ve rehber öğretmenler katıldı.

Program, teknoloji bağımlılığı temalı video gösteriminin ardından, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran’ın açılış konuşmasıyla devam etti.

Her geçen gün yeni bir teknolojiyle karşı karşıya kaldıklarını belirten Kurtaran, “Gün geçmiyor ki teknolojik bir gelişme olmasın. Ancak, yaşamımızı kolaylaştıran bu teknoloji ve teknolojik cihazlar beraberinde, çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalmamıza da neden olmaktadır. Teknolojinin kontrolsüz kullanımı, bireyde fiziksel ve zihinsel aktivitelerin sağlıklı bir şekilde gelişmesini engelleyebilmektedir. Bu süreçte zihinsel yetilerini kullanmayan ve geliştirmeyen birey, bilgiyi öğrenme ile ilgili problemleri de kaçınılmaz olarak yaşayacaktır. Ayrıca, bilgiyi alırken odaklanma süresinin gittikçe kısalması; bilgiyi geç alma ve geç öğrenme, işlem becerilerinde yetersizlik, dikkat eksikliği gibi birçok olumsuz durum da kendini gösterecektir.” dedi.

“Ebeveynler çocuklarına etkin rehberlik yapmaktan kaçınmaktadır”

Bilişim araçlarının amacına uygun bir şekilde kullanılmadığını vurgulayan Kurtaran, “Biz yetişkinler bile zaman zaman yanlış davranışlar sergiliyorken, henüz yaşam deneyimi olmayan çocuklarımız bazen risk alarak, bazen de deneyerek yaşamı öğrenmeye çalışmakta, zaman zaman hatalı tutumları olabilmekte elbette. Günümüzde öğrencilerin akademik başarısını olumsuz etkileyen en önemli etmenlerden biri de, bilişim araçlarının bilinçli ve amacına uygun kullanılmamasıdır. Bu da biz ebeveynlerin her daim çocuklarımıza etkin bir rehberlik yapmamızı kaçınılmaz kılmaktadır. Onların yaşamındaki olumsuz durumlardan haberdar olmalı, olası problemleri önceden görüp önlem almalıyız. Çocuklarımıza nazaran daha fazla deneyim ve bilgiye sahip olsak da söz konusu teknoloji olunca, onların bizden bir adım daha önde olduğu gerçeğini değiştiremeyiz.” diye konuştu.

“Teknolojik araçlar amacına uygun kullanılmıyor”

Konuşmasının devamında Kurtaran şunları söyledi: “Z kuşağı olarak bilinen bu dijital nesil çocuklarının teknolojiye adapte olma becerisinin çok yüksek olduğu aşikârdır. Teknolojiyi iyi kullandıkları gibi, yine teknolojiyi iyi kullanan akranlarıyla arkadaşlık kurmaktalar. Araştırmalar, siber zorbalık kurbanı olan pek çok çocuğun aynı zamanda birer siber zorba olduğunu göstermektedir. Bunun önlenebilmesi için, ailelerin bilinçli olması gerektiğiyse inkâr edilemez bir gerçektir. Çocuğunuz ‘yalnız birkaç dakika daha’ diyerek, bilişim araçlarıyla saatlerini tüketiyorsa, ekran karşısında geçirdiği süre konusunda sizi doğru bilgilendirmiyorsa, uzun süre cep telefonu, bilgisayar, oyun konsolu gibi kullanımından dolayı fiziksel sorunlar yaşıyorsa, insanlarla yüz yüze konuşmak yerine internet üzerinde konuşmayı tercih ediyorsa; arkadaşlarını sanal ortamdan seçiyorsa, internete girmek için yemek öğünlerinden, derslerinden ya da randevularından ödün veriyorsa, teknolojik cihazlardan uzak kaldığında gergin oluyor ve boşluktaymış hissine kapılıyorsa, gece geç saatlere dek bu cihazlarla zaman geçiriyorsa, hatta kucağında uykuya dalıyorsa, internet ve teknolojik araçları amacına uygun kullanmadığını söyleyebiliriz.”

“Öğrencilerimiz eğitim ortamından telefonu uzak tutmalı”

Ailelere tavsiyelerde bulunan Kurtaran, “Çocuklarımızın arkadaşları ile günlük hayatta görüşmeleri desteklenirse, akranlarıyla sosyalleşmesi sağlanırsa, ilgi ve yeteneklerine uygun spor dallarına yönlendirilirse, aile içi kararlarda fikirleri alınırsa, bilgisayar kullanımı kontrol edilip sanal ortamdaki arkadaşları bilinirse, çocuklarımızı teknolojik araçları bilinçsiz kullanmaktan korumuş oluruz. Eğitim ortamlarında öğrencinin ilgisinin dağılmasını önleyip, verimliliğinin artırılması amacıyla, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzce, Bilişim Araçlarını Bilinçli Kullanma Projesi başlatılmıştır. Adından da anlaşılacağı üzere amacımız, bilişim araçlarının eğitim-öğretim faaliyetlerinde bilinçli kullanımını sağlamaktır. Öğrencilerimizin mecbur kalmadıkça eğitim ortamlarından telefonu uzak tutması konusunda vereceğiniz destekten dolayı teşekkür ederiz.” ifadelerini kullandı.

Kurtaran’ın konuşmasının ardından Proje Koordinatörü Sedat Kurt slayt gösterisi eşliğinde proje tanıtım sunumunu yaptı.

Tanıtım toplantısı Akademisyen Klinik Psikolog Mehmet Büyükçolak’ın “Bilişim Araçlarını Bilinçli Kullanımı” ile ilgili sinevizyon gösterisi eşliğinde yaptığı sunumla sona erdi. (

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler