BİLİŞİM FESTİVALİ

Batman Üniversitesinde bilişim festivali başladı

"Dijital Dönüşüm ve Siber' ana temasıyla Türkiye’nin en büyük festivali Batman Üniveritesinin ev sahipliğinde start aldı.
 
Batman Üniversitesi Batı Raman kampüsünde başlayan  Uluslararası Bilişim Kongresinde (11C2022) yerli ve yabancı bilim insanları bir araya geldi. Festival kapsamında bilişim çalıştayı, konferanslar, paneller, workshoplar, akademik bildiri kabulleri yapıldı. Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Hulusi Şahin, üniversitelerin evrensel bilgi üreten yerler olduğunu söyledi. "Elbette ki üniversitelerin bulundukları mekan ve şehirlerde yerel unsurları vardır " diyen Vali Şahin şöyle konuştu : “Öncelikle sayın Rektörümüze üniversitemizin akademik hayatının son bir yılda katmış olduğu büyük katkılardan dolayı teşekkür ettiğimi ifade  etmek isterim. Hepimizin özlediği akademik sıçramayı üniversitemize katıyorlar. Elbetteki üniversiteler bulundukları mekanlarda bulundukları şehirlerde yerel unsurları vardır yerel katkıları vardır ama esas itibari ile üniversiteler evrensel bilgi üretirler evrensel bilginin merkezidirler o yüzden isimleri evren kenttir evrensel bilginin merkezi oldukları için ve bu evrensel bilgi ile bizleri buluşturan mabetler oldukları için Bu açıdan bu bilişim günlerinde bizlere çok ciddi katkılar sağlayacağını düşünüyorum” dedi.
 
 
"Elbette ki üniversitelerin bulundukları mekan ve şehirlerde yerel unsurları vardır " diyen Vali Şahin şöyle konuştu : “Çünkü bilişim son 40-50 yıl içerisinde dünyayı tamamen değiştirdi. Hatta o kadar ki ben ateşin bulunması tekerleğin bulunması ya da tarımın bulunmasıyla ancak karşılaştırabiliyorum. İnternetin bilişim dünyasının bulunmasıdır. Tarımın icat edildiği topraklarda yaşıyoruz. Yani insanın en büyük sıçrama yaptığı en büyük sıçramalarından birinin yaptığı tarımı icat ettiği topraklarda yaşıyoruz. Ben yine insanoğlunun en son büyük adımı dev sıçraması olan bilişimi de yine bu topraklarda konuşmak bence çok anlamlı. Nasıl tarım insanoğluna büyük sıçrama sağladıysa internetin keşfi de aynı şekilde devasa bir atılım sağlamıştır. Ve bunu çok hızlı yapmıştır. Biz 50 yaşlarının üzerinde olan jenerasyon belki gençler bu söylediğimi çok fazla anlamayacaklar ama 50 yaşın üstünde olan biz orta yaşlılar diyelim orta üstü yaşlılar biz televizyonun olmadığı bir dünyaya doğduk. Elektriğin çok sınırlı olduğu bir dünyaya doğduk. 50 sene içerisinde şimdi sanal evrenler oluşuyor” ifadelerini kullandı.
 
Vali Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü : “Gerçekten inanılmaz bir sürattir, çünkü insanoğlu bu tür sıçramaları birkaç 1000 yılda yapıyordu. Şimdiyse birkaç on yılda yapıyor. Bilişimin bu sağlamış olduğu büyük fırsat ve beraberinde devasa problemleri riskleri de getirdi. Bugünlerde bunları konuşacaksınız. O konuşur olmanız da çok kıymetli bence. Çünkü internet ve dijital giriyor denetimsiz bir evren demektir, bu sanal evrende aslında anarşi var kaos var, kural yok. Bu kuralın olmaması fırsatlarla beraber tehditleri de beraberinde getiriyor. Bu da hiç duymadığımız bugüne kadar varlığından bile haberdar olmadığımız suç türleri ile bizleri karşı karşıya getirdi. Bunların hepsini biliyorsunuz bilgi güvenliği ile ilgili yeni bir kavramla karşılaştık. Eskiden bilgiye ulaşmak çok zor bir işti şimdi bilgi ye ulaşmak kolay fakat sağlıklı bilgiye ulaşmak zor. Bilginin kontrolünü ve güvenliğini sağlamak çok çok zor. Bunlarla ilgili yeni kavramları ve Batman Üniversitesi’nin ev sahipliğinde konuşacaksınız. Ben bunu çok kıymetli buluyorum böyle bir ev sahipliği kadim topraklarda ve bu kadim toprakların genç ve modern şehrinde çok değerli olduğunu düşünüyor bu bilişim günlerini buraya getirilmesinde başta sayın rektörümüz olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür ediyor hepinize saygılar sunuyorum.
 
 
Batman Üniversitesi Rektörü İdris Demir, Üniversite içerisinde yapılan Teknokentin bina inşaatının  bir sene içerisinde  yüzde 85'e ulaştığını söyledi. Demir, "Bu oran peyzaj haricindeki idari binanın yaklaşık yüzde 92'sinin tamamlanmasına tekabül ediyor. Teknokent ile ilgili olarak yapıyor olduğumuz çalışmalarda henüz binası bitmemiş olmasına rağmen 15 tane aday firma Batman Üniversitesi Teknokente müracaat etmiştir. Keza bu çerçevede binanın tamamlanması için Bakanlığımız tarafından 4 milyon liralık ekstra bir bütçe hazırlanmıştır ve Teknokentin istifadesine sunulmuştur" diye konuştu.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler