ALİCAN ATAK

BİR ENGELLİNİN BATMAN YAŞAMI

BENİM GÖZÜMDE BATMAN 

 

3 Aralık Dünya Engelliler günü.

 

Yılın 365 günü her acıya ve sıkıntıya göğüs geren, sadece 3 Aralıkta göstermelik mesaj ve kutlamalarla anılan engelliler.

Nedir bu günü öbür günlerden farklı kılan bana sorarsanız öbür günlerden hiç bir farkı yok. Sadece görsel medya ve basın organlarında yazılan “”HEPİMİZ BİR ENGELLİ ADAYIYIZ “ gerçeğinden başka. 

 

Tamam hepimiz engelli adayıyız ama hiç bir kimse engelli olmak istemez çünkü onların yaşadığı sıkıntıyı gören ve yaşayayan insan ne denli zor olduğunu bilir. Bizimkide laf olsun torba dolsun misali.

 

Herkes bir engelli adayı ama kimse  engelli olmak istemez gerçeği...

 

Sene olmuş 2020 hala biz engelli bireyi sosyal hayat içine koyamadık . Bizim sorunlarımızı ve hakkımızdaki kararları sağlıklı bireyler veriyor. 

Batman’da,yaşayan  engelliler  ekonomik, sosyal ve ulaşılabilirlik uygulamalardaki yetersizliklerden dolayı toplumsal yaşama katılıma  ayak uyduramıyorlar. Yıllardır üzerine basa basa dile getirmek istediğim başka bir konu engelli yaşam alanı neredeyse tüm şehirlerde olan bu alanlar Batmanda yapılamıyor.

Engelli bireylerin bir araya gelip üretebilecekleri ve sosyal yaşam aktivitelerini sürdürebilecekleri bir yaşam alanı.

Bu süreçte bunuda görmek zor.  Pandemi sürecinde en çok etkilenen kesimlerin başında engelli bireyler geldi ama hiç bir zaman gündeme gelmedi. Öbür zamanlarda nasıl unutulduysalar bu süreçte de unutuldular. 

 

Batman'da kaldırımlar, cadde ve sokaklar, yetersiz sokak aydınlatmaları, sesli olmayan trafik ışıkları, ulaşım araçları ve

 AVM’lerin yapısı engellilerin erişim ihtiyaçlarına cevap vermekten uzak.

Engelli ulaşım arabalarının yerine park eden sürücüler,

 engelliler için yaşamı zorlaştırmakta, gerçi engelli olmayan bireylerin de adeta en çok şikayet ettiği sorunlarından biri bu.

Onlar dahi yürürken hiç ummadıkları kazalara maruz kalıyor,

 onlar da bu konuda çok şikayetçi.

 

 Şehir planlaması yapılırken engellilerin görüşlerine başvurulmaması, problemin ortaya çıkmasının en önemli nedenidir.

 Batman sahip olduğu konum itibariyle sürekli göç almakta ve sürekli  nüfusu artmakta, işsiz sayısı  günden güne  çoğalmakta, şehrin ekonomik yapısı her geçen yıl olumsuz bir hal alıyor.

Kentin bu hızlı değişikliğinden en çok etkilenen engelli bireylerdir.

 

İşsiz olan, Üretemeyen,

başkalarına bağımlı olmadan yaşayabilecek kapasiteye ulaşamayan engellilerin toplum içindeki gücü de yetersiz ve zayıf olmakta, toplumsal ilişkilerde  eşit olma şansını elde edememektedir. 

Bu durum aynı zamanda engellilerin toplumsal hayattan kopmasına  yol açıyor. İhtiyaçlarını yeterince karşılayamayan engelli, toplumsal ilişkilere zaman ayıramadığı gibi kendisini toplumun bir parçası olarak da hissedemez ve yalnızlaşıyor. Belki engellilerin ulaşabilirlilik sorununa bazı çözümler getirilmeye başlandı son dönemlerde.

 

Batman’ın en işlek caddesi olan Diyarbakır Caddesi üzerinde engelliler düşünülerek düzenlemeler yapıldı; Ancak  ara sokak ve caddelerde istenen düzenlemeler yapılmış değil. 

Yol ortasına konulan demir direkler, mantar denilen beton yığınları, çevre düzenlemesi yapılırken kaldırımın ortasında unutulan ağaçlar, esnafın kaldırıma bıraktığı, kahvehanelerin kaldırımlara iskemle koyması bu bireylerin pratik hayatlarını zorlaştırmaktadır. 

 

Ulaşabilirlik, engelliler için hayati bir mesele olup, 

onların evlerinden çıkabilmeleri ve başkalarına muhtaç olmadan bütün ekonomik, sosyal, kültürel, spor, sağlık, dini faaliyetler gibi aktivitelere ulaşabilirliğin sağlanması için gereklidir.

 Batman’da henüz ulaşılabilirliğin istenen düzeyde olmadığı açık.

 

"BİZİM İŞİMİZİ ENGELLİ YAPAMAZ"

 

  Aydan  ayda bir verilen 2.022 TL özürlü maaşının dışında çoğu engelli bireylerin  herhangi bir gelire sahip olmadığı,

 çalışmak için  başvurdukları  işverenlerin “bizim işi, engelli yapamaz” engellilerin en temel meselesinin işsizlik ve yoksulluk...

 

Onlara iş imkânları sunmak ve yetersiz olan üç aylık özürlü maaşlarında ciddi bir iyileştirme yapılması gerekiyor. Engellilerin toplumsal hayatla olan bağlarının güçlendirilmesi ve toplumsal hayata entegre olabilmeleri için ulaşılabilirlik sorununa çözüm getirilmesi, eğitim faaliyetlerinin ve sosyal aktivitelerin sürdürülebilir kılınması gerekiyor.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri