PROF.DR.ŞEMSETTİN DURSUN

GÜLÜMSEME VE KELEBEK ETKİSİ

Bir anekdot anlatılır: “Bir lokantada çalışan bir genç, müşterisine sevimli ve güler yüzle hizmet sundu. Gülümsedi ve işini en iyi şekilde yaptı. Müşteri aynı özellikleri taşıyan eski bir arkadaşını aradı ve onunla telefonla görüşüp eski hatıralarını andı.

 

Müşteri, genç garsonun güler yüzlü ve gülümseyerek yaptığı hizmetin karşılığı olarak dolgun bir bahşiş verdi ve teşekkür etti. Genç garson çok sevindi. İşten çıktıktan sonra, bir yoksula o gün akşam yemeğine yetecek kadar para verdi. Yağmur yağmaya başlamıştı. Yoksul insan, koşar adımlarla evine doğru giderken, sokakta aç kalmış ve ıslanmış bir köpek yavrusunu gördü. Süt alıp köpekle birlikte eve gitti. Sütü içen ve sıcak ortamı bulan köpek sevinçle oynamaya, hoplamaya başladı. Gece olmuş yoksul, uyuyakalmıştı. Gece geç vakit, apartmanda çıkan yangın, apartmanı sarmaya başlamıştı. Köpek yavrusu havlayarak önce o yoksul insanı ve onun sayesinde tüm apartman sakinlerini uyandırarak bir facianın olmasını engellemiş oldu.

 

Tüm bu iyiliklerin başlangıcı neydi dersiniz? Bir gülümseme.”

Gülümseme, içinde canlılığı barındıran bir eylemdir. Gülümseme, diriliktir.

Bilge kişi Lao-Tzu, Varlı Dünyasındaki canlı organizmalar konusunda şu yorumu yapar:

“Bir insan, hayatta iken yumuşak ve şefkatlidir.

Öldüğü zaman, sertleşir ve katılaşır.

Bütün hayvanlar ve bitkiler, canlı iken hassas ve narindirler.

Öldükleri zaman, solar ve kuru hale gelirler.

Bunun içindir ki; sertlik ve kuruluk ölümün parçalarıdır.

Yumuşaklık ve narinlik ise, yaşamın belirtileridir”.

 

Varlık Dünyasında hem inşa olma hem inşa etme kapasitesine sahip olan ve mikro-evren demek olan insan, hem canlı-diri, hem sempatik-empatik, hem geleceğin inşasında umut aşılayan ve hem de yüzünde gülümseme eksik olmayan iyimser eksenli bakış açsıyla hayatı kucaklamalıdır.

 

Bu davranışlar, bir gülümsemeyle başlar. Bu gülümseme, kelebek etkisiyle dalga-dalga yayılır. Gülümseme, hayattır. Gülümseme, yaşatır. Gülümseme, hayata katma değer katar ve insanın ruh dünyasını aydınlatır. Gülümseme, iyimserliği üretir ve iyimserlik, iç bunalımların, karamsarlıkların, psikolojik sorunların çözümüne kapı aralar.

 

Gülümseme, bulaşıcıdır. Bu bulaşıcı hal, hiçbir yan etkisi olmayan ve içinde sevgiyi barındıran, herkese ve her kesime tavsiye edilen bir ilaçtır. Bu ilaçtan doya-doya almak lazım.

Gülümsemeyi, iyiliği ve selamı yaymak insani bir gerekliliktir. Bunu, karşılık beklemeden yapmak gerekir. “İyilik yap, denize at.  Balık bilmezse, Halık (Yaratıcı) bilir”.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri