Kulak zarı ameliyatı nasıl yapılır?

Batman Medicalpark Hastanesinde görevli Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Muzaffer Öğer, kulak zarı ameliyatına ilişkin önemli bilgiler verdi.

Kulak zarı ameliyatı (timpanoplasti)’na ilişkin bilgi veren Dr. Öğer “Kronik orta kulak iltihabı hastalarının ortakulağında oluşan kronik hastalığı gidermek için yapılan, kulak zarı deliğinin kapatıldığı, kulak kemikçiklerinde varsa harabiyetin düzeltildiği, onarıldığı ameliyata verilen addır. Bu ameliyatın birkaç şekli vardır. Miringoplasti: Sadece kulak zarındaki deliğin tamir edilmesi. Ossiküloplasti: Zar sağlamdır. Sadece işitmenin düzeltilmesi için kulak kemikçiklerindeki harabiyet onarılır. Mastoidektomi: Kulak arkasındaki kemiğin içerisinde bulunan hücreler (mastoid hücreler) temizlenir” dedi.

KULAK ZARI AMELİYATI OLMALI MIYIM?

Kulak zarı ameliyatlarına ilişkin bilgi veren Dr. Öğer “Kronik orta kulak hastalığınız var, kulak zarınız delik ve yüz felci olduysanız, acil ameliyat ihtimaliniz çok yüksektir. Kronik orta kulak iltihabınız, menenjit, beyin iltihabı, beyin ve ya beyincik apsesine sebep olmuş ise, Kronik orta kulak iltihabınız aniden işitme kaybına veya vertigoya sebep olmuş ise, orta kulağınızda veya mastoid kemik hücrelerinde koleste atoma denilen oluşum varsa ameliyat olmanız gerekiyor” açıklamasını yaptı.

AMELİYATTA ZARDAKİ DELİK NASIL KAPANIR?

Ameliyat sonrası zardaki deliğin kapandığını belirten Dr. Öğer “Zardaki delik genellikle hastanın kendisinden alınan greft dediğimiz dokularla onarılır. En çok şakakta bulunan kasın üzerini örten zardan veya kulak kıkırdak yaprağından kulak zarı yapılır. Bazen orta kulaktaki katılaşmış dokular ve akıntı iletimde aracı olur ve ameliyatta temizlenince işitme bir miktar azalabilir. Çok nadir de olsa ameliyat sonrasında iç kulak tipi işitme kaybı gelişebilir. Bu yüzden aynı seansta iki kulağın beraber ameliyat edilmemesine özen gösterilir” dedi. (Medicalpark Basın)

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler