MİİLETVEKİLİ İPEKYÜZ VERGİ VE ZAM ÖNERGESİ VERDİ

Milletvekili İpekyüz’den vergi ve zam önergesi

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz vergi ve zamlar üzerine önerge verdi.
 
Batman Milletvekili Necdet İpekyüz önergesinde şu ifadeleri kullandı: ''Türkiye ekonomisinde yapısal sorunlar (yoksulluk, işsizlik, enflasyon, dış ticaret açığı, borç yükü, adaletsiz vergi yapısı vb.) artarak devam etmekte, AKP’nin günü kurtarmak ve sorunları ötelemek için ortaya koyduğu ekonomi politikaları ise sorunları içinden çıkılmaz bir noktaya sürüklemektedir.
Yılın ilk günü itibariyle başlayan ve günümüzde de artarak devam eden zamlar ve vergi oranlarında yapılan artışlar hem toplumda gelir dağılımı adaletini bozmakta hem de gelirinin önemli bir kısmını, yaklaşık yüzde 60’ını, zorunlu tüketim harcamalarına ayırmak zorunda kalan yoksul alt gelir gruplarının en temel ihtiyaçlarını dahi karşılamalarını zorlaştırmaktadır. Ülkelerin makro ekonomi politikalarında belirleyici öneme sahip olan vergiler politik aracı olmalarının yanı sıra bütçelerin en önemli gelir kalemlerini de oluştururlar. Vergilerin nasıl, ne kadar ve kimlerden alınacağına dair tercihler iktidarın hangi sosyal sınıfların/kesimlerin yanında saf tuttuğunun ve hangi sınıfların sınıfsal çıkarlarını gözeten politikalar ürettiğinin önemli göstergesi olarak karşımıza çıkarlar.
 
Bu ve benzeri nedenlerle vergiler ekonomik ve sosyal yaşamımızın belirleyici unsurudurlar. Halihazırda vergi yapısının yeterince bozuk olduğu Türkiye’de, son dönemde, vergi oranlarında yapılan artışların ve temel tüketim ürünleri başta olmak üzere yapılan zamların toplumsal/ekonomik yaşam üzerindeki etkileri; gelir dağılımı, işsizlik, alt gelir grupları ve yoksulluk üzerindeki ne gibi etkilere sahip olduğunun tespiti ve gerekli önlemlerin alınması amacıyla Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 104. ve 105. maddelerine göre Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz.''dedi.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler