SAĞ-ÇEV: Demiryolu güzergâhı il dışına çıkarılmalı

​Şehir merkezinden geçen demiryollarının güzergâhının il dışına çıkarılması gerektiğini belirten Batman SAĞ-ÇEV, demiryolların şehir merkezinin dışına taşınmasının halkın rahat ve huzuruna büyük bir katkısının olacağını söyledi.

Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Güneş, şehir merkezinden geçen Devlet Demiryollarının (TCDD) güzergâhının il dışına çıkarılması gerektiğini belirterek, yetkililerin bu sorunu çözüme kavuşturması gerektiğini ifade etti.

Güneş, 1943 yılında Batman köy iken yapılan demiryolu hattının, şehrin nüfusunun 500 bine dayanmasına rağmen hâlâ aynı güzergâh kullanıldığını belirtti.

Güneş, “İnsanların işitme sağlığını ve algılamasını olumsuz yönde etkileyen, fizyolojik ve psikolojik dengelerini bozabilen, iş yapma gücünü yani verimliliğini azaltan, çevrenin hoşluğunu ve sakinliğini yok ederek niteliğini değiştiren çok önemli bir çevre kirliliğidir. Gelişmiş ülkelerde, diğer kirlilik türlerine göre daha yaygın bir tür olarak, kişisel ve toplumsal yaşam kalitesinde genel bir düşüklüğün göstergesi sayılmaktadır. Çünkü sağlık bireyin ruhen, bedenen ve sosyal yönden iyi olma hali olup önce insan sağlığını göz önünde bulundurulmasıdır.” dedi.

“Demir yolu görüntüsü ilkel bir görüntü oluşturmaktadır”

Şehir merkezinden geçen Devlet Demir Yollarının, gelecekte yerleşim yerleri göz önünde bulundurularak güzergâhın il dışına çıkarılması gerektiğini ifade eden Güneş, “Kent merkezindeki demir yolu görüntüsünü modern bir şehre yakışmamakta ve ilkel bir görüntü oluşturmaktadır. Ses ve hava kirliliği oluşmaktadır. Mevcut olan geçitler sürekli olarak vatandaşlarımızın can ve mal kaybına neden olmaktadır. Şu andaki mevcut olan geçitlerde tren geçtiği anda trafik akışı durmakta, uzun kuyruklar oluşmakta, bu da trafiğin kilitlenmesine sebep olmaktadır. Bu sorunun derhal, ivedilikle bir çözüme kavuşturulması gerekiyor.” diye konuştu.

“Demiryolların taşınması halkımızın rahat ve huzuruna büyük bir katkısı olacaktır”

Açıklamanın sonunda Güneş, şunları söyledi: “Demiryollarının şehir merkezinin dışına taşınması, şu an kullanılan merkez binasının bir hastaneye dönüştürülmesi, vagonların park alanlarının ise yeşil alana dönüştürülmesi, rayların kaldırılıp yürüyüş parkurları yapılması ilimizin modern bir görüntüye kavuşturulmasına, çarşı merkezimizin daha da canlanmasına, halkımızın rahat ve huzuruna büyük bir katkısı olacaktır. Son olarak deniz altından Asya ve Avrupa’yı tünel geçişi ile birleştiren, deniz üzerine hava alanı yapan bir devlet için, bir ilin demiryollarını il dışına çıkarmak çok zor bir iş değildir.”

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler