Sağlıklı bir uyku için bunlara dikkat!

Sağlıklı bir uyku için bunlara dikkat!

Hepimiz zamanın çok değerli olduğunun farkındayız, bu nedenle uyumak için harcanan zamanın iyi kullanılması son derece önemlidir. İyi bir uyku sadece vücudu yeniden canlandırmakla kalmıyor, aynı zamanda beynin işleyiş biçimini en iyi hale getiriyor. Kendiniz için doğru olanı seçmenize yardımcı olacak, çeşitli uyku pozisyonlarını sizin için derledik. Ortalama olarak hayatımızın 25 yılını uyuyarak geçiriyoruz. Dinlenmek genel sağlığımız için oldukça önemli.
Uyku pozisyonunuz sağlığınızı etkiliyor
 
1 / 5 Asker pozisyonu
 
Sırt üstü elleriniz yanda uyumak, en iyi uyku duruşu olarak kabul edilir. Bu duruş, Yoga'daki Savasana pozuna benzer. Asker pozisyonu olarak da bilinen bu duruşun, sağlığa birçok yararı olduğu söyleniyor. Artıları: Omurga, boyun ve kolların dinlenmesini sağlar. Genel duruşun iyileştirilmesine yardımcı olur. Reflüyü azaltır. Göğüslerin korumaya yardımcı olur. Uykusuzluğun giderilmesine yardımcı olur. Baş ağrısı azaltır. Yüz kırışıklığını önler. Eksileri: Uyku apnesi olan kişilerde horlama yapabilir. Hamilelik durumu varsa fetüsü olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Bel ağrısına neden olabilir. Çözümler: Yastık olmadan sırt üstünde uyumayı deneyin. Vücudunuz nötr bir konumdadır ve horlamayı azaltmaya yardımcı olabilir. Sırtınızın altına geniş bir yastık koymak, bel desteğinin doğal eğrisine yardımcı olacaktır.
 
2 / 5 Denizyıldızı pozisyonu
 
Bu pozisyon da sırt üstü pozisyonuna benzer. Sadece kollar başın yanında durur. Artıları: Omurga ve boynu dinlendirmek için mükemmel bir pozisyon. Uykusuzluğu tedavi eder. Baş ağrısını azaltır. Eksileri: Kolların garip konumu omuzdaki sinirlere baskı uygulayarak ağrıya neden olabilir. Bel ağrısına neden olabilir. Çözüm: Başınızı, boynunuzu ve omurganızı doğal bir konuma getirmek için bu pozisyonda uyurken bir yastık kullanmaktan kaçının
 
3 / 5Yan yatma
 
Bu duruşta uyurken, her iki kol da düz bir çizgiye doğru aşağıya gelecek şekildedir. Organların dinlenmesi için sol tarafınıza yatmanız önerilir. Artıları: Omurga tam destek aldığı için ideal uyku pozisyonudur. Sırt ve boyun ağrısını önler. Uyku apnesini ve horlamayı azaltır. Bu hamile kadınlar için en iyi uyku pozisyonudur. Eksileri: Üstte kalan bacak yeterli desteği almadığı için sırt veya kalça ağrısı yaşanabilir. Ciltte kırışıklığa ve göğüste sarkmalara neden olabilir. Bazı durumlarda boyun ağrısına bile neden olabilir. Çözümler: Bu pozisyon boyun ağrısına neden olduğu için, büyük bir yastık kullanılması tavsiye edilir. Üstte kalan bacağı desteklemek için bacaklarınızın arasına bir yastık yerleştirebilirsiniz.
 
4 / 5Elleri başın altına alıp uyuma
 
Bu pozisyon bacakların hafif bükülmesi ellerin baş altına alınması şeklindedir. Artıları: Boyun ve sırt ağrılarını önler. Sol tarafta yatmak asit reflüsünü azaltabilir. Uyku apnesini ve horlamayı azaltmaya yardımcı olur. Mide yanmalarını kolaylaştırır. Beynin daha verimli olmasını sağlar. Alzheimer ve Parkinson gibi rahatsızlıkların gelişme riskini azaltır. Araştırmalar, bu konumda uyuyan kişilerin gece ortasında uyanma olasılığının düşük olduğunu gösteriyor. Bunun nedeni büyük olasılıkla vücudun rahatlığıdır. Eksileri: Kan akışını kısıtlar ve sinirlere baskı uygular, bu da omuz ve kollarda ağrıya neden olabilir. Sinir sıkıştırması mide, karaciğer ve akciğerler gibi iç organlara baskı uygulayabilir. Sarkık göğüsler ve erken cilt yaşlanmasına neden olabilir. Çözümler: Yüz kırışıklıklarını azaltmak için bir saten yastık kılıfında uyuyun. Üstte kalan bacağı desteklemek için bacaklarınızın arasına bir yastık yerleştirebilirsiniz.
 
5 / 5 Cenin pozisyonu
 
Fetal pozisyon, dizleriniz göğsünüze doğru çekilmişken çeneniz aşağı eğilmiş halde yatmayı içerir. Bu pozisyon kadınlar arasında en popüler uyku pozisyonudur. Artıları: Horlamayı önemli derecede azaltır. Hamile kadınlar için tercih edilen pozisyonlardan biri. Sol tarafta uyku asit reflüsünü azaltmaya yardımcı olabilir. Eksileri: Aşırı kıvrılma boynu ve sırtı zorlayabilir, bu da ağrıya neden olabilir. Bu pozisyon, diğer yan uyku pozisyonları gibi cilt kırışıklıklarına ve sarkık göğsüne neden olabilir. Çözümler: Başınızı desteklemek için sağlam bir yastık kullanın. Gece boyunca bu pozisyonda uyuyan kişilerin ara ara pozisyonlarını değiştirmesi önerilir. Serbest düşüş pozisyonu Karın üstü uyumak çok tavsiye edilen bir pozisyon değildir. Artıları: Bazı vakalarda horlamayı azalttığı tespit edilmiştir. Eksileri: Omurgaya bir gerginlik getirir ve boyunda ve alt omurgada ağrıya neden olur. Kırışıklıklara neden olur. İç organlarda strese neden olur. Çözüm: Karnınızla yatak arasına bir yastık koyun ve biraz yana doğru uyumayı deneyin.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler