pekmez, pestil ve sucuk yapımı başladı
Batman’ın Gercüş ilçe merkezi ve Akburç köyünde sonbahar ile birlikte üzümden pekmez, pestil ve sucuk yapımı için hummalı çalışma başladı.
Vatandaşlar bağ bozumunun ardından pekmez, pestil, cevizli sucuk yapma telaşına girdi. Tamamen doğal olan ürünleri elde etmek için çeşitli zorluklar yaşayan vatandaşlar, bağlardan toplanan üzümleri kovalarla taşınıp sepetlerin içine koyarak, traktörlerle evlerinin yanı başında kurulan üzüm sıkma havuzları ve dev kazanların kurulduğu alana getirilip torbalara koyduktan sonra havuzlarda dövülüyor. Elde edilen şıra kazanlarda saatlerce kaynatılıp pekmeze dönüştürülüyor. Akburç köyü dağlık olduğundan dolayı vatandaşlar eski yöntemlerle bağlarından topladıkları üzümleri atlarla taşıyıp getiriyor. Taşınan üzüm saatlerce dev kazanlarda kaynatılarak pekmez kıvamına getiriliyor.
Tamamen organik
Gercüş ilçesinde üzüm üreticileri evlerinin önünde ateşin üzerine koydukları kazanlarda her derde deva enerji kaynağı doğal üzüm pekmezi yapımına başladı. İlçedeki üzüm üreticileri evlerinin önünde ateşin üzerine koydukları kazanlarda saatlerce kaynattıkları üzüm şırasından pekmez yapıyor. Tamamen organik olan pekmezin her derde deva olduğunu belirten vatandaşlar her yıl aynı şekilde pekmez yaptıklarını söyledi. Pekmez üreticileri kış aylarında yaygın olarak tüketilen katkısız ve organik üzüm pekmezi üretiminin emek isteyen ve uzun uğraş gerektiren çok zahmetli bir iş olduğunu söyledi. Ezilerek çıkarılan üzümlerin şırasının içine ekşilik-asitlik giderici pekmez toprağı katıldığını dile getiren üreticiler, bundan sonra şırayı ocağa koyup kaynattıklarını aktardı. Üzüm şırasının ateşe konulup, pekmezin kıvama geldiği anlaşılıncaya kadar yaklaşık 8 saat ateşte kaynatılması gerektiğini dile getiren üreticiler, kaynatma esnasında kazanların altında kilolarca odun yakıldığını dile getirdi. Elde edilen üzüm pekmezinin ise kilogramının 20 ile 25 TL'den satıldığı bildirildi.
Akburç köyünde üzüm pekmezi yapan Rıdvan Korkut, pekmez, pestil ve cevizli sucuk yaptıklarını söyledi. Zahmet isteyen bir iş olduğunu belirten Korkut, "Ama zahmeti ne kadar bizleri yoruyorsa da lezzeti de o kadar güzeldir. Kış aylarında yediğimiz zaman zahmetini de unutuyoruz. Köydeki çocuklar ise yaptığımız pestil ve cevizli sucukları kışın tüketiyor" dedi.
Yazarlar
- 01YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 02Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 03İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 06Murat Çiçek ile röportaj:
- 07DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 14Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01Batman Ticaret Borsası’ndan İhtiyaç Sahibi Ailelere Destek
- 02İŞ DÜNYASI İLE GÜÇ BİRLİĞİ
- 03BATMAN PETROL GAZETESİ 23 YAŞINDA
- 04NASIROĞLU’NDAN ENGELLİ AKTİF YAŞAM MERKEZİ’NE ZİYARET
- 05İL BAŞKANI ÇETİN “BEN DEĞİL BİZ ANLAYIŞIYLA SAHADAYIZ”
- 06VALİ CANALP, SASON’DA VATANDAŞLARLA İFTAR YAPTI
- 07GERGERLİ, BAŞKAN DEMİR’İ ZİYARET ETTİ
- 08SASON’DA ‘YAŞAYAN KÜTÜPHANE’ HİZMETE AÇILDI
- 09BAYRAM ÖNCESİ GIDA DENETİMLERİ ARTIRILDI
- 10İL BAŞKANI ÇETİN’DEN KADINLARA ANLAMLI ZİYARET
- 1127 YILLIK FİRAR JASAT TAKİBİYLE SONA ERDİ
- 12AMATEM’İN ÇİVİ ÇAKMA TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
- 13“HEP BİRLİKTE ÇALIŞMAMIZ GEREKİYOR”
- 14BİR KALP BİN UMUT DERNEĞİ’NDEN 400 KİŞİLİK İFTAR PROGRAMI
- 15Batman’da Doğayla Buluşan Gönüllü Topluluk: BATMAN Hiking Club




Henüz Yorum yok