Havaların ısınmasıyla biber fideleri toprakla buluştu
Batman'ın merkez Balpınar (Grêsira) beldesine bağlı Yeniköy (Sêgirka) köyü sakinleri, yıllardır sebze ekimiyle geçimlerini sağlıyor.
Bölgede en çok sebze yetiştiriciliği yapan yaklaşık 300 haneli 4 bin nüfuslu Yeniköy köyü sakinleri, tarlalarında dolma biber başta olmak üzere buğday, mısır, patlıcan ve salatalık gibi yaz ürünlerini ekmeye başladıklarını ifade etti.
“Yılda iki ürün ekiyoruz”
Her yıl nisan ayının başlamasıyla dolmalık biber gibi birçok ürün ektiklerini söyleyen çiftçi Şemsettin Balin, “Köy sakinleri genel olarak mısır, buğday, biber, patlıcan, salatalık gibi ürünleri ekerek geçimini sağlıyor. Her yıl nisan ayının başlamasıyla dolmalık biberi ekmeye başlayıp ay sonuna kadar ekimler devam ediyor. Köyümüzün toprakları çok verimlidir. Hatta birçok çiftçi burada bir yılda iki ürün ekip biçiyor. Geçen sene baraj suyunun topraklarımıza yetişmesi nedeniyle ektiğimiz üründen verim alamamıştık. Bu sene ise baraj suyu uzak olduğu için ürünlerimizi daha rahat ekiyoruz.” diye konuştu.
Şemsettin Balin
“Batmanlılar dolma biberini seviyor”
Bu yıl ekinlerinden çok iyi bir verim beklediklerini ifade eden Balin, patlıcan ve biber hasadıyla birlikte fiyatlarda bir düşüşün yaşanacağını belirterek şöyle konuştu:
“Biber fidelerinin tohumları daha kış ayında alıp naylon poşetlerin altında bir karış büyüyünceye kadar orada kalıyor. Havalar ısınınca da biber fidelerini oradan çıkarıp bir buçuk dönümlük tarlada ekmeye başlıyoruz. Çocuklarımla beraber burada dolmalık biberleri ekiyoruz. Biberlerimizi ektikten 40 gün sonra verim almaya başlıyoruz. Havalar soğuyuncaya kadar 10 günde bir ürün topluyoruz. Köyümüzde genel olarak herkes dolma biber ekiyor. Diğer biberleri de nadir ekiyorlar. Batmanlılar evlerinde genel olarak dolma yemeğini yaptıkları için dolma bibere talep daha çok oluyor.”
Yazarlar
- 01YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 02Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 03İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 06Murat Çiçek ile röportaj:
- 07DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01PROTOKOL ÜYELERİ İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
- 02VATANDAŞLAR İLK YARDIMI UYGULAMALI ÖĞRENDİ
- 03TPAO BÖLGE MÜDÜRÜ KARATAŞ BASINLA İFTARDA BULUŞTU
- 04İSTİKLAL MARŞI’NIN 105. YILI BATMAN’DA ANILDI
- 05BATMAN’DAN DİREKT ŞEVVAL UMRESİ UÇUŞU
- 06Şansi, Beşiri’de Vatandaşlarla İftar Sofrasında Buluştu
- 07Bayram Öncesi Berber ve Kuaförler Pazar Günü Açık Olacak
- 08VALİ CANALP’A 14 MART TIP BAYRAMI ZİYARETİ
- 09VALİ CANALP, HASANKEYF’TE VATANDAŞLARLA İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
- 10BATMAN’DA DEVLET TİYATROSU RÜZGÂRI ESTİ
- 11FIRIN VE LOKANTALARA SIKI TAKİP
- 12BAYRAM ÖNCESİ SÜRPRİZ KARAR
- 13SON SEFER SAATİ 1 SAAT UZATILDI
- 14Şah-Mar Marketler Grubu’nun İftar Programına yoğun katılım
- 15Batman Ticaret Borsası’ndan İhtiyaç Sahibi Ailelere Destek




Henüz Yorum yok