Oto galericiler zor durumda kalıyor
Galericilerle işbirliği yapan kimi ekspertiz firmaları, sahte rapor çıkararak araç alan kişilerden araçla ilgili kusurları saklarken kimileri ise anlaştıkları ekspertiz firmalarına getirdikleri araçlara kusur çıkartarak fiyat düşürmeye çalışıyor.
İkinci el araç almak isteyenler de araç hakkında doğru bilgi sahibi olmak isterken çoğu zaman yanıltıcı raporlarla karşılaşıyor.
Son zamanlarda ekspertiz firmalarının verdiği sahte raporların ardından büyük bir mağduriyet yaşamaya başlayan vatandaşlar, ciddi sorunlarla karşı karşıya kalıyor.
Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan sektör temsilcileri, ikinci el araç alırken mutlaka kurumsal ekspertiz firmalarının tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Kimi ekspertiz firmalarının yanıltıcı rapor verilebildiğini söyleyen oto ekspertiz işletmecisi Yunus Özdemir, bunun araç alanları ciddi manada mağdur ettiğini, hukuki sürecin ise uzun sürdüğünü ifade etti.
Özdemir, araç alacak kişilerin kesinlikle bilinen ve güvenilir oto ekspertiz firmalara araçlarını götürüp göstermeleri tavsiyesinde bulundu.
“Araçla ilgili rapor sunuyoruz”
Özdemir, “Oto ekspertiz firmaları, ikinci el araç almak isteyen vatandaşların araç hakkındaki bilgileri öğrenmek istedikleri yerdir. Bize gelen aracın ilk önce gerekli kontrollerini sağlıyoruz. Araç teste uygunsa öncelikle motor beygir gücünü, ardından yanal kayma, süspansiyon ve fren testlerini yapıyoruz. Tüm bunlar bittikten sonra aracı lifte kaldırıp alt kontrolleri yapıyoruz. Böylece alıcıya, nasıl bir araç aldığını kusurlarını da raporlayıp kendisine sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Vatandaş ciddi zarara uğruyor”
Kimi ekspertiz firmalarının araç alıcılarına yanıltıcı rapor verebildiğine dikkat çeken Özdemir, konuşmasına şöyle devam etti:
“Yaklaşık iki yıl önce oto ekspertizlere TSE zorunluluk belgesi getirilmişti, fakat sistem yürürlüğe giremedi. Yeni sistem yürürlüğe girmesi halinde TSE belgesi olmayan eksperlerin raporları geçersiz sayılacak. Tüm sektörlerde olduğu gibi maalesef bizim sektörde de sorunlar yaşanıyor. Bazı galericilerle anlaşan eksperler oluyor. Anlaşma sonucu araç alan kişiye yanıltıcı rapor verebiliyorlar. Daha sonra araç alan şahıs aldığı aracı sattığı zaman mağduriyetin farkına varabildiği gibi ciddi zarara da uğrayabiliyor.”
“Alıcı ekspertiz firmasını kendisi seçmeli”
Sahte rapor verilen araçlarda hukuki sürecin uzun sürdüğünü ifade eden Özdemir, “Hukuki süreç ile ilgili vatandaş ciddi sıkıntı yaşayabiliyor. Yanıltıcı rapor verilmesi ile ilgili birçok davada takipsizlik çıktığı gibi, kişi hakkını ispatlayabilme durumunda da hakkını kazanabiliyor. Ancak bu durum ile ilgili halen net bir bilgi bilinmemektedir. Aracını ekspere gösterecek vatandaşın önceden gideceği yeri araştırması gerekiyor. Özellikle satıcıların yönlendirdiği eksperlere gitmemelerini tavsiye ediyoruz. Araç alıcısı eksperini kendi seçmelidir.” şeklinde konuştu.
“Hiçbir hak talebinde bulunamadık”
Bir ekspertiz firmasının verdiği sahte raporla daha önce mağduriyet yaşayan Medeni Barış, “Aracımızı götürdüğümüz eksperin, araçtaki bütün detayları bize bildirmeleri için götürüyoruz. Her ekspere güvenmiyoruz. Çünkü daha önce mağdur oldum. Daha önce gösterdiğimiz araçta boya ve değişen olmasına rağmen, ekspertiz raporunda olmamış gibi gösterdiler. Eksper raporlarında 24 saat geçerli ibaresi olduğundan dolayı hiçbir hak talebinde bulunamadık. Bu da bizi çok mağdur etti.” dedi.
Yazarlar
- 01YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 02Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 03İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 06Murat Çiçek ile röportaj:
- 07DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01Batman Ticaret Borsası’ndan İhtiyaç Sahibi Ailelere Destek
- 02İŞ DÜNYASI İLE GÜÇ BİRLİĞİ
- 03BATMAN PETROL GAZETESİ 23 YAŞINDA
- 04NASIROĞLU’NDAN ENGELLİ AKTİF YAŞAM MERKEZİ’NE ZİYARET
- 05İL BAŞKANI ÇETİN “BEN DEĞİL BİZ ANLAYIŞIYLA SAHADAYIZ”
- 06VALİ CANALP, SASON’DA VATANDAŞLARLA İFTAR YAPTI
- 07GERGERLİ, BAŞKAN DEMİR’İ ZİYARET ETTİ
- 08SASON’DA ‘YAŞAYAN KÜTÜPHANE’ HİZMETE AÇILDI
- 09BAYRAM ÖNCESİ GIDA DENETİMLERİ ARTIRILDI
- 10İL BAŞKANI ÇETİN’DEN KADINLARA ANLAMLI ZİYARET
- 1127 YILLIK FİRAR JASAT TAKİBİYLE SONA ERDİ
- 12AMATEM’İN ÇİVİ ÇAKMA TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
- 13“HEP BİRLİKTE ÇALIŞMAMIZ GEREKİYOR”
- 14BİR KALP BİN UMUT DERNEĞİ’NDEN 400 KİŞİLİK İFTAR PROGRAMI
- 15Batman’da Doğayla Buluşan Gönüllü Topluluk: BATMAN Hiking Club




Henüz Yorum yok