pekmez, pestil ve sucuk yapımı başladı
Batman’ın Gercüş ilçe merkezi ve Akburç köyünde sonbahar ile birlikte üzümden pekmez, pestil ve sucuk yapımı için hummalı çalışma başladı.
Vatandaşlar bağ bozumunun ardından pekmez, pestil, cevizli sucuk yapma telaşına girdi. Tamamen doğal olan ürünleri elde etmek için çeşitli zorluklar yaşayan vatandaşlar, bağlardan toplanan üzümleri kovalarla taşınıp sepetlerin içine koyarak, traktörlerle evlerinin yanı başında kurulan üzüm sıkma havuzları ve dev kazanların kurulduğu alana getirilip torbalara koyduktan sonra havuzlarda dövülüyor. Elde edilen şıra kazanlarda saatlerce kaynatılıp pekmeze dönüştürülüyor. Akburç köyü dağlık olduğundan dolayı vatandaşlar eski yöntemlerle bağlarından topladıkları üzümleri atlarla taşıyıp getiriyor. Taşınan üzüm saatlerce dev kazanlarda kaynatılarak pekmez kıvamına getiriliyor.
Tamamen organik
Gercüş ilçesinde üzüm üreticileri evlerinin önünde ateşin üzerine koydukları kazanlarda her derde deva enerji kaynağı doğal üzüm pekmezi yapımına başladı. İlçedeki üzüm üreticileri evlerinin önünde ateşin üzerine koydukları kazanlarda saatlerce kaynattıkları üzüm şırasından pekmez yapıyor. Tamamen organik olan pekmezin her derde deva olduğunu belirten vatandaşlar her yıl aynı şekilde pekmez yaptıklarını söyledi. Pekmez üreticileri kış aylarında yaygın olarak tüketilen katkısız ve organik üzüm pekmezi üretiminin emek isteyen ve uzun uğraş gerektiren çok zahmetli bir iş olduğunu söyledi. Ezilerek çıkarılan üzümlerin şırasının içine ekşilik-asitlik giderici pekmez toprağı katıldığını dile getiren üreticiler, bundan sonra şırayı ocağa koyup kaynattıklarını aktardı. Üzüm şırasının ateşe konulup, pekmezin kıvama geldiği anlaşılıncaya kadar yaklaşık 8 saat ateşte kaynatılması gerektiğini dile getiren üreticiler, kaynatma esnasında kazanların altında kilolarca odun yakıldığını dile getirdi. Elde edilen üzüm pekmezinin ise kilogramının 20 ile 25 TL'den satıldığı bildirildi.
Akburç köyünde üzüm pekmezi yapan Rıdvan Korkut, pekmez, pestil ve cevizli sucuk yaptıklarını söyledi. Zahmet isteyen bir iş olduğunu belirten Korkut, "Ama zahmeti ne kadar bizleri yoruyorsa da lezzeti de o kadar güzeldir. Kış aylarında yediğimiz zaman zahmetini de unutuyoruz. Köydeki çocuklar ise yaptığımız pestil ve cevizli sucukları kışın tüketiyor" dedi.
Yazarlar
- 01YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 02Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 03İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 06Murat Çiçek ile röportaj:
- 07DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01VALİ CANALP’TAN BAYRAM ÖNCESİ GÜVENLİK TEDBİRLERİ SUNUMU
- 02VALİ CANALP BASIN MENSUPLARIYLA İFTARDA BULUŞTU
- 03ASIRLIK MUSHAFLAR BATMAN’DA GÖRÜCÜYE ÇIKTI
- 04ÖZEL KALPLER, ÖZEL SESLER MÜZİK DİNLETİSİ
- 05YESEVİ HAREKETİ 150 ÇOCUĞU GİYDİRDİ
- 06BAKAN IŞIKHAN, BATMAN’DAYDI
- 07VALİ CANALP “SAĞLIK ÇALIŞANLARI UMUDUN TEMSİLCİSİ”
- 08NARKOTİK OPERASYONU: 8,5 KİLO METAMFETAMİN ELE GEÇİRİLDİ
- 09İL BAŞKANI YILMAZ’DAN TIP BAYRAMI MESAJI
- 10NASIROĞLU, TARİHİ MUSHAF SERGİSİNİ İNCELEDİ
- 116 BİN 600 AİLEYE BAYRAM ŞEKERİ DESTEĞİ
- 12PROTOKOL ÜYELERİ İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
- 13VATANDAŞLAR İLK YARDIMI UYGULAMALI ÖĞRENDİ
- 14TPAO BÖLGE MÜDÜRÜ KARATAŞ BASINLA İFTARDA BULUŞTU
- 15İSTİKLAL MARŞI’NIN 105. YILI BATMAN’DA ANILDI




Henüz Yorum yok