NÛBÝHAR DERNEÐÝ ANADÝL GÜNÜ’NÜ KUTLADI
Nûbihar Eðitim ve Kültür Derneði Batman Þubesi, 21 Þubat Dünya Anadil Günü dolayýsýyla yazýlý bir basýn açýklamasý yayýmladý.
Açýklamada, anadilin bir halkýn kimliði ve en temel deðerlerinden biri olduðu vurgulandý. Dernek tarafýndan yapýlan açýklamada, dünyada 6 binden fazla dilin konuþulduðu, ancak birçok dilin zamanla yok olduðu ya da yok olma tehlikesiyle karþý karþýya bulunduðu ifade edildi. Bu durumun insanlýðýn ortak kültürel mirasý açýsýndan ciddi bir tehdit oluþturduðuna dikkat çekilerek, UNESCO’nun 1999 yýlýnda 21 Þubat’ý “Dünya Anadil Günü” ilan ettiði hatýrlatýldý. Açýklamada, Kürtçenin yaþamýn her alanýnda kullanýlmasýnýn doðal, insani ve meþru bir hak olduðu belirtilerek, Kürt halkýnýn uzun yýllar boyunca bu haktan mahrum býrakýldýðý ve bunun asimilasyona yol açtýðý ifade edildi. Son yýllarda bazý olumlu adýmlar atýlmýþ olsa da, bunlarýn geçmiþte yaþanan tahribatý telafi etmekten uzak olduðu kaydedildi. Nûbihar Derneði, Kürtlerin kendi dillerine sahip çýkmalarý, günlük yaþamda Kürtçeyi daha aktif kullanmalarý, mevcut seçmeli ders ve özel okul haklarýndan yararlanmalarý çaðrýsýnda bulundu.
Açýklamada ayrýca, anadil sorununun kalýcý çözümü için ilköðretim ve ortaöðretimde Kürtçe eðitimin önünün açýlmasý ve resmi kurumlarda Kürtçenin kullanýlabilmesi gerektiði vurgulandý. Açýklamanýn sonunda, anadil hakký çerçevesinde Kürtçenin her alanda kullanýlmasýnýn ve geliþtirilmesinin önünün açýlmasý temenni edilerek, tüm dünya halklarýnýn ve özellikle Kürtlerin Dünya Anadil Günü kutlandý.
Yazarlar
- 01YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 02ÝÞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 03Batmanlý genç Bursa’da öldürüldü
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05ADÝLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 06Murat Çiçek ile röportaj:
- 07DÜNYA HASTANESÝNDEN BÝR ÝLK DAHA
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarýþmasý
- 09Asýrlarýn taþýdýðý gelenek: Tandýr ekmeði
- 10 TOKÝ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLÝMÝ
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AÐIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öðrencilerini konuk etti
- 14Ben Deðil, Siz Kazanacaksýnýz
- 15Feci kazada hayatýný kaybedenler gözyaþlarýyla defnedildi
- 01RAMAZAN BEREKETÝ ÇARÞI’DA DEVAM ETTÝ
- 02ÜÇ MAHALLEDE ALTYAPI ÇALIÞMALARI HIZLANDIRILDI
- 03VERGÝ BÝLÝNCÝ BATMAN’DA ÖNE ÇIKTI
- 04RAMAZAN AKÞAMLARINDA MHP’DEN BÝRLÝK BULUÞMASI
- 0550 KÝLO METAMFETAMÝN ELE GEÇÝRÝLDÝ
- 06“SOSYAL YARDIMLAR KESÝNTÝSÝZ DEVAM EDÝYOR”
- 07RAMANLI “AHLAKÝ ÇÖKÜÞE GÖZ YUMMAK SORUMSUZLUKTUR”
- 08ÇAMLICA MAHALLESÝ’NDE ÝFTAR HEYECANI
- 09VERGÝ HAFTASI KAPSAMINDA BESOB’A ZÝYARET
- 10KADINLAR HASANKEYF'TE BÝR ARAYA GELDÝ
- 11BATMAN BELEDÝYESPOR KADIN TAKIMINDAN GOL ÞOV
- 12BATMAN TURÝZMDE YENÝ BÝR SAYFA AÇIYOR
- 13MÜFTÜ DURMUÞ: HACI OLMAK DEÐÝL, HACI KALMAK ÖNEMLÝ
- 14BATMAN MERKEZLÝ DEV BAHÝS OPERASYONU
- 15KAYMAKAM ÖZTAÞ, GERCÜÞ’TE MUHTARLARLA ÝSTÝÞARE TOPLANTISI YAPTI




Henüz Yorum yok