Çocuklarda inek sütü alerjisine dikkat!
Çocuklarda inek sütü alerjisine dikkat!
Medicalpark Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Gökmen Alpaslan Taşkın, bebeklerde en sık rastlanan alerjinin, inek sütü alerjisi olduğunu belirtti, anne-babaları uyardı.
İNEK SÜTÜ İÇMEDİĞİ İÇİN BELİRTİLER FARK EDİLMİYOR
Dr. Taşkın “Bebek ve küçük çocuklarda en sık görülen gıda alerjisidir. 100 bebekten 2-5’inde bulunur, genellikle 2–3 yaş altı bebekleri etkiler. Bağışıklık sisteminin, inek sütünde bulunan bir veya daha fazla proteine aşırı tepki vermesi sonucu oluşur. Bu nedenle inek sütü proteini alerjisi adını alır, kısaca inek sütü alerjisi de denilir. Yalnızca anne sütü alan bebekler inek sütü proteinlerine tepki gösterebilir, nedeni ise inek sütü proteinlerinin anne sütü aracılığıyla bebeğe aktarılmasıdır. Bu durumda, anne, diyetinden inek sütü proteini kaldırarak, emzirmeye devam edebilir. Alerji, deri döküntüleri, egzama, hışıltılı solunum, kusma, ishal, kolik veya aşırı ağlama ile kendini gösterebilir. Belirtiler çok hızlı ortaya çıkabileceği gibi (şiddetli solunum sorunları, kusma gibi) geç de oluşabilirler” dedi.
AİLEDE ASTIM, EGZAMA VAR İSE ÇOCUĞUNUZ RİSK GRUBUNDA OLABİLİR
Bebeklerin çoğunda fazlaca ağlama, deri döküntüsü, ishal, kolik, hışıltılı solunum, kusma veya huzursuz uyku gibi sorunlar oluştuğu, ancak inek sütü alerjisi olan bebeklerde bu sorunların genellikle inek sütü alındığında oluştuğunu belirten Dr. Taşkın “Alerjinin belirtilerini bilerek sorunu erken dönemde fark ederseniz hızla çözebilirsiniz. Çocuğunuz yalnızca anne sütü alsa dahi, anne inek sütü içtiği veya süt ürünleri tükettiği için inek sütü proteini anne sütünden bebeğe geçerek alerjiye neden olabilir. Genellikle bebekler ve küçük çocuklar, bağışıklık sistemleri hala oldukça olgunlaşmamış olduğundan bu proteinlere karşı çok daha duyarlıdır. Aile öykülerinde alerji, astım, ürtiker, saman nezlesi veya egzama (anne, baba veya kardeşlerde) bulunan çocuklarda besin alerjisi gelişme riski, akrabalarında alerji olmayanlardan yüksektir” dedi. (Medikalpark Basın)
Uzm. Dr. Gökmen Alpaslan TAŞKIN
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02Murat Çiçek ile röportaj:
- 03ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 04DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 05YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 06İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Ziver Özdemir ile Röportaj
- 09Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 10Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 11 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 12Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01ŞANSİ, TÜGVA YAZ OKULU ÖĞRENCİLERİYLE BULUŞTU
- 02RAMANLI: YURT DIŞI UÇUŞLAR BAŞLAMALI
- 03GENEL BAŞKAN SERT’TEN BATMAN’DA YOĞUN TEMAS
- 04ÇETİN: DEVLETİMİZİN BEKASI HER TÜRLÜ HESABIN ÜZERİNDEDİR
- 05EKMEN: ADLİ TATİL, ADALETİN DE TATİLE ÇIKMASI ANLAMINA GELMEMELİ
- 06BAYRAM DEMİRHAN BATSO BAŞKAN ADAYLIĞINI AÇIKLADI
- 07 İMZALAR ATILDI
- 08MERETO’NUN ZİRVESİNDE MÜZİK, DOĞA VE YILDIZLARLA UNUTULMAZ GECE
- 09İDDİALARIN AYDINLATILMASI İSTENDİ
- 10746. HAFTADA KAYIP AYDIN AY İÇİN ADALET TALEBİ
- 11ZABITADAN PİDECİLERE DENETİM
- 12PWK, ŞEYH ABDURRAHİM'İ MEZARI BAŞINDA ANDI
- 13DOA İLE HEM ÇEVRE HEM VATANDAŞ KAZANIYOR
- 14KAYMAKAM ARSLANŞAHİN’DEN ÇARŞI ESNAFINA ZİYARET
- 15AĞAÇ VE FİDANLARA CAN SUYU




Henüz Yorum yok