Çiftçiler seralarına bulaşan hastalıktan muzdarip
Batman merkez Balpınar (Girêsîra) beldesine bağlı Yeniköy (Sêgirka) köyü sakinleri, seralarda yetiştirdikleri salatalıkların veriminin bir hastalık nedeniyle çok düşük olduğunu ve bu sebeple bu yıl seracılığın tamamıyla zarar olduğunu söylediler.
Seracılıkla geçimini sağlayan çiftçilerden Eşref Aslan, seralara bir mantar hastalığının bulaştığını belirtti.
Bu hastalık nedeniyle seraların yüzde 80'inin sıkıntılı olduğunu anlatan Aslan, "Bu yıl bir fırtına oldu, seralarımız zarar gördü. Düşen seralarımızı bir daha kaldırdık ama hasar bir türlü giderilmedi. 15 gün aralıksız yağmur yağdı. Yağan yağmur ürünlerimize hastalık oldu. Seramızdan 35 çuval salatalık verimi almamız gerekirken mantar hastalığı nedeniyle 6 çuval, en fazla 8 çuval salatalık toplayabiliyoruz. Yağan yağmur sera içinde bir terleme oluşturdu. O ter de ürünlerin üstüne damlayarak mantar hastalığı oluştu. Her ne kadar ilaçladıysak da bir çözüm bulamadık. Köydeki seraların yüzde 80'inde bu sıkıntı var. Bu yıl verim çok düşüktür." dedi.
Köylerinde seracılığın bu yıl zararının olduğunu dile getiren Aslan, "Bu hastalık ve verimsizliğe rağmen bir dönem fiyat iyi olduğu için kurtarıyordu. Salatalık kilosu 3 liraya kadar yükseldi. Sonradan sebze meyve haline batıdan gelen salatalıklar işimizi bozdu. Batıdaki salatalıklar hale girince fiyat direkt bir lira 40 kuruşa indi. Bu fiyat da bizi kurtarmıyor. Normal şartlarda hastalık bulaşmasaydı ve 30 çuvalı bir liraya da satabilseydik bize yeterli olurdu. Bugün elde ettiğimiz 6 çuval 120 kilo yapıyor, bu da 200 lira gibi bir para yapar. Bu para 3 yevmiye bile etmiyor." ifadelerini kullandı.
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 03YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 04Murat Çiçek ile röportaj:
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01ŞEYH SÜLEYMAN BAĞDU DAVASI KARARA BAĞLANDI
- 02Batman Çayı’na giren 2 çocuktan biri boğuldu
- 03ŞEHİR GİRİŞLERİNDE ÇEVRE VE DÜZENLEME ÇALIŞMALARI
- 04TÜZÜN “MENFUR SALDIRILARI EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE KINIYORUZ”
- 05CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A PETROLSPOR FORMASI
- 06TIMOKLULAR DERNEĞİ'NDEN EĞİTİMDE ŞİDDET UYARISI
- 07SAĞLIKTA ŞİDDETE KARŞI ORTAK ÇAĞRI
- 08ANAVATAN PARTİSİ’NDEN TURGUT ÖZAL’A YILDÖNÜMÜNDE ANMA
- 0915 TEMMUZ DERNEĞİ’NDEN BATMAN’DA BİRLİK MESAJI
- 10ŞİDDETE KARŞI ‘YAŞAM NÖBETİ’
- 11ENGELLİLERE ÖTV MUAFİYETİNDE YENİ DÜZENLEME
- 12OKULLAR KORKU DEĞİL, GÜVEN ÜRETMELİDİR
- 13OKUL GÜVENLİĞİ TOPLANTISI YAPILDI
- 14TÜZÜN “MENFUR SALDIRILARI EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE KINIYORUZ”
- 15WORLDMAR AVM 20. YILINI KUTLADI




Henüz Yorum yok