“Batman Kürt dili için önemli bir yer”
“Batman Kürt dili için önemli bir yer”
Eğitim Sen Batman Şubesi tarafından Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi konferans salonunda ‘Akademik Çalışmaların Durumu ve Kürdoloji Deneyimi’ paneli gerçekleştirildi.
Moderatörlüğünü Bawer Erişen’in yaptığı panele konuşmacı olarak Doç. Dr. Necat Keskin, Doç. Dr. Zülküf Ergün ve Dr. Mikail Bılbıl yer aldı. Geniş katılımlı panele STK temsilcileri, Eğitim Sen Batman Şubesi yürütme kurulu ve üyeleri, Batman Emek ve Demokrasi Platformu temsilcileri, Halkın Demokrasi Partisi (HDP), Yeşil Sol Parti (YSP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
‘BATMAN KÜRT DİLİ İÇİN ÖNEMLİ BİR YER’
Panelde konuşan Doç. Dr. Necat Keskin, “Batman Kürt dili açısından çok önemli bir yer. Kürt diline önem veren günlük yaşamda Kürtçe konuşan bir yer. Bugün burada olmak çok önemli” dedi. Kürt dilinin akademik düzeyinin öneminden bahseden Keskin, “Üniversitelerde 50’ye yakın akademik düzeyde ders verenler var. 2010 yıllında Mardin’de Kürdoloji bölümü açıldı. Çok sayıda kişi burada ders gördü. Burada akademik çalışmalar yürütüldü. Tez çalışmaları gerçekleştirildi. Sınırlı ve eksik bir şekilde akademik çalışmalar yürütülüyor. Türkiye’de akademik Kürtçe belli bir noktaya geldi. Ancak gelinen noktada az sayıda ve eksikliler ile akademik çalışma yürütülüyor. Akademik çalışmanın gelişmesi için Kürtlerin önlerine bu yönlü bir plan ve hedef koymalı” diye belirtti.
‘KÜRDOLOJİ 150 YILDIR VAR’
Doçent Dr. Zülküf Ergün de 150 yıldır Kürdoloji’nin var olduğunu belirterek, bu süre zarfında gelişim açısından önemli bir gelişmenin yaşanmadığını söyledi. Kürt diline yüz yılı aşan bir saldırının var olduğunu kaydeden Ergün, buna karşın direnen ve Kürt dilinin gelişimini sağlayanların olduğunu söyledi. Kürt dilinle sahip çıkma konusunda herkesin şapkayı önüne koyup samimi bir şekilde yaklaşması gerektiğini dile getiren Ergün, bunun için somut ve net adımların atılması gerektiğini kaydetti.
Yazarlar
- 01YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 02Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 03İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 06Murat Çiçek ile röportaj:
- 07DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01“BAYRAMLAR, BARIŞ VE KARDEŞLİĞİN EN GÜÇLÜ SEMBOLÜDÜR”
- 02BAKAN ŞİMŞEK VE KAYA’DAN BATMAN TEŞKİLATINA EKONOMİ SUNUMU
- 03BELEDİYE, YOLDA OLAN VATANDAŞLARI MİSAFİR ETTİ
- 04BELEDİYE VEZNELERİ BAYRAMDA DA AÇIK OLACAK
- 05BELEDİYE BAYRAM TEMİZLİĞİNE ERKEN BAŞLADI
- 06CANALP: GÖNÜLLERE DOKUNMAYI İHMAL ETMEYELİM
- 0718 MART ÇANAKKALE ZAFERİ TÖRENLE KUTLANDI
- 08“300 BİN VATANDAŞIMIZI İFTAR SOFRALARINDA BULUŞTURDUK”
- 09YETİM ÇOCUKLARA ANLAMLI DESTEK
- 10KIZILAY RAMAZAN BOYUNCA 3 BİN AİLEYE ULAŞTI
- 11BAYRAM NAMAZI SAATİ BELLİ OLDU
- 12MEZARLIKLARA EK SEFER KARARI
- 13EVLİLİK KREDİSİ ALAN ÇİFTLERE EĞİTİM DESTEĞİ
- 14OTELDE UYUŞTURUCU TİCARETİNE DARBE
- 15PEKDEMİR BATMAN’DA GENÇLERLE İFTARDA BULUŞTU




1 Yorum
Muzaffer PEKCAN
21 Haziran 2023