Dünya Diyabet Günü
Pamukçu açıklamasında, “Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen Diabetes Mellitus, pankreastan salgılanan insülin hormonunun yetersizliği veya insüline karşı dokularda direnç oluşması nedeniyle kandaki şeker miktarının yükselmesiyle ortaya çıkan ve ömür boyu devam eden bir hastalıktır. Günümüzde, diyabet ve onunla aynı risk faktörlerini paylaşan bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar önemli bir sağlık sorunu oluşturmaktadır. Yaşam tarzındaki hızlı değişim ile birlikte gelişmiş ve gelişmekte olan toplumların tümünde özellikle tip 2 diyabet sıklığı hızla yükselmektedir.” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 2,5 milyon, dünyada 150 milyon diyabetli kişi bulunduğunu aktaran Pamukçu, “Böyle giderse 2025 yılında bu rakamların 2’ye katlayacağı tahmin edilmektedir. Avrupa’da körlük nedenleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Koroner kalp hastalığından ölümlerin yüzde 75’inin, bacak ampütasyonlarının yüzde 50’sinin nedeni, böbrek hastalığının en önemli sebebi yine şeker hastalığıdır. Ancak şu gerçeği göz ardı etmemek gerekmektedir. Kontrol altında tutulan diyabet, ortalama yaşam süresini uzatmakta ve yaşam kalitesini artırmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Açıklamasının devamında Aydın şunları kaydetti: “Diyabet tedavisi; ilaç tedavisi, tıbbi beslenme tedavisi ve egzersizden oluşmaktadır. Tip 1 diyabet tedavisinde kullanılacak tek ilaç insülindir. Tedavi amacı, kan glukozunu normal düzeylerde tutmak, diyabete bağlı akut ve kronik komplikasyonların oluşumunu önlemek, varsa ilerlemesini durdurmak, normal büyüme ve gelişmeyi sağlamaktır. Tip 2 diyabetlinin tedavisinde olumlu yönde uygulanacak yaşam tarzı değişikliğinin yerini tutacak hiçbir ilaç yoktur. Yaşam tarzı değişikliğinin iki bileşeni olan beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ve yeterli fiziksel aktivite bu bireylerde uygulanacak ilk adımdır. Yeterli gelmediği durumlarda hekim kontrolünde oral anti diyabetik ilaçlar ya da insülin takviyesi yapılabilir.”
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 03Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 06ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 07Murat Çiçek ile röportaj:
- 08Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 09DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01TEMA’nın kurucuları Batman’da anıldı
- 02ARANAN HÜKÜMLÜ GERCÜŞ’TE YAKALANDI
- 03Başkan Kaplan’dan SGK İl Müdürü Naif Gümüş’e Ziyaret
- 04ROJAVA İÇİN ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI
- 05URALOĞLU, “BATMAN DAHA YAŞANILABİLİR OLACAK”
- 06KIRSALDA KAR KALINLIĞI 2 METREYİ AŞTI
- 07MİLLETVEKİLİ RAMANLI, BİR AYLIK MAAŞINI BAĞIŞLADI
- 08LEZZET ŞÖLENİNDE SAĞLIK DA VARDI
- 09İHD BATMAN’DAN SURİYE’DEKİ SALDIRILARA TEPKİ
- 10BELEDİYE, KIŞ ŞARTLARINDA CAN DOSTLARINI YALNIZ BIRAKMIYOR
- 11BAKAN URALOĞLU BATMAN’DAYDI
- 12ZAMANA DİRENEN ADALET ARAYIŞI
- 13NASIROĞLU EZİDİ’LERİ DİNLEDİ
- 14BACA VE GİDER IZGARALARI TEMİZLENİYOR
- 15ÖHD’DEN ROJAVA'DAKİ SALDIRILARA TEPKİ




Henüz Yorum yok