
RAMAZAN VE MİGREN
RAMAZAN VE MİGREN
Migren genellikle 20-40 yaş arası kişilerde aralıklı olarak görülen şiddetli bir baş ağrısı çeşididir. sık görülen migren ağrılarını tetikleyen faktörlerin başında açlık ve uykusuzluk gelmektedir. Ramazanda oruç tutmak isteyenlerde her ikisi de yaşandığından hastalığın görülme olasılığını artırıyor. Ramazan'da oruç tutan hastalarda uzun süreli açlığın yanında insanlar sahura kalktıklarından uykusuzlukta açlığa eşlik ettiğinde migren ağrılarının sıklık, şiddet ve süresinin artmasına neden oldmaktadır., migren atağı sırasında ağrı kesici ilaç alamayan hastaların yaşam kalitesinde ciddi kötüleşmeler görülebilmektedir.
RAMAZANDA ORUÇ TUTACAK MİGREN HASTALARININ DİKKAT ETMELERİ GEREKEN HUSUSLAR
Oruç tutarken yaşamı daha düzenli tutmaya çalışılmalıdır.Aşırı yorgunluktan kaçınılmalıdır. Uykusuz kalınmamaya dikkat edilmelidir.Muhakkak düzenli sahur yapılmalı ve sahur-iftar arasında bol sıvı tüketilmelidir. Şeker ve beyaz un içeren yiyeceklerle doygunluk sağlanmamalı. Tam tahıllı, uzun süre kan şekerini düzenleyecek ürünler tercih edilmelidir.Migreni tetiklediği bilinen yiyeceklerden Ramazan ayı boyunca ekstra kaçınılmalıdır.
Özellikle açlıkla sık atak geçiren hastalara ramazan ayından önce migren ataklarının gelmesini önleyici koruyucu tedavi başlanması, hastalarımızın daha rahat oruç tutabilmelerini sağlar. Elbette verilen tedavilerin günde iki veya üç alınması oruç nedeniyle aksayabilecektir. Bu nedenle gece tek doz veya sahur sonrası tek doz alınabilecek ilaçların başlanması, hem tedavinin etkinliği hem de kullanım kolaylığı açısından en uygun yöntem olacaktır. Günde 2 doz alınacak ilaçlar da ise iftar sonrası ve sahur sonrası doz uygulamaları yapılabilir.Bazı günler sahurda ağrı kesici ilaç tedbir olarak alınabilir (özellikle hasta atağı başlıyor gibi hissediyorsa).
Bilimsel bir doğru vardır ki; migren atakları bedende kalıcı hasar oluşturmaz. Sadece yaşandığı saatleri çok kötü geçirmemize neden olur. Dolayısıyla migren hastalarının yukarıdaki hususlara dikkat ederek oruç tutmasında sakınca yoktur.

Nöroloji Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nuri AYDI
Yazarlar
- 01Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 02İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 05YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 08Murat Çiçek ile röportaj:
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 11DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 14Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 15Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 01DOLANDIRICILIK AĞI ÇÖKERTİLDİ
- 0242 KİLOMETRELİK GÜZERGAHTA TEMİZLİK ÇALIŞMASI
- 03600 METRELİK BSK ASFALT ÇALIŞMASI TAMAMLANDI
- 04600 METRELİK BSK ASFALT ÇALIŞMASI TAMAMLANDI
- 05Kuzeybatı Çevre Yolu’na Erdoğan İsmi Verildi
- 0698 SEYAHAT SEVER AĞIRLANDI
- 07GENÇLİĞİN YÜZME KURSLARINA 5 BİN BAŞVURU
- 08ÖNCE CAMİYE SONRA SPOR SALONUNA
- 09KOZLUK’TA ‘YÜZME BİLMEYEN’ KALMAYACAK
- 10Petrolsporlu Pehlivanlar, Bölge Şampiyonu Oldu
- 1126 BRANŞTA 11 BİN KAYIT YAPILDI
- 12BAŞARILI ATLETLERE ÖZPERK’TEN EŞOFMAN
- 13BOLU KAMPINDA PETROLSPOR’A ANLAMLI ZİYARET
- 14DEVA'DAN SAĞLIK SİSTEMİNE VE HASTANELERE ELEŞTRİ
- 15UYUŞTURUCUYA KARŞI ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI
2 Yorum
Elif İnal
30 Mayis 2019Elif İnal
30 Mayis 2019