Tarlalarında buldukları cisimlerin araştırılmasını istiyorlar
Batman'ın Gercüş (Kercose) ilçesine bağlı bin nüfuslu Kırkat (Kirkatê) köyünün sakinleri, tarlalarında çalışırken buldukları demir parçalarının araştırılmasını istediler.
Yaklaşık 50 yıl önce Avrupa ülkelerinden bazı kişilerin ellerinde haritalarla yaşadıkları yere geldiklerini belirten köylüler, bunların, kendilerine tarlalarında demir madeni olduğunu haber verdiğini söylediler.
Tarlalarında çalışırken taş görünümlü paslı demir gören köylüler, söz konusu kişilerin söylemlerini hatırlayarak, yetkililerden bu cisimlerin araştırılmasını istediler.
Köy sakinlerinden Edip Tuğluk, "Tarlamızda taş görünümünde demir parçalarını buluyoruz. Bundan 50 yıl önce babamın zamanında Avrupa'dan birileri köyümüze gelmişti. Ellerinde bazı haritalar vardı. Araştırmaya geldiklerini, bu bölgede demir madeni olduğunu söylemişler. Yıllardır tarlalarımızda demir parçalarını bulmaktayız. Bir iki tane parça ile sınırlı değil, 100-200 kiloya kadar da tarladan toplanılabilir. Avrupa'dan gelen insanlara 'Hazine mi arıyorsunuz?' diye sorduğumuzda bize araştırma yaptıklarını, eskiden buralarda demir madeni olduğunu söylediler. O zamandan beri buralara gelip maden olup olmadığını kontrol edecek kimse yok. Araştırmacılar gelip burada maden olup olmadığına baksınlar." dedi.
"Bu demirlerin incelenmesini istiyoruz"
Bu cisimlerin ivedi bir şekilde incelenmesini talep eden Abdullah Temiz, şunları söyledi: "Kırkat köyü ve çevresinde yıllardan beri demir parçaları bulunmaktadır. Madenciler çıkıp da diğer ülkelerde demir arayacaklarına Batman'ın Gercüş ilçesine gelsinler. Kırkat köyünde demirler bulunmaktadır. Bu demirler daha önce yabancılar tarafından keşfedilmiş, gelip yerinde kontrol etmişler. Köylülerle danışıp konuşmuşlar. 'Bu demirlerin kaynağı neredendir?' diye bir araştırma yapmışlar."
"5 dakikada yarım kilo demir topluyoruz"
Tespit edilecek demir madeninin Batman'ın ekonomisine katkı sağlayacağını belirten Temiz, "Yetkililerden bu demirlerin incelenmesini istiyoruz. Demir madenini uzakta arayacağınıza gelin Gercüş'ün Kırkat köyünde arayın. Araştırmacıları buraya davet ediyor ve yetkililerin bu konuda araştırma yapmasını istiyoruz. Bu da Gercüş ve bütün bölgenin zenginliği olabilir. Burada 5 dakika içerisinde topladığımız demir parçacıkları yarım kiloyu buluyor. Burada maden ocakları kurulabilir. Yetkililerin, araştırmacıları gönderip burada keşif yapmalarını istiyoruz." şeklinde konuştu.
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 03Murat Çiçek ile röportaj:
- 04YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 11 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01Esnaf odası sağlık alanında önemli bir protokole daha imza attı.
- 02ETKİNLİK SONRASI YOĞUN TEMİZLİK MESAİSİ
- 03SÜREÇ KRİTİK, BASIN ÖZGÜR OLMALI
- 04EMEKÇİLER MEYDANLARA AKTI
- 05BATMAN ÇAYI, TRAFİĞE KAPATILDI
- 06ENGELLİ ŞARJ İSTASYONLARI BAŞTAN SONA YENİLENDİ
- 07BEŞİRİ CEZAEVİ’NİN SU SORUNU ÇÖZÜME KAVUŞUYOR
- 08Sendikalar ve STK’lar Batman’da 1 Mayıs’ta birleşti
- 09OKUL GÜVENLİĞİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
- 10DOLANDIRICILIK OPERASYONUNDA 5 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI
- 11M. FEYYAZ EKMEN VEFATININ 5. YILINDA MEZARI BAŞINDA ANILDI
- 12AHMED-İ HANİ MESİRE ALANI İNCELENDİ
- 13CEM ŞİVAN ERGÜL SARAYBOSNA’DAN BÜYÜK ÖDÜLLE DÖNDÜ
- 142 GÜNDE 12 KAMYON ATIK TAŞINDI, 50 TONLUK TEMİZLİK YAPILDI
- 15Yedi-İki Robotik ve Teknoloji Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu




Henüz Yorum yok