Batman’da badem hasadı başladı
Batman’ın Gercüş (Kercosê) ilçesine bağlı bademleriyle meşhur ve ismini badem çiçeklerinden alan Çiçekli (Şiferê) köyünde badem hasadına başlandı.
Her sene ağustos ayının ortalarında başlayan badem hasadı, Batmanlılar tarafından eylülde de devam ettiriliyor.
Çiçekli köyü sakinlerinden M. Selami Altun, yaklaşık 2 haftadır badem toplamaya başladıklarını söyledi.
Aile fertleriyle ağaçlardaki bademleri toplamaya çalıştıklarını belirten Altun, “Normalde badem hasadı ağustos ortasında başlayıp eylüle kadar devam ediyor. Bademler ağaçtan düşmeden önce toplamaya başlıyoruz. Badem toplamak için çocuklarımızla beraber ağaçların altına serdiğimiz brandaların üstüne bademleri uzun sopalarla döküyoruz. Ardından çuvallara doldurarak eve götürüyoruz. Akşam tüm aile ferleriyle beraber bademlerin üstündeki yeşil kabukları çıkarıyoruz. Yeşil kabuklarını güneşte kuruttuktan sonra kışın hayvanlarımıza yediriyoruz. Topladığımız bademleri de güneşte kuruttuktan sonra çuvallara koyup satmaya hazır hale getiriyoruz.” dedi.
Tüm köylünün, bademleri topladıktan sonra köye gelen toptancılara sattığını ifade eden Altun, konuşmasına şöyle devam etti:
“Köye gelen müşteriler arasında en güzel fiyatı verene bademlerimizi satıyoruz. Toptancılar kendileri köye gelip bademlerimizi alıyor. Sattığımız bademlerle beraber evde kış için de kendimize ayırıyoruz, pestil ve kuru üzümle beraber tüketiyoruz. Aynı zamanda badem sucuklarını da yapıyoruz. Çevremizde en kaliteli bademler bizim köyde yetişiyor.”
Bir dönem bademlerin çok değersizleşmesi ve 2014’te meydana gelen don nedeniyle köylülerin binlerce ağacı kesip odun olarak sattıklarını dile getiren Altun, “Köyümüzde eskiden 10 binden fazla badem ağacı vardı. Şimdi ise yaklaşık 7 bin badem ağacı var. Bunun sebebi de bir dönem badem değer kaybetti. Köylü de badem yerine üzüme yöneldi. Son bir kaç yıldır badem fiyatları yüzde yüz artmış. Umudumuz bademin fıstıklar gibi değer kazanması ve köyümüzü kalkındırmasıdır. Köyümüzde binlerce badem ağacı var. Üç yıl önce badem kilosunu 2,5 liraya satıyorduk. Kıymetsiz olduğundan bazıları bademlerini toplamıyordu çünkü toplaması çok emek istiyor. Gaziantep'te badem fabrikası olduğundan fiyatlar yüzde yüz artmış. Önceki sene kilosunu 5,5 liraya satıyorduk. Bu sene badem kilosunun 6 lira ile 7 liraya kadar olmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 03Murat Çiçek ile röportaj:
- 04YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01“BATMAN’IN YÜZYILLIK GELECEĞİNİ PLANLIYORUZ”
- 02CENAZE HİZMETLERİNDE KESİNTİSİZ DESTEK
- 03BAŞKAN ÇETİN “BATMAN’IN GELECEĞİNİ ORTAK AKILLA İNŞA EDECEĞİZ”
- 04BİR ZEHİR TACİRİ DAHA YAKALANDI
- 05İLUH DERESİ’NDE KAPSAMLI TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ
- 06BEL VE BOYUN FITIĞINDA AMELİYATSIZ VE KAPALI TEDAVİ DÖNEMİ
- 07VALİ CANALP, KOORDİNASYON TOPLANTISINA KATILDI
- 08Batman Engelliler Spor Kulübü Başkanı Kaya’dan sezon sonu değerlendirmesi
- 09ADLİYE ÖNÜNDE ''ADALET'' ÇAĞRISI''
- 10“KÖYLERİMİZİN HER İHTİYACI BİZİM SORUMLULUĞUMUZDUR”
- 11PETROLCITY AVM’DEN 2 OTOMOBİL KAMPANYASI BAŞLADI
- 12SAADET’TEN EĞİTİM HAMLESİ
- 13BATMAN CEZAEVİ’NDEKİ ŞÜPHELİ ÖLÜMLER MECLİS GÜNDEMİNDE
- 14Şehir İçi Trafikte Süper Mario Oyunu
- 15TPAO PETROLSPOR’DAN NAMAĞLUP ŞAMPİYONLUK




Henüz Yorum yok