Çocuklarda inek sütü alerjisine dikkat!
Çocuklarda inek sütü alerjisine dikkat!
Medicalpark Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Gökmen Alpaslan Taşkın, bebeklerde en sık rastlanan alerjinin, inek sütü alerjisi olduğunu belirtti, anne-babaları uyardı.
İNEK SÜTÜ İÇMEDİĞİ İÇİN BELİRTİLER FARK EDİLMİYOR
Dr. Taşkın “Bebek ve küçük çocuklarda en sık görülen gıda alerjisidir. 100 bebekten 2-5’inde bulunur, genellikle 2–3 yaş altı bebekleri etkiler. Bağışıklık sisteminin, inek sütünde bulunan bir veya daha fazla proteine aşırı tepki vermesi sonucu oluşur. Bu nedenle inek sütü proteini alerjisi adını alır, kısaca inek sütü alerjisi de denilir. Yalnızca anne sütü alan bebekler inek sütü proteinlerine tepki gösterebilir, nedeni ise inek sütü proteinlerinin anne sütü aracılığıyla bebeğe aktarılmasıdır. Bu durumda, anne, diyetinden inek sütü proteini kaldırarak, emzirmeye devam edebilir. Alerji, deri döküntüleri, egzama, hışıltılı solunum, kusma, ishal, kolik veya aşırı ağlama ile kendini gösterebilir. Belirtiler çok hızlı ortaya çıkabileceği gibi (şiddetli solunum sorunları, kusma gibi) geç de oluşabilirler” dedi.
AİLEDE ASTIM, EGZAMA VAR İSE ÇOCUĞUNUZ RİSK GRUBUNDA OLABİLİR
Bebeklerin çoğunda fazlaca ağlama, deri döküntüsü, ishal, kolik, hışıltılı solunum, kusma veya huzursuz uyku gibi sorunlar oluştuğu, ancak inek sütü alerjisi olan bebeklerde bu sorunların genellikle inek sütü alındığında oluştuğunu belirten Dr. Taşkın “Alerjinin belirtilerini bilerek sorunu erken dönemde fark ederseniz hızla çözebilirsiniz. Çocuğunuz yalnızca anne sütü alsa dahi, anne inek sütü içtiği veya süt ürünleri tükettiği için inek sütü proteini anne sütünden bebeğe geçerek alerjiye neden olabilir. Genellikle bebekler ve küçük çocuklar, bağışıklık sistemleri hala oldukça olgunlaşmamış olduğundan bu proteinlere karşı çok daha duyarlıdır. Aile öykülerinde alerji, astım, ürtiker, saman nezlesi veya egzama (anne, baba veya kardeşlerde) bulunan çocuklarda besin alerjisi gelişme riski, akrabalarında alerji olmayanlardan yüksektir” dedi. (Medikalpark Basın)
Uzm. Dr. Gökmen Alpaslan TAŞKIN
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 03Murat Çiçek ile röportaj:
- 04YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01KARİYER GÜNLERİNDE TECRÜBELERİNİ PAYLAŞTI
- 02ŞAH-MAR’DAN TİMOKLULAR DERNEĞİ’NE ZİYARET
- 03“BATMAN’IN YÜZYILLIK GELECEĞİNİ PLANLIYORUZ”
- 04CENAZE HİZMETLERİNDE KESİNTİSİZ DESTEK
- 05BAŞKAN ÇETİN “BATMAN’IN GELECEĞİNİ ORTAK AKILLA İNŞA EDECEĞİZ”
- 06BİR ZEHİR TACİRİ DAHA YAKALANDI
- 07İLUH DERESİ’NDE KAPSAMLI TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ
- 08BEL VE BOYUN FITIĞINDA AMELİYATSIZ VE KAPALI TEDAVİ DÖNEMİ
- 09VALİ CANALP, KOORDİNASYON TOPLANTISINA KATILDI
- 10Batman Engelliler Spor Kulübü Başkanı Kaya’dan sezon sonu değerlendirmesi
- 11ADLİYE ÖNÜNDE ''ADALET'' ÇAĞRISI''
- 12“KÖYLERİMİZİN HER İHTİYACI BİZİM SORUMLULUĞUMUZDUR”
- 13PETROLCITY AVM’DEN 2 OTOMOBİL KAMPANYASI BAŞLADI
- 14SAADET’TEN EĞİTİM HAMLESİ
- 15BATMAN CEZAEVİ’NDEKİ ŞÜPHELİ ÖLÜMLER MECLİS GÜNDEMİNDE




Henüz Yorum yok