“Köprü ve camiler Batman turizmini canlandıracak”
Batman’ın en eski tarihi köprülerinden Perpira Köprüsünün ve yine asırlar önce Kozluk ilçesinde yapılmış tarihi İbrahim Bey ile Hıdır Bey Camilerinin restore çalışmalarının yapılacağını belirten Batman İl Kültür Turizm Müdürü M. İhsan Aslanlı, bu tarihi eserlerin restorasyonu ile Batman turizminin canlanacağını söyledi.
Bıçakçı köyünde bulunan tarihi Perpira Köprüsünün ihalesinin yapıldığını, köprünün yapım aşamasında olduğunu vurgulayan Aslanlı, “Kozluk yolu üzerinde, Bıçakçı köyü mevkiinde bulunan, tarihi çok eskilere dayanan köprülerimizden biri Perpira Köprüsüdür. Çok ayaklı köprü anlamına gelen ve kırk ayaklı olarak tahmin edilen köprünün şu an 13 ayağı dışarda. 2017 yılında karayollarına başvurduğumuz bir projeyle restore çalışması başlattık. Batman ile arası 8 kilometre olan köprünün yapım ihalesi 2018 yılında gerçekleştirildi. Projenin yapımını karayolları üstlenecek.” dedi.
“Köprünün etrafında büyük bir mesire alanı yapılacak”
Perpira Köprüsünün restorasyon çalışmasından sonra etrafında geniş bir mesire alanı yapım planları olduğunu belirten Aslanlı, “Perpira Köprüsünün yapım çalışmalarına Nisan ayında başlandı. Çalışmalar sürüyor. İnşallah karayolları bir an önce bu tarihi köprümüzün restore çalışmalarını bitirir. Köprünün restorasyon çalışmaları biter bitmez köprünün etrafında, hazine arazisi üzerinde geniş bir mesire ve piknik alanı kurma planımız var. Kıra Dağındaki mesire alanından sonra Batman halkına inşallah ikinci bir mesire alanı kazandırmaya çalışacağız. Bu tarihi köprüyü turizme kazandırmak istiyoruz. Dışardan gelen insanlara bu değerimizi, tarihi köprümüzü göstermek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Camilerimizin restorasyonu ihale aşamasında”
Kozluk’ta bulunan tarihi camilerin restorasyonunda gelinen aşama hakkında da bilgi veren Aslanlı, şunları söyledi:
“Bunun dışında Kozluk’ta İbrahim Bey Camisi ile Hıdır Bey Camisi var. Hıdır Bey Camisinin tarihi çok eski. Bin 400 yıllarına kadar gidiyor. İbrahim Bey Camisi çok daha modern bir cami… Bin 550 yıllarında inşa edilmiş. Sekizgen kubbeli, Türkiye’de numunesi çok az olan kubbelerden bir tanesi. Bu iki camimizin restorasyonuyla ilgili de valilik ve müdürlük olarak bir çalışma başlattık. Bu iki camimizin restorasyonu için ödenek geldi. Şu an ihale aşamasındayız. Restorasyon çalışmamızın yaklaşık maliyeti ortaya çıktıktan sonra projemizin yatırım programına dâhil olması için Bakanlığımıza ve Vakıflar Genel Müdürlüğüne başvurumuzu yapacağız.”
Çalışmaların inanç turizmine katkı sağlayacağını aktaran Aslanlı, “Köprü ve camilerimizi restore ettikten sonra, Batman turizminin daha da canlanacağı kanaatindeyiz. Özellikle ilimizin inanç turizmine katkıda bulunacaktır.” açıklamasında bulundu.
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 03Murat Çiçek ile röportaj:
- 04YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01VALİ CANALP, KOLTUĞUNU MİNİK EREN’E DEVRETTİ
- 02METRUK YAPILAR BİRER BİRER ORTADAN KALDIRILIYOR
- 0323 NİSAN ÇELENK SUNMA TÖRENİYLE BAŞLADI
- 04TÜZÜN, “BİSMİLLAH DİYEREK SAHAYA İNİYORUZ''
- 05ERDEMLİ GENÇLİK’TEN GENÇLERE ÇAĞRI “BİRLİKTE ÜRETELİM”
- 06SOLİN CADDESİ’NE 100 TESPİH AĞACI DİKİLİYOR
- 07KARDELEN MAHALLESİ’NDE 23 NİSAN’A ÖZEL ANLAMLI ETKİNLİK
- 08“65 İlde, 25 ülkede sahadayız”
- 09BATMAN BAROSU'NDAN ''BARIŞ SÜRECİ'' PANELİ
- 10Kardelen Mahallesi’nde 23 Nisan’da temsili muhtar çocuk oldu
- 11VALİ CANALP “ÇOCUKLAR, ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK GÜVENCESİDİR”
- 12TAŞKIN RİSKİNE KARŞI TARİHİ ADIM!
- 13BEŞPINAR’A ULAŞIM YENİDEN AÇILDI
- 14BAKAN TEKİN’E ZİYARET
- 15SASON’DA ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ AKADEMİK DESTEK BAŞLADI




Henüz Yorum yok