650 yıllık türbenin taşınma işlemleri başladı
Ilısu Barajı altında kalacak Hasankeyf'te, tarihi eserlerin taşınmasına başlanıyor. Hasankeyf'in en önemli tarihi eserlerinden olan Zeynel Bey Türbesi’nin özel sistemle Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınması için çalışmalara başlandı. Taşınması hedeflenen Zeynel Bey Türbesi, bu sayede Hasankeyf’te taşınacak ilk tarihi eser olacak.
Yaklaşık 16 milyon TL'ye mal olacak projede türbenin taşınması raylı sistemlerle gerçekleşecek.
Ilısu Barajı HES projesi kapsamında baraj göleti altında kalacak olan Zeynel Türbesinin Yeni Hasankeyf Yerleşim alanına taşınması için 2015 yılı içerisinde DSİ Genel Müdürlüğünce ihalesi yapılıp, türbenin taşıma işini Hollanda firması üstlendiği bildirildi.
Bu kapsamda, Zeynel Bey Türbesinde firma tarafından yapılan son çalışmaları yerinde incelemek ve taşınma süreci hakkında firma yetkililerinden bilgi almak üzere Hasankeyf Kaymakamı Faruk Bülent Baygüven incelemelerde bulunarak, eserin taşınması ve yapılan son çalışmalar hakkında firma yetkililerinden detaylı bilgi aldı.
Hasankeyf Kaymakamı Baygüven konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Batman'ın Hasankeyf ilçesindeki tarihi Zeynel Bey Türbesi'nin, baraj suyundan zarar görmemesi için belirlenen yeni yerine taşınacağını söyledi.
Zeynel Bey Türbesi'nin tarihi hakkında da bilgiler aktaran Baygüven, “Akkoyunlu hükümdarının oğlu için yapılan türbenin tarihi geçmişi oldukça eskiye dayanıyor. Tarihi Hasankeyf ilçesinin önemli yapılarından birisi de Zeynel Bey Türbesidir. Türbe tam olarak 650 yıllık geçmişe sahiptir. Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın oğlu Zeynel Bey için yaptırılan türbe, Türkiye'de ilk kez uygulanacak özel bir yöntem ile yeni yerine taşınacak.” dedi.
Türbenin tarihçesi
Zeynel Bey Türbesi 1462-1482 yıllarında Hasankeyf'te hüküm süren Akkoyunluların bıraktığı tek eserdir. Zeynel Bey Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın oğlu olup, Akkoyunlular ile Osmanlılar arasında cereyan eden Otlukbeli Savaşı’nda (1473 M.) hayatını kaybettiği belirtiliyor.
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 03YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 04Murat Çiçek ile röportaj:
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 10Ziver Özdemir ile Röportaj
- 11 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 12Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01KURBAN BAYRAMI TEDBİRLERİ MASAYA YATIRILDI
- 02KAPLAN'DAN ''YEREL ESNAFA DESTEK'' ÇAĞRISI
- 03SASON'DA ARICILARA BÜYÜK DESTEK
- 04Belediyeden Vergi Ödemesi Uyarısı : Son Gün 31 Mayıs
- 05SASON'DA JANDARMADAN HIRSIZLIK UYARISI
- 06DURDURULAN ARAÇTAN 20 KİLO SHUNK ÇIKTI!
- 07BAŞKAN KAPLAN, TESK GENEL BAŞKANINI ZİYARET ETTİ
- 08BATSO’DA KADIN GİRİŞİMCİLERE E-TİCARET VE HİBE DESTEĞİ SEMİNERİ
- 09DEV SİBER OPERASYONDA 88 TUTUKLAMA
- 10''SESSİZ KALIRSAK GELECEĞİMİZİ KAYBEDECEĞİZ''
- 11HAŞERELERE KARŞI GECE GÜNDÜZ İLAÇLAMA
- 12HASANKEYF BAHAR ŞENLİKLERİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
- 13KAPLAN “HUZUR ORTAMI EKONOMİK KALKINMANIN ÖNÜNÜ AÇACAKTIR”
- 14ENGİN KARTAL'DAN ''SON ADIM''
- 15BAYRAM ÖNCESİ OTOGAR DENETİMLERİ SIKILAŞTIRILDI




Henüz Yorum yok