
Lahana Fiyatı Çiftçinin Yüzünü Güldürmedi
Batman merkeze bağlı Balpınar (Grêsira) beldesinde ektikleri lahanaların hasadına başlayan çiftçiler, fiyatlardan memnun olmadıklarını söylediler.
Ürettikleri yerli lahanaları satarak geçimlerini sağlayan köylüler, hasattan memnun olduklarını ancak fiyatlardan memnun olmadıklarını belirttiler.
“Lahana tarlada 70 kuruş marketlerde 2 lira”
Haziran ayının sonlarında ektikleri lahanaları kasım ayında toplamaya başladıklarını söyleyen çiftçi Mehmet Mahsun Erden, bu sene verimden memnun olduklarını belirtti.
Ektikleri lahanaları kasım ve aralık aylarında toplamaya başladıklarını ifade eden Erden, “Bu yıl 15 dönüm lahana, 15 dönüm karnabahar ve 10 dönüm de kabak ektim. Bu yıl verimlerimiz iyi ama fiyatlar düşük. Tarlada lahananın kilosu 70 kuruştan hal komisyoncularına verirken, marketlerde, çarşıda ve tablalarda ise 2 liraya satılıyor. Tarlada ile çarşı arasında iki katından fazla fiyat farkı var. Ürünlerimizi komisyonculara verdiğimizde bizden yüzde on komisyon kesiliyor. Tarladan komisyoncuya kadar tarlanın kirası, fide, gübre nakliye, komisyon, işçilik gibi bizim birçok masrafımız gidiyor. Bize de bu durumda pek bir şey kalmıyor. Komisyonculardan bu fiyatların üstünde durmalarını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Bize ancak işçiliğimiz kalıyor”
Sattıkları ürünlerin çoğunun masraflarını bile zor karşıladığını ifade eden diğer bir çiftçi İslam Ekinci ise şunları söyledi:
“Toplamaya başladığımız lahana hasadı aralık ayının sonlarına kadar devam edecek. Fiyatlarımız çok düşük, tablacılar bizden daha fazla kazanıyor. Ekimden biçmeye kadar masrafımız oluyor. Fiyatlarımızın düzelmesi için hal komisyoncularının bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Bir boş kasanın bile tanesini 1,75 liraya alıyoruz. Bir kasaya zaten 10 kilogram lahana giriyor, bizim kazancımız zaten kasaya gidiyor. Sattıklarımız gübre, mazot, arazinin kirasını bile zor çıkarıyor. Lahanayı tarladan 70 kuruşa veriyorum, market ve çarşı, pazarda ise 2 lira ve üzerinde satılıyor. Bu yıl verimlerimiz iyidir ama fiyatlar çok düşük olduğundan pek bir kârımız olmuyor. Bize ancak işçiliğimiz kalıyor.”
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 03YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07Murat Çiçek ile röportaj:
- 08 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 09ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 10DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 14Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 15Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 012025 FESTİVAL TAKVİMİ
- 02Ahmet Dinç Vakfı burs başvuruları başladı
- 03TAKSİ GASPÇILARI YAKALANDI
- 04FESTİVAL ROJİN KONSERİ İLE BAŞLIYOR
- 05 FESTİVALLER ŞEHRİ BATMAN
- 06GELECEĞİN ŞAİRLERİ BATMAN’DA YÜKSELDİ
- 07ŞAAB VADİSİ’NDE TARİH VE DOĞA BULUŞUYOR
- 08PWK 2. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI
- 09BAŞKAN ŞANSİ’DEN İSTİHDAM MÜJDESİ
- 10HASANKEYF DOĞALGAZA KAVUŞUYOR
- 11ÇARIKLI KÖYÜNE 100 TONLUK İÇME SUYU DEPOSU
- 12DEM Parti’den basın açıklaması
- 13İLAÇLAMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
- 14ASKF’DEN BATSO’YA ZİYARET
- 15ÇEVRE YOLLARINDA KAPSAMLI TEMİZLİK ÇALIŞMASI
Henüz Yorum yok