NÛBÝHAR DERNEÐÝ ANADÝL GÜNÜ’NÜ KUTLADI
Nûbihar Eðitim ve Kültür Derneði Batman Þubesi, 21 Þubat Dünya Anadil Günü dolayýsýyla yazýlý bir basýn açýklamasý yayýmladý.
Açýklamada, anadilin bir halkýn kimliði ve en temel deðerlerinden biri olduðu vurgulandý. Dernek tarafýndan yapýlan açýklamada, dünyada 6 binden fazla dilin konuþulduðu, ancak birçok dilin zamanla yok olduðu ya da yok olma tehlikesiyle karþý karþýya bulunduðu ifade edildi. Bu durumun insanlýðýn ortak kültürel mirasý açýsýndan ciddi bir tehdit oluþturduðuna dikkat çekilerek, UNESCO’nun 1999 yýlýnda 21 Þubat’ý “Dünya Anadil Günü” ilan ettiði hatýrlatýldý. Açýklamada, Kürtçenin yaþamýn her alanýnda kullanýlmasýnýn doðal, insani ve meþru bir hak olduðu belirtilerek, Kürt halkýnýn uzun yýllar boyunca bu haktan mahrum býrakýldýðý ve bunun asimilasyona yol açtýðý ifade edildi. Son yýllarda bazý olumlu adýmlar atýlmýþ olsa da, bunlarýn geçmiþte yaþanan tahribatý telafi etmekten uzak olduðu kaydedildi. Nûbihar Derneði, Kürtlerin kendi dillerine sahip çýkmalarý, günlük yaþamda Kürtçeyi daha aktif kullanmalarý, mevcut seçmeli ders ve özel okul haklarýndan yararlanmalarý çaðrýsýnda bulundu.
Açýklamada ayrýca, anadil sorununun kalýcý çözümü için ilköðretim ve ortaöðretimde Kürtçe eðitimin önünün açýlmasý ve resmi kurumlarda Kürtçenin kullanýlabilmesi gerektiði vurgulandý. Açýklamanýn sonunda, anadil hakký çerçevesinde Kürtçenin her alanda kullanýlmasýnýn ve geliþtirilmesinin önünün açýlmasý temenni edilerek, tüm dünya halklarýnýn ve özellikle Kürtlerin Dünya Anadil Günü kutlandý.
Yazarlar
- 01Batmanlý genç Bursa’da öldürüldü
- 02ADÝLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 03YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 04Murat Çiçek ile röportaj:
- 05ÝÞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06DÜNYA HASTANESÝNDEN BÝR ÝLK DAHA
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarýþmasý
- 09Asýrlarýn taþýdýðý gelenek: Tandýr ekmeði
- 10Ziver Özdemir ile Röportaj
- 11 TOKÝ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLÝMÝ
- 12Aslan, Meydan Ortaokulu öðrencilerini konuk etti
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AÐIRLIYOR
- 14Ben Deðil, Siz Kazanacaksýnýz
- 15Feci kazada hayatýný kaybedenler gözyaþlarýyla defnedildi
- 01SURÝYE ÞEKERÝ DE LÜKS OLDU
- 02Ekremoðlu “Bayram Birlik ve Dayanýþmayý Güçlendirir”
- 03“PETROL, BU KENTIN VAR OLUÞUDUR”
- 04BATSO Baþkaný Demir: “Bayramlar Toplumsal Baðlarý Güçlendirir”
- 05“Ayrýþma Deðil, Birlik Kazandýrýr”
- 06Batmanlýlar Ankara’da buluþuyor
- 07Tüzün: “Bayramýn Gerçek Ruhu, Acýlarý Da Paylaþabilmektir”
- 08VALÝ CANALP, BÝRLÝK VE DAYANIÞMA EN BÜYÜK GÜCÜMÜZDÜR
- 09HÜSEYÝN ÞANSÝ: BAYRAMLAR GÖNÜLLERÝ BÝRLEÞTÝRÝR
- 10RAMANLI: BAYRAMLAR KARDEÞLÝÐÝ GÜÇLENDÝRÝYOR
- 11VEYSÝ DEMÝR: GAZETECÝLERE YÖNELÝK KATLÝAMLAR SON BULMALI
- 12BAÞKAN ÇETÝN: BAYRAMLAR DAYANIÞMA VE FEDAKARLIÐIN EN YÜKSEK ÝFADESÝDÝR
- 13KURBAN KESÝM VE SATIÞ YERLERÝ AÇIKLANDI
- 14ÝÞ ÝNSANI KURT “ÞEFFAF YÖNETÝM GÜVENÝ GETÝRÝR”
- 15DÝKA YÖNETÝM KURULU TOPLANTISI YAPILDI




Henüz Yorum yok