Karpuzun içindeki çatlak ne anlama geliyor?
Yaz aylarının en sevilen meyvesi hiç şüphesiz karpuzdur. Ancak karpuzu seçerken koklamak ya da çıkardığı sese bakmak onun tadı hakkında tam bilgileri bize vermiyor. Dışarıdan gayet güzel görünen bir karpuzun içini kesince felaketle karşılaşmak mümkün.
Karpuzu kestiğinizde ortaya çıkan çatlaklar aslında büyük bir tehlikenin habercisi. Yapılan araştırmalar sonucunda karpuzun içindeki çatlaklar forchlorfenuron adı verilen hormon maddesi sonucu oluşuyor. Bu hormon ise insan sağlığı açısından 'zararlı' olarak biliniyor.

Zararlı olduğunu söyleyenler dışında bu hormonun zararsız olduğunu savunanlar da var; ABD Gıda Dairesi yetkililerine göre bu madde insan ve hayvan sağlığı için bir zarar teşkil etmiyor.
Kansere sebep olduğunu savunanlar ise vatandaşları uyarıyor. Bu hormon maddesi karpuzları olduğundan daha parlak gösteriyor ve meyveyi daha olgun hale getiriyor.
Aldığınız karpuz canlı ve parlak ancak kestiğinizde tadı yok ise bu forchlorfenuron hormonuna işaret ediyor olabilir. Yine karpuzun tam olarak kendi rengini almamış olması hormon tehlikesini akıllara getirmeli.

Kansere sebebiyet verdiğini savunanlar tüketicilerin şuna dikkat etmesi gerektiğini söylüyor: Su değeri. Yeterince sulu olmayan karpuzun içeriğinde forchlorfenuron hormonu olma ihtimali yüksek!

Bu hormon sadece karpuzda değil başka meyvelerde de karşımıza çıkabiliyor. Üzüm ve kivi, forchlorfenuron hormonu taşıyabilecek diğer meyvelerden. Bu hormonu en çok kullanan ülkeler arasında ABD ve Çin bulunuyor.
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 05Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07Murat Çiçek ile röportaj:
- 08ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 09 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 10DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 15Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 01TÜBİTAK VE BOĞAZİÇİ DESTEKLİ MERKEZDE ATÖLYELER VE GİRİŞİMCİ AKADEMİSİ KURULUYOR
- 02UYUŞTURUCU OPERASYONU
- 03Batman’da “Hayat Boyu Öğrenmeyi İzleme ve Geliştirme Çalıştayı” Düzenlendi
- 04NASIROĞLU “BATMAN’DA YAPTIK, YAPIYORUZ, YİNE YAPACAĞIZ”
- 05AK Parti Batman Kadın Kolları’ndan 25 Kasım Mesajı
- 06 “TEKSTİL SEKTÖRÜNE DESTEK ŞART”
- 07ÖĞRETMENLER GÜNÜ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI
- 08BESOB Başkanı Kaplan’dan Vergi Dairesi Müdürü'ne ziyaret
- 09METRUK YAPILAR YIKILDI, KENT DAHA GÜVENLİ HALE GELİYOR
- 10TPAO’nun Minik Sultanları Geleceğe Servis Atıyor
- 11HASANKEYF’TE DOĞA YÜRÜYÜŞÜ ROTASI AÇILIYOR
- 12“Halk otobüs sayımızı artırıyoruz”
- 13KAPLAN’DAN ÇARŞI ESNAFINA ZİYARET
- 14RİSKLİ YAPILARDA YIKIM VE RUHSAT SÜREÇLERİ TİTİZLİKLE YÜRÜTÜLÜYOR
- 15NASIROĞLU’NDAN DUHOK’TA BÖLGESEL BARIŞ MESAJI




Henüz Yorum yok