
Aerosol ozon tabakasını tahrip, insan sağlığını tehdit ediyor
25 Eylül 1974 yılında bilim adamları, aerosol spreylerin ozon tabakasını tahrip ettiği konusunda uyarıda bulundu. Bununla ilgili olarak ozon tabakasını incelten maddelerin inhalerler dışında herhangi bir aerosol üründe kullanılması Türkiye’de 2006 tarihinde resmi gazetede yayınlanan yönetmenlikte yasaklanmıştı.
Ozon tabakasının tahrip olmasına neden olan ve insan sağlığını olumsuz etkileyen aerosol spreylerin zararlarına değinen Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Güneş, yetkililerin aerosol ürünlerin önüne geçmesi gerektiğini söyledi.
25 Eylül 1974 yılında bilim adamların aerosol ürünlerin zararlarını tespit ettiklerini hatırlatan Güneş, "Yaklaşık 42 yıl önce bilim adamları aerosol, yani spreylerin zararlarını bulmuşlardır. Spreylerin ozon tabakasını tahriş ettiğini ve deldiğini tespit etmişlerdir. Bununla ilgili aerosolların içerisindeki bulunan zararlı maddeler olan klorokhadatil, halon, metil bromit ve hidro karbonların aşırı derecede sıkıntılı ve zararlı oldukları söyleniyor. Bu maddelerin hepsi ozon tabakasıyla beraber insan sağlığına da zarar veriyor." dedi.
Aerosolların içinde bulunan zararlı maddelerin insan sağlığına nasıl zarar verdiğini anlatan Güneş, "Bu maddelerin insan sağlığına verdikleri zararların genellikle cilt kanserine, bağışıklık sisteminin bozulmasına ve gözlerde kataraktın oluşmasına sebep olduğu biliniyor. Yaşlı hastalar ve astım hastaları da çok zarar görüyor. Ayrıca aerosol içindeki maddeler hava kirliliğine de sebep oluyor." diye belirtti.
Son olarak yetkililere seslenen Güneş, "Spreyler, yani aerosollar üretilmemeli ve parfümerilerde satılmamalıdır. Bu konuda gerekli önlemlerin alınmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 03YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07Murat Çiçek ile röportaj:
- 08 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 09ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 10DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 14Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 15Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 01ŞANSİ, İL GENEL MECLİS ÜYELERİYLE BİR ARAYA GELDİ
- 02Batman Belediyesi’nden taziye evlerine büyük destek
- 03Ramanlı, Irak Kürdistan Bölgesi’nde bir dizi temasta bulundu
- 04ARICILARA BUHARLAŞTIRMA CİHAZI DESTEĞİ
- 05EKMEN’DEN BALIK ÖLÜMLERİ İÇİN SORU ÖNERGESİ
- 06Turist Kafileleri Mor Kuryakos Manastırına akın etti
- 07“BATMAN İÇİN TIP FAKÜLTESİ İHTİYAÇTIR”
- 08116 TON ATIK LASTİK GERİ DÖNÜŞÜME KAZANDIRILDI
- 09BESOB BAŞKANI KAPLAN "VERGİ VE SGK BORÇLARI YAPILANDIRMALI"
- 10VALİ CANALP "HARBİ ÇEVRECİ LAZIM"
- 11TEKNOKENT YÖNETİM KURULU TOPLANTISI YAPILDI
- 12MİLLETVEKİLİ ODUNCU'DAN BELEDİYE PROJESİNE SERT ELEŞTİRİ
- 136 BİN 760 AİLE ÜCRETSİZ EKMEĞE KAVUŞUYOR
- 14CHP’Lİ TANRIKULU BATSO’YU ZİYARET ETTİ
- 15ŞAAB VADİSİ YOLU ASFALTLANDI
Henüz Yorum yok