
Külleme hastalığı üzüm verimini olumsuz etkiliyor
Batman’ın Gercüş (Kercosê) ilçesine bağlı Çiçekli (Şifêrê) köyü çiftçileri, Gercüş'ün birçok yerinde özellikle şire üzümüne (mezrona) musallat olan küllenme (xwelî) hastalığı nedeniyle üzüm veriminin olumsuz yönde etkilediğini söylediler.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerine sitem eden çiftçiler, bağlarının bu hastalığa yakalanmadan önlem alınmamasına tepkililer.
Bağlarına verdikleri emekler sonrası hasada yakın bir zamanda şire üzümüne bulaşan küllenme hastalıyla başları dertte olan çiftçiler, küllenme hastalığı ile ilgili bilgi sahipleri olmadıkları belirterek, yetkililerden destek bekliyorlar.
20 seneden fazladır çiftçilikle uğraştığını ifade eden Ahmet Çelik, "Üzüm hasadına yakın zamanda üzüm ya küllenme hastalığına yakalanıyor ya da sıcaklardan dolayı yanıyor. Bu yıl yaptığım bakımlardan sonra 3 defa ilaçlamışım. Son yaptığım ilaçlamada ilacın değdiği yerler yandı. Kuru üzüm için olan üzümün bir kısmı yanmış bir kısmı idare ediyor. Şire üzümü ise neredeyse tamamıyla küllenme hastalığına yakalanmış. Güzel bir verim alabilmek için bağlarımızda çift sürüyoruz, taşlardan temizliyoruz ve yabancı otların yeşermesine izin vermiyoruz. Yani çok bakım yapıyoruz." dedi.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden mühendislerin, bu hastalığın nedenini öğrenip zamanında önlem alabileceklerini belirten Çelik, "Mühendisler tarafından bakılıp bir çözüm önerisi verildiğinde yaptığımız çalışmalar boşa gitmez. Üzümde meydana gelen hastalıklar aniden olduğundan biz bilemiyoruz ve önlem alamıyoruz. Bu hastalığın bir çaresi var, ancak Tarım Müdürlüğü bizlere yardımcı olması gerekiyor. Yetkililerden isteğimiz gelip bu konuda bizleri bilgilendirsin. Eskiden yöremizdeki köylerin neredeyse tümü geçim kaynağı bağlardı. Şimdi ise bağlardaki o eski verim yok." şeklinde konuştu.
Kuru üzüm ile tadımlık için yetiştirilen bazı üzüm çeşitlerinin olgunlaştığını ve hasadına başlandığını belirten Çelik, şire üzümünün ise hâlâ olgulaşmadığnı söyledi.
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 05YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07Murat Çiçek ile röportaj:
- 08 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 11DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 14Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 15Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 01Petrolspor’da hedef şampiyonluk
- 02Batman’da İki Araç Çarpıştı: 2 Yaralı
- 03
- 04VALİ CANALP’TAN KAÇAK YAPILAŞMAYA KARŞI SERT UYARI
- 05BAKAN MEMİŞOĞLU’NA SAĞLIK YATIRIMI ZİYARETİ
- 06SAADET PARTİSİ GENEL BAŞKANI ARIKAN BATMAN’A GELİYOR
- 07YEŞİL KUŞAK AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
- 0851 BİN AİLEYE ZİYARET GERÇEKLEŞTİRİLDİ
- 09KEMAL TAPAN HAYATA VEDA ETTİ
- 10“Batman’da doğa için umut büyüyor”
- 11Türkiye’nin Gençlik Çalıştayı Hasankeyf’te Başladı
- 12DEVA'DAN İŞE ALIMLARDA ŞEFAFLIK VE AMATEM TALEBİ
- 13Başkan Çiftçi’den TEKSİAD’a Ziyaret
- 14“KAPI KULU DEĞİL, EMEKÇİYİZ”
- 15ENGELLİ ARAÇLARINA ÜCRETSİZ BAKIM
Henüz Yorum yok