Nesli tükenmekte olan "semender" bulundu
Batman'ın Gercüş (Gercews) ilçesine bağlı Aydınlı (Kamerin) köyü Mağaralı (Berhadirej) mezrasında bir kişi, tarlasında nesli tükenmekte olan sarı benekli Ortadoğu lekeli "semender" buldu.
Semenderin yuvasını gören İskender Aydın, sevimli bulduğu bu hayvanların telefonla fotoğrafını çekti.
Köylerindeki birkaç yerde semender bulduklarını belirten Aydın, internette yaptığı araştırma sonucunda, bu hayvanların neslinin tükenme tehlikesi olduğunu öğrendi.
Konuyla ilgili olarak bilgilendirme yapan Doğa Koruma ve Milli Parklar Batman Şube Müdürü Ercan Turan, semenderlerin koruma altında olmadığını ancak neslinin tükenme tehlikesi bulunduğunu söyledi.
Turan, "Koruma altında olan bir hayvan değil ama nesli tükenme kriterine yakındır. Nesli tükenme tehlikesi altında olan bir semender türüdür. Türkiye, Suriye, Lübnan, Filistin, Irak ve İran bölgelerinde bulunurlar. Bu hayvana zarar verildiği takdirde 4119 sayılı Kara Avcılık Kanunu'nun ilgili maddelerine göre gerekli yaptırım işlemleri yapılacaktır. Bu yaptırımda hem idari para cezası hem de tazminat cezası var." dedi.
Ortadoğu lekeli semender
Salamandridae (semendergiller) familyasından olan Ortadoğu lekeli semender, Türkiye, Suriye, Lübnan, Filistin, Irak ve İran'da yaşayan ve 3 alt türü bulunan bir semender türüdür. Türkiye'de ağırlıklı olarak Doğu Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde sık görülen semenderler; orman açıkları, su kenarları, taşlık ve kayalık alanlarda yaşar.
Semenderlerin vücutları kalındır. Vücutlarında; parlak siyah, dağınık veya şerit halinde sarı lekeler bulunur. Bu lekelerin şekli ve büyüklükleri farklıdır. Dağılım bölgeleri esas olarak Anadolu'dur.
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 03YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 04Murat Çiçek ile röportaj:
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01ŞEYH SÜLEYMAN BAĞDU DAVASI KARARA BAĞLANDI
- 02Batman Çayı’na giren 2 çocuktan biri boğuldu
- 03ŞEHİR GİRİŞLERİNDE ÇEVRE VE DÜZENLEME ÇALIŞMALARI
- 04TÜZÜN “MENFUR SALDIRILARI EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE KINIYORUZ”
- 05CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A PETROLSPOR FORMASI
- 06TIMOKLULAR DERNEĞİ'NDEN EĞİTİMDE ŞİDDET UYARISI
- 07SAĞLIKTA ŞİDDETE KARŞI ORTAK ÇAĞRI
- 08ANAVATAN PARTİSİ’NDEN TURGUT ÖZAL’A YILDÖNÜMÜNDE ANMA
- 0915 TEMMUZ DERNEĞİ’NDEN BATMAN’DA BİRLİK MESAJI
- 10ŞİDDETE KARŞI ‘YAŞAM NÖBETİ’
- 11ENGELLİLERE ÖTV MUAFİYETİNDE YENİ DÜZENLEME
- 12OKULLAR KORKU DEĞİL, GÜVEN ÜRETMELİDİR
- 13OKUL GÜVENLİĞİ TOPLANTISI YAPILDI
- 14TÜZÜN “MENFUR SALDIRILARI EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE KINIYORUZ”
- 15WORLDMAR AVM 20. YILINI KUTLADI




Henüz Yorum yok