EZİDİLERİN HAKLARI ALMANYA’DA GÖRÜŞÜLDÜ
Türkiye’de yaşayan Ezidi toplumunun hakları, kültürel değerlerinin korunması ve gönüllü geri dönüş süreçleri Almanya’nın Hannover kentinde gerçekleştirilen özel toplantıda masaya yatırıldı.
Toplantıya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Zafer Sırakaya da katılarak talepleri dinledi.
Toplantıda, Türkiye’de ve Avrupa’daki Ezidi diaspora topluluklarının yaşadığı sorunlar kapsamlı şekilde ele alındı. Hazırlanan raporda Ezidilerin Türkiye’de resmî olarak tanınması, Kurmancî dilinde eğitim verilmesi, kutsal mekânların korunması gibi 8 maddelik talepler sıralandı. Raporda, Mezopotamya’nın kadim halklarından biri olan Ezidilerin özellikle Mardin ve çevresinde yüzyıllardır barış içinde yaşadığı vurgulandı. Ezidi nüfusunun dünya genelinde yaklaşık 2 milyon, Avrupa’da ise 300-330 bin civarında olduğu belirtildi. Diaspora topluluklarının, yaşadıkları ülkelerde hem sosyal katkılar sağladıkları hem de kimliklerini koruyarak anavatanla bağlarını sürdürdükleri ifade edildi. Ezidi toplumunun özellikle ata topraklarına bağlılığı dikkat çekti.
Vefat eden Ezidilerin cenazelerinin Avrupa yerine Mardin’de defnedilmesi bu bağlılığın önemli göstergesi olarak raporda yer aldı. Ayrıca, son yıllarda bazı ailelerin köylerine dönerek evlerini onarmaya başlaması, bölgenin sosyal ve kültürel açıdan güçlenmesine katkı sağlayabilecek bir gelişme olarak değerlendirildi. Temel sorunlar arasında, geri dönenlerin mülkiyet ve güvenlik haklarındaki belirsizlikler, Ezidiliğin resmi tanınmaması, kutsal alanların korunmaması, kültürel erozyon ve kamu hizmetlerine erişimde yaşanan eşitsizlikler sıralandı. Talepler arasında, gönüllü geri dönüşlerin yasal güvence altına alınması, mülkiyet iadeleri ve tazminatların sağlanması, Kurmancî dil ve kültürünün desteklenmesi, kutsal mekânların tescili ve korunması, kamu hizmetlerine eşit erişimin sağlanması, altyapı yatırımları ve Ezidi toplumunun temsilini sağlayacak bir koordinasyon biriminin kurulması yer aldı. Toplantı sonrası hazırlanan rapor, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya’ya sunuldu. Raporda, Ezidi toplumunun taleplerinin karşılanarak, kültürel ve sosyal haklarının güvence altına alınması beklentisi vurgulandı.

Yazarlar
- 01YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 02Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 03İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 06Murat Çiçek ile röportaj:
- 07DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 14Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01NASIROĞLU’NDAN ENGELLİ AKTİF YAŞAM MERKEZİ’NE ZİYARET
- 02İL BAŞKANI ÇETİN “BEN DEĞİL BİZ ANLAYIŞIYLA SAHADAYIZ”
- 03VALİ CANALP, SASON’DA VATANDAŞLARLA İFTAR YAPTI
- 04GERGERLİ, BAŞKAN DEMİR’İ ZİYARET ETTİ
- 05SASON’DA ‘YAŞAYAN KÜTÜPHANE’ HİZMETE AÇILDI
- 06BAYRAM ÖNCESİ GIDA DENETİMLERİ ARTIRILDI
- 07İL BAŞKANI ÇETİN’DEN KADINLARA ANLAMLI ZİYARET
- 0827 YILLIK FİRAR JASAT TAKİBİYLE SONA ERDİ
- 09AMATEM’İN ÇİVİ ÇAKMA TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
- 10“HEP BİRLİKTE ÇALIŞMAMIZ GEREKİYOR”
- 11BİR KALP BİN UMUT DERNEĞİ’NDEN 400 KİŞİLİK İFTAR PROGRAMI
- 12Batman’da Doğayla Buluşan Gönüllü Topluluk: BATMAN Hiking Club
- 13VALİ CANALP, YETİM ÇOCUKLARLA İFTARDA BULUŞTU
- 14KEŞFET VE PARLA PROJESİ DEVAM EDİYOR
- 158 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, Mücadele, Birlik ve Dayanışmayı Yükseltelim!




Henüz Yorum yok