45 derece altında domates hasadı
Batman merkeze bağlı Yeniköy (Segirkan) köyünde yerli domatesin hasadı 45 derece kavurucu sıcaklar altında başlandı. Batman'ın sebze ve meyve halinin yazlık sebze ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan çiftçiler, domates veriminin olduğu ve fiyatlarının da iyi olduğunu söylediler.
Çiftçiler, yıl boyunca bahçelerine ektikleri yerli domates, kabak, salatalık, biber ve patlıcan gibi ürünlerin hasadına domatesten başladı. Dedelerinden kalma geçim kaynağı olan sebzeleri satarak buradan geçimini sağlayan köylüler hasattan memnun.
Yaklaşık 45 derece sıcaklık altında çalışmak zorunda kalan çiftçiler, sıcaklardan korunmak için sabahın erken ve serin saatlerinden başlayarak günün en sıcak olduğu öğle vaktine kadar çalışıyor. Sıcakların etkisini artırması nedeniyle çalışmaya bir müddet ara veren çiftçiler, dinlendikten sonra kavurucu sıcaklar altında çalışmaya devam ediyor. Sıcaktan etkilenmemek için çiftiler, başlarına su dökerek serinlenmeye çalışıyor.
Batman Hali’nin yaklaşık yüzde 60 oranında sebze ihtiyacını karşıladıklarını söyleyen çiftçilerden Şemsettin Balin, domatesi bir lira 20 kuruş ile bir lira 50 kuruş arasında sattıklarını dile getirdi.
Dedelerinin mesleği olan çiftçilikle uğraştıklarını belirten Balin, "Yaklaşık 35 yıldır tarım işiyle uğraşıyorum. Geçimimizi sebze ile yapıyoruz. Bu işi baba mesleği olarak yapıyoruz. Elhamdülillah bu şekilde geçimimizi sağlıyoruz. Domates ekimine Nisan ayından itibaren başladık. Ekiminden sonra çapa, sulama işleriyle uğraştık ve şimdi de verim aldık. Verimi iyi olduğu gibi fiyatları da iyidir. İnşallah bu şekil devam eder. Yaptığımız hasatla topladığımız ürünleri Batman Sebze ve Meyve Hali’ne götürüp komisyoncular bize satıyor. Bu şekil bizler için rahat ve güzeldir.” dedi.
“Sıcaklardan dolayı adeta yanıyoruz”
Bu sene hava sıcaklıklarının normalin üzerinde olduğundan sıcak saatlerde ise serinlemek için farklı yolları denediklerini dile getiren Balin, “Bu yıl havalar aşırı derecede sıcaktır. Sıcaklardan dolayı adeta yanıyoruz. Sabah erkenden işe geliyoruz ki hava serinken işimizi bitirebilelim. Tabi serin saatler bize yetmiyor. Mecburen sıcak saatler de de çalışıyoruz. Zamanımız sıcağın altında geçiyor. Havalar baya sıcak, yanıyoruz. Bunun için başımıza su döküyoruz. Hem hemen her zaman tarlalarda su çıkarılıyor. Başımıza su dökerek serinlemeye çalışıyoruz. Domateslerimizi topluyoruz biraz terleyip rahatsızlandığımızda bir daha serinlemek için başımıza su döküyoruz. Bu şekilde serinleyerek işimizi bitirene kadar devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 03YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 04Murat Çiçek ile röportaj:
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 11 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 12Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01“GENÇLER ÜRETTİKÇE TÜRKİYE GÜÇLENECEK”
- 02BATMANLI GENÇLERDEN DÜNYA ÇAPINDA TARİHİ BAŞARI!
- 03BELEDİYE YEŞİL ALAN YATIRIMLARINI SÜRDÜRÜYOR
- 04TİMOKLULAR’DAN TOPLU BAĞIŞI
- 05ASLAN, “EVLERİMİZİ DİL OKULUNA DÖNÜŞTÜRMELİYİZ”
- 06KURBANLIK PAZARLARINDA HAREKETLİLİK BAŞLADI
- 07“ERİŞİLEBİLİRLİK BİR TERCİH DEĞİL, HERKES İÇİN TEMEL BİR HAKTIR”
- 08“GEÇMİŞTEN GÜÇ ALAN, GELECEĞE YÜRÜYEN BATMAN”
- 09İBADETHANELERDE TEMİZLİK SÜRÜYOR
- 10“GENÇLERİMİZİN GÖKYÜZÜNDEKİ İMZASI, BÜYÜK TÜRKİYE’MİZİN TEMİNATIDIR”
- 112026’DA HEDEF 200 BİN TON ASFALT
- 12ŞEFİK AYDIN HAYATINI KAYBETTİ
- 13ŞEYH HALİD’İN MANEVİ MİRASI YİNE BİNLERİ BULUŞTURDU
- 14Hamidi, Batman’ın 36. Kuruluş yıldönümünü kutladı
- 15JANDARMA 36 HÜKÜMLÜYÜ YAKALADI




Henüz Yorum yok