
EZİDİLER, KIRMIZI ÇARŞAMBA BAYRAMINI KUTLADI
Batman'da Ezidiler için kutsal olan Ezidi Bayramı 'Çarşema Sor' (Kırmızı Çarşamba) kutlandı.
Rumi takvime göre Nisan ayının ilk Çarşamba gününün kutsal olduğuna inanan Beşiri ilçesi Oğuz köyü Onbaşı mezrasında yaşayan Ezidiler, Kırmızı Çarşamba Bayramını kutladı. Mezrada yaşayan Ezidiler, kendi aralarında bayramlaşarak dini adetlerini yerine getirdi. Bayram nedeniyle Ezidi çocuklar da kendilerine verilen renkli yumurtaları birbirine tokuşturdu. Birbirinden renkli yumurtalarla çeşitli ikramların hazırlandığı ‘Çarşema Sor' bayramı hakkında bilgi veren Ezidi vatandaşlardan Kenan Kartal, “19 Nisan Ezidi halkı olarak bugün 'Çarşema Sor' bayramını kutluyoruz. Eşimiz olsun, dostlarımız olsun, çocuklarımız olsun yan yana gelip bayramlaşıyoruz. Laleş’te, Kuzey Irağa gidip orta bayramı kutlayanlar var. Komşular olarak bir birimizin evlerine gidip bayramlaşıyoruz. Sabah erkenden mezarlıklarımıza gidip ziyaret ediyoruz. Bayram günü hem çocuklar hem ev hanımları yumurtaları soğan kabuğunda kaynatıp kırmızı hal alıyorlar. Çocuklar yumurtaları renga renge boyuyorlar.
Kurabiye, pastalar yaparak gelen misafirlere ikram ediyorlar. Basımbar dediğimiz ip her sene bir rengini değiştirerek hayvanlara, eve, çocukların ellerine, gelen misafirlerin ellerine bağlıyoruz. Buda dünyanın bir rengi olduğu için bazen kırmızı-beyaz, kırmızı-mavi gibi 2 renklerle bir arya getiriyoruz. Laleş halen aktif bayramdan 1 gün önce kurbanlar kesilir, Laleş vadisinde hazırlıklar yapılır. Dini adamlar, alimler orda hizmet etmek için, dualar için, şenlikler için 1 gün öncesinden hazırlıklar yapıyorlar. Sabah güneş doğmadan önce ibadetlerini yapıyorlar. Laleş vadisinde çıraları yakıp göz, göz oda, oda gezip çıraları yakıp Laleş vadisini Çarşema Sora hazırlıyorlar” dedi.
Onbaşı mezrasında yaşayan Ezidi vatandaşlar dini inanışları gereği hazırladıkları ve ‘Basımbar’ ismi verilen renkli ipi ellerine bağladı. Baharın gelişini de müjdeleyen ‘Çarşema Sor Bayramı’nda Ezidiler evlerinin kapısına ve ağaçlara Basımbar ipini bağladı. Ezidiler, bağladıkları Basımbar ipinin bereket getireceğine inanıyor.
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 05YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 08Murat Çiçek ile röportaj:
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 11DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 14Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 15Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 01Türkiye’nin Gençlik Çalıştayı Hasankeyf’te Başladı
- 02DEVA'DAN İŞE ALIMLARDA ŞEFAFLIK VE AMATEM TALEBİ
- 03Başkan Çiftçi’den TEKSİAD’a Ziyaret
- 04“KAPI KULU DEĞİL, EMEKÇİYİZ”
- 05ENGELLİ ARAÇLARINA ÜCRETSİZ BAKIM
- 06ASKERLİK ŞUBESİ BAŞKANI ÜRKEMEZ’İ KABUL ETTİ
- 073 MAHALLENİN İÇME SUYU HATTI YENİLENDİ
- 08BAŞKAN ÇİFTÇİ’DEN UYUŞTURUCU OLAYINA TEPKİ
- 09YAZ KONSERLERİ PETROLKENT’TE DEVAM ETTİ
- 10SANAYİCİLERİN ARSA TALEPLERİ MASAYA YATIRILDI
- 11Petrolspor Futbol Takımı Elemeleri Coşkulu Geçti
- 123 YENİ KÖRÜKLÜ OTOBÜS HİZMETE BAŞLADI
- 13PERPIRA KÖPRÜSÜ MECLİS GÜNDEMİNDE
- 14KAYMAKAMLAR TOPLANTISI YAPILDI
- 15ŞÖHRET OLMAK MI, OYUNCU OLMAK MI?
Henüz Yorum yok