
Dünya Diyabet Günü
Pamukçu açıklamasında, “Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen Diabetes Mellitus, pankreastan salgılanan insülin hormonunun yetersizliği veya insüline karşı dokularda direnç oluşması nedeniyle kandaki şeker miktarının yükselmesiyle ortaya çıkan ve ömür boyu devam eden bir hastalıktır. Günümüzde, diyabet ve onunla aynı risk faktörlerini paylaşan bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar önemli bir sağlık sorunu oluşturmaktadır. Yaşam tarzındaki hızlı değişim ile birlikte gelişmiş ve gelişmekte olan toplumların tümünde özellikle tip 2 diyabet sıklığı hızla yükselmektedir.” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 2,5 milyon, dünyada 150 milyon diyabetli kişi bulunduğunu aktaran Pamukçu, “Böyle giderse 2025 yılında bu rakamların 2’ye katlayacağı tahmin edilmektedir. Avrupa’da körlük nedenleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Koroner kalp hastalığından ölümlerin yüzde 75’inin, bacak ampütasyonlarının yüzde 50’sinin nedeni, böbrek hastalığının en önemli sebebi yine şeker hastalığıdır. Ancak şu gerçeği göz ardı etmemek gerekmektedir. Kontrol altında tutulan diyabet, ortalama yaşam süresini uzatmakta ve yaşam kalitesini artırmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Açıklamasının devamında Aydın şunları kaydetti: “Diyabet tedavisi; ilaç tedavisi, tıbbi beslenme tedavisi ve egzersizden oluşmaktadır. Tip 1 diyabet tedavisinde kullanılacak tek ilaç insülindir. Tedavi amacı, kan glukozunu normal düzeylerde tutmak, diyabete bağlı akut ve kronik komplikasyonların oluşumunu önlemek, varsa ilerlemesini durdurmak, normal büyüme ve gelişmeyi sağlamaktır. Tip 2 diyabetlinin tedavisinde olumlu yönde uygulanacak yaşam tarzı değişikliğinin yerini tutacak hiçbir ilaç yoktur. Yaşam tarzı değişikliğinin iki bileşeni olan beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ve yeterli fiziksel aktivite bu bireylerde uygulanacak ilk adımdır. Yeterli gelmediği durumlarda hekim kontrolünde oral anti diyabetik ilaçlar ya da insülin takviyesi yapılabilir.”
Yazarlar
- 01Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 02 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 03Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 04Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 05 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 06Murat Çiçek ile röportaj:
- 07ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 08DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 09İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 10Ziver Özdemir ile Röportaj
- 11YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 12Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 011 MAYIS COŞKUYLA KUTLANDI
- 02MİLLETVEKİLİ NASIROĞLU, BATMANLI BÜROKRATLARLA ANKARA’DA BULUŞTU
- 03Batman’da Sert Rüzgâr Etkili Oldu: Ağaç Devrildi, Park Ekipmanları Zarar Gördü
- 0419 Mayıs Mahallesi'nde Park Eksiklikleri Giderilmeyi Bekliyor
- 05Batmanda meydana gelen trafik kazasında 4 kişi yaralandı
- 06“HEDEF TERÖRSÜZ TÜRKİYE”
- 07“BU ÜLKENİN GERÇEK KAHRAMANLARI, ALIN TERİYLE HAYAT VEREN EMEKÇİLERDİR”
- 08BAŞKAN DEMİR’DEN 1 MAYIS KUTLAMA MESAJI
- 09ŞAHİN “ALIN TERİNİN KARŞILIĞI EKSİKSİZ ÖDENMELİ”
- 10YAMAÇ, “EMEK HER GÜN HATIRLANMALI”
- 11İLUH DERESİ’NDE KAPSAMLI TEMİZLİK ÇALIŞMASI
- 12Büro Memur-Sen Batman Şubesi’nden Kurum Ziyaretleri
- 13“Sarıyer taraftarlarının çirkin eylemi yanlarına kâr kalmamalı”
- 14VALİ CANALP “EMEKÇİLER KALKINMANIN TEMEL TAŞIDIR”
- 15OSB YÖNETİM KURULU TOPLANDI
Henüz Yorum yok