
HASANKEYF YOLUNDA HEYELAN TEHLİKESİ
Jeoloji Yüksek Mühendisi Ümit Işık yeni Hasankeyf yolunda heyelan tespit ettiklerini söyledi. Ilısu Barajı nedeniyle yeni Hasankeyf’i Mardin’e bağlayan yolda heyelan tehlikesinin olduğunu belirten Jeoloji Yüksek Mühendisi Ümit Işık, bu tehlikenin Yeni Hasankeyf Köprüsü’ne 800 metre uzaklıkta olduğunu kaydetti. Sebebi tam olarak belli olmayan heyelanın tespit edilmesi ile ilgili konuşan Işık, “Burada bir heyelan tespit ettik. Bunun birçok sebebi vardır. Arazinin uydu fotoğraflarını incelediğimde heyelan öncesinde taraçalandırma yapıldığını tespit ettik. Bu taraçalandırma heyelanı önleyemediği şuan aşikardır. Heyelan olan Şev’in zeminin yamaç molozu tabir edilen killi, siltli, kumlu, çakıllı ve yer yer kireçtaşı blokları karışımından oluşan gevşek malzemeli bir yapıda olduğu gözlemlenmiştir. Başta Şev topuğunun alınması, yağışlarla birlikte yeraltı su seviyesinin artması yani zeminin suya doygun hale gelmesi ve bununla birlikte boşluk suyu basıncının artması; buna benzer birçok sebep heyelana neden olmaktadır. Buranın gevşek zemin malzemesine sahip olması heyelana kapı açmıştır” dedi.
"50 METRE YÜKSEKLİKTEN YAMAÇ KOPMUŞ"
Yaklaşık 8-9 dönümlük bir alanda oluşan ve kaba olarak 500 bin metreküpe yakın malzemenin heyelanla birlikte yola aktığına dikkat çeken Işık şöyle konuştu:
“8-9 dönümlük bir arazi. Heyelanın açtığı yarıklar dikkat çekici ve ürkütücü. Yaklaşık 50 metre yüksekliğe sahip bir yamaçtan kopan malzeme yola saçılmış durumda. Açılmayan yol heyelanla kaplanmış. Bu durumun oluşmasında gördüğümüz kadarıyla yeterli teknik inceleme yapılmamıştır. Ortada bir eksiklik ya da gözden kaçmış bir durum söz konusudur. Detaylı etütlerin yapılmaması da en önemli etkenlerden bir tanesidir. Jeoteknik etüt olmazsa olmazdır. Özellikle bu tür devasa yapıların mühendislik çalışmalarında tam manasıyla yapılmayan jeoteknik etütler sonradan büyük sorunlar doğurabilir. Yeniden tüm yolun kaya-zemin şev stabilite analizinin yapılıp, eğer varsa bir sıkıntı uygun iyileştirme yöntemlerle yamaçların veya şevlerin duraklılığı sağlanmalıdır”.
Yazarlar
- 01Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 02İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 05YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 08Murat Çiçek ile röportaj:
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 11DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 14Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 15Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 01DOLANDIRICILIK AĞI ÇÖKERTİLDİ
- 0242 KİLOMETRELİK GÜZERGAHTA TEMİZLİK ÇALIŞMASI
- 03600 METRELİK BSK ASFALT ÇALIŞMASI TAMAMLANDI
- 04600 METRELİK BSK ASFALT ÇALIŞMASI TAMAMLANDI
- 05Kuzeybatı Çevre Yolu’na Erdoğan İsmi Verildi
- 0698 SEYAHAT SEVER AĞIRLANDI
- 07GENÇLİĞİN YÜZME KURSLARINA 5 BİN BAŞVURU
- 08ÖNCE CAMİYE SONRA SPOR SALONUNA
- 09KOZLUK’TA ‘YÜZME BİLMEYEN’ KALMAYACAK
- 10Petrolsporlu Pehlivanlar, Bölge Şampiyonu Oldu
- 1126 BRANŞTA 11 BİN KAYIT YAPILDI
- 12BAŞARILI ATLETLERE ÖZPERK’TEN EŞOFMAN
- 13BOLU KAMPINDA PETROLSPOR’A ANLAMLI ZİYARET
- 14DEVA'DAN SAĞLIK SİSTEMİNE VE HASTANELERE ELEŞTİRİ
- 15UYUŞTURUCUYA KARŞI ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI
Henüz Yorum yok