
EĞİTİMDE YENİ VİZYON: "MESLEKİ TEKNİK ORTAOKULLAR" MODELİNE VURGU
Batmanlı öğretmenden eğitimde modernleşme ve üretim odaklı sistem önerisi.
Batmanlı öğretmenden eğitimde modernleşme ve üretim odaklı sistem önerisi. Batman Adem İlk Kılıç Ortaokulu Sosyal Bilimler Öğretmeni Mehmet Salih Demir, eğitim ve modernleşme üzerine kaleme aldığı ilk kitabı “Eşgüdümlü İki Alan: Eğitim-Öğretim ve Modernleşme”yi yayımladı.
Eğitim sisteminde köklü değişimlere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Demir, Türkiye'nin üretim odaklı kalkınma hedeflerine ulaşabilmesi için “Mesleki Teknik Ortaokullar” modelini öneriyor.
“EĞİTİM VE MODERNLEŞME BİRBİRİNİ TAMAMLIYOR”
Eğitimin, toplumların dönüşümünde başat bir güç olduğunu ifade eden Demir, kitabında sanayileşme sonrası ortaya çıkan nitelikli işgücü ihtiyacının eğitime yeni anlamlar yüklediğine dikkat çekiyor. Demir, günümüz dünyasında eğitimin yalnızca teorik değil, üretime entegre olmuş uygulamalı bir süreç olarak ele alınması gerektiğinin altını çiziyor.
''MESLEK EĞİTİMİ ORTAOKULA KADAR ÇEKİLMELİ''
Kitabında Türkiye için önerdiği “Yeni Eğitim Modeli”ne de yer veren Demir, lise seviyesinde verilen mesleki ve teknik eğitimin, “Mesleki Teknik Ortaokullar” aracılığıyla 7. ve 8. sınıf düzeyine kadar çekilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu yaklaşımın öğrencilerin erken yaşta meslek seçimine yönelmesini sağlayacağını ve üretim ile istihdam kapasitesini artıracağını savunuyor. Demir, “Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde ihtisaslaşmaya ortaokul seviyesinde başlanıyor. Türkiye'de de eğitim sisteminin bu yönde yeniden yapılandırılması bir tercih değil, zorunluluk haline gelmiştir.” ifadelerini kullanıyor. Üretim ve kalkınma odaklı bir eğitim modeliyle Türkiye’nin ekonomik dinamizmini artırabileceğini belirten Demir, "Eğer insan kaynağımızı üretime kazandıracak bir eğitim reformunu hayata geçirebilirsek, Türkiye'nin iktisadi göstergeleri hızla yükselecektir" dedi.
YAZAR HAKKINDA
Batman merkez doğumlu olan Mehmet Salih Demir, eğitim hayatını Batman, Elazığ, Diyarbakır, Siirt ve Eskişehir’de tamamladı. Türkiye Cumhuriyeti Tarihi alanında yüksek lisansını tamamlayan Demir, aynı alanda doktora çalışmalarına devam ediyor. Uzun yıllar Maliye Bakanlığı'nda görev yapan Demir, daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı’na geçerek Sosyal Bilgiler Öğretmeni olarak görev yapmaya başladı. Yazarın, yayımlanan makale ve kitap bölümlerinin yanı sıra devam eden çalışmaları da bulunuyor.
Yazarlar
- 01Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 02İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 05YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 08Murat Çiçek ile röportaj:
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 11DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 14Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 15Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 01VALİ CANALP “BATMAN HAVALİMANI KLİMA SORUNU GİDERİLİYOR”
- 02BATMAN’DAN SİİRT’E PSİKOSOSYAL DESTEK EĞİTİMİ
- 03Hasankeyf Gençlik Kampı ve Gençlik Merkezi hizmete açıldı
- 04Yeni yerleşim alanları için yapılan içme suyu hattı incelendi
- 05Batmanlı İş İnsanı Esat Ekremoğlu, Memleketine Değer Katmaya Devam Ediyor
- 06Geleceğin Yıldızları Petrolspor’da Yetişecek
- 07BADER’ den Batmanlılara Boğaz Turu ve Birlik Mesajı
- 08Evde Sağlık Hizmetlerinde büyük atılım
- 09Peygamber Sevdalılarından Batman Halkına Çağrı: “Gazze İçin Ankara’da Olalım”
- 10OSB Yönetim Kurulu Toplantısı yapıldı
- 11FUTBOLDA GOL YEMEDEN ÇİFTE ŞAMPİYONLUK
- 12Temmuz Ayında Elektrik Tüketiminde Rekor Artış
- 13Çarşı Pazarda Kışlık Bereketi: Vatandaş Kurutmalık Alışverişine Yöneldi
- 14Zabıtadan Dilencilere ve Işıkta Satış Yapan Çocuklara Sıkı Denetim
- 15Sason’da Ulaşım Rahatlıyor: Gölbaşı Mezrasına Güvenli ve Konforlu Yol
Henüz Yorum yok