
“Kış hazırlığı için mutlaka araçlarda periyodik bakımın yapılması gerekiyor”
Batman’da araç sürücülerinin büyük çoğunluğu kış mevsiminde zor duruma düşmemek için kış mevsiminin yaklaşmasıyla beraber araçları için özellikle kış lastikleri ve antifriz hazırlıklarına başladılar.
Oto lastikçi ve yağcı Lazgin Büyük, araçlardaki kış hazırlıklarıyla ilgili bilgilendirmede bulunarak yapılan hazırlıkların önemine değindi. Büyük, kış lastikleri, bazı ülkelerde “zorunlu” bazılarında ise “tercihli” olmasına karşın sürücülerin, büyük çoğunluğu kış mevsiminde zor duruma düşmemek ve trafiğin akışını aksatmamak için kış aylarında araçlarında kış lastiği kullanmakta olduklarını belirtti.
Kış hazırlıklarına başladıklarını belirten Büyük, “Kış hazırlığında bir araçta kar tipi lastik takılması ve donmaması için antifriz konulması lazımdır. Kış lastiğinin önemi yer tutuşudur. Dişleri daha farklıdır. Kar ve çamurlu yerlerde yer tutuşu iyi oluyor. Böylelikle araç çekiş bakımından daha iyi olacaktır. Lastik hava basıncı bineklerde 34 hafif ticarilerde 60 basınç olması gerekir.” dedi.
Antifrizin önemine değinen Büyük, “Antifriz motorda olmazsa motor paslanır, kireçlenme olur. Antifriz yerine su konulursa kışın donar. Antifriz tüm bu olumsuzlukları önler bu yüzden mutlak surette olması gerekir. Antifriz dört mevsimde kullanılması gerekir ancak bizim yöremizde antifrize kış ürünü diye bakıldığı için maalesef öyle bir algı oluşmuş. Antifriz sürekli olması gerekir. Olmazsa yazın pas tutar, kireçleme yapar, çürüme yapar ve motora zarar verir. Kışın ise don tutar ve birçok zarar verir.” ifadeleri kullandı.
Kazaların önlenmesi için sürücülerin kış lastiği tercih etmeleri gerektiğini belirten Büyük, dona karşı da antifriz olması gerektiğini söyledi.
“Araçların kış bakımı hem hayatı önemdir hem de araçtaki bir tasarruftur”
Trafik kanununa göre 1 Aralık tarihi itibarıyla tüm ticari araçlarda kış lastiği kullanımasın zorunlu olduğunu hatırlatan Batman Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Raşit Yaşar, “Bir Aralık tarihi itibarıyla ticari araçlar otomobil, minibüs, kamyon, kamyonet ve çekiciler için geçerli olmak üzere kış lastiği kullanacaklar. Kış hazırlığı için mutlaka araçlarda periyodik bakımın yapılması gerekiyor. Örneğin bir antifrizin, akünün, elektrik donanımının ve fren donanımın mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Bunlar hem hayatı önemdir hem de araçtaki bir tasarruftur.” dedi.
Kışın araçlarda olamasın gereken yardımcı araçlardan söz eden Yaşar, “Kışın araçlarda olması gereken malzemeler mutlaka eksiksiz bir şekilde bulundurulması gerekir. Örneğin bir kar yağışında lastik zinciri, cep telefonu ile şarj cihazı, uyarı araçlar (ışıldak ve reflektör), ilk yardım çantası, marş kabloları, çekme halatı, battaniye, el feneri, buz kazıyıcı, kar fırçası, kürek, eldiven ve su gibi araçların mutlaka bulundurulması gerekiyor. Bizim temennimiz odur ki bütün sürücülerimiz kıştan önce araç bakımlarını yaptırır, lastiklerini, yağlarını antifrizlerini ve akülerinin kontrolünü yaptırır. Eğer yolculuk yapacaklarsa sağlıklı ve güvenli bir şekilde bir yolculuk yapmış olurlar.” şeklinde konuştu.
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 03YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07Murat Çiçek ile röportaj:
- 08 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 09ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 10DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 14Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 15Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 01Okul Alışverişlerine Yönelik Vergi Denetimi
- 02Hüseyin Şansi’den SGK İl Müdürlüğü’ne Tebrik Ziyareti
- 03Yeşilmarket’ten Yeşilgross’a
- 04BATRAY İÇİN BAKANLIK’TA İLK ADIM
- 05EKMİŞ, MAAŞINI ÖĞRENCİLERE BAĞIŞLAYACAK
- 06İLUH DERESİ’NDE TEMİZLİK ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI
- 07SUÇ ORANLARI DÜŞTÜ, UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE SÜRÜYOR
- 08YAZ OKULLARI BİTTİ, GELSİN KIŞ OKULLARI
- 09BALIK AVCILIĞINA SIKI DENETİM
- 10BATSO’DAN RECEBANLILAR DERNEĞİ’NE ZİYARET
- 11KUVEYT TÜRK’TEN BESO’YA ANLAŞMA ZİYARETİ
- 12HASANKEYF’TE DEPREM TATBİKATI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
- 13“SASON BALI İLE GURUR DUYUYORUZ”
- 14SGK’DAN ÜST ÜSTE ZİRVE BAŞARISI
- 155375 PAKET SİGARA ELE GEÇİRİLDİ
Henüz Yorum yok