
Çocuklarda inek sütü alerjisine dikkat!
Çocuklarda inek sütü alerjisine dikkat!
Medicalpark Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Gökmen Alpaslan Taşkın, bebeklerde en sık rastlanan alerjinin, inek sütü alerjisi olduğunu belirtti, anne-babaları uyardı.
İNEK SÜTÜ İÇMEDİĞİ İÇİN BELİRTİLER FARK EDİLMİYOR
Dr. Taşkın “Bebek ve küçük çocuklarda en sık görülen gıda alerjisidir. 100 bebekten 2-5’inde bulunur, genellikle 2–3 yaş altı bebekleri etkiler. Bağışıklık sisteminin, inek sütünde bulunan bir veya daha fazla proteine aşırı tepki vermesi sonucu oluşur. Bu nedenle inek sütü proteini alerjisi adını alır, kısaca inek sütü alerjisi de denilir. Yalnızca anne sütü alan bebekler inek sütü proteinlerine tepki gösterebilir, nedeni ise inek sütü proteinlerinin anne sütü aracılığıyla bebeğe aktarılmasıdır. Bu durumda, anne, diyetinden inek sütü proteini kaldırarak, emzirmeye devam edebilir. Alerji, deri döküntüleri, egzama, hışıltılı solunum, kusma, ishal, kolik veya aşırı ağlama ile kendini gösterebilir. Belirtiler çok hızlı ortaya çıkabileceği gibi (şiddetli solunum sorunları, kusma gibi) geç de oluşabilirler” dedi.
AİLEDE ASTIM, EGZAMA VAR İSE ÇOCUĞUNUZ RİSK GRUBUNDA OLABİLİR
Bebeklerin çoğunda fazlaca ağlama, deri döküntüsü, ishal, kolik, hışıltılı solunum, kusma veya huzursuz uyku gibi sorunlar oluştuğu, ancak inek sütü alerjisi olan bebeklerde bu sorunların genellikle inek sütü alındığında oluştuğunu belirten Dr. Taşkın “Alerjinin belirtilerini bilerek sorunu erken dönemde fark ederseniz hızla çözebilirsiniz. Çocuğunuz yalnızca anne sütü alsa dahi, anne inek sütü içtiği veya süt ürünleri tükettiği için inek sütü proteini anne sütünden bebeğe geçerek alerjiye neden olabilir. Genellikle bebekler ve küçük çocuklar, bağışıklık sistemleri hala oldukça olgunlaşmamış olduğundan bu proteinlere karşı çok daha duyarlıdır. Aile öykülerinde alerji, astım, ürtiker, saman nezlesi veya egzama (anne, baba veya kardeşlerde) bulunan çocuklarda besin alerjisi gelişme riski, akrabalarında alerji olmayanlardan yüksektir” dedi. (Medikalpark Basın)
Uzm. Dr. Gökmen Alpaslan TAŞKIN
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Yazarlar
- 01Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 02Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 05Murat Çiçek ile röportaj:
- 06ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 07 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 08İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 09DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 10Ziver Özdemir ile Röportaj
- 11YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 12Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01EMEK “İŞSİZLİK AZALACAK, TRAFİK RAHATLAYACAK”
- 02Batman’a 16 yeni hekim atandı
- 03BATMAN VALİLİĞİ, ''KAÇAK DÜĞÜN SALONLARI KAPATILDI''
- 042 BİN FİDAN TEHLİKEDE Mİ?
- 05REKTÖR DEMİR, KURUL TOPLANTISINA KATILDI
- 06BAŞKAN ŞAHİN’DEN 1 MAYIS’TA İNŞAAT İŞÇİLERİNE ZİYARET
- 071 MAYIS COŞKUYLA KUTLANDI
- 08MİLLETVEKİLİ NASIROĞLU, BATMANLI BÜROKRATLARLA ANKARA’DA BULUŞTU
- 09Batman’da Sert Rüzgâr Etkili Oldu: Ağaç Devrildi, Park Ekipmanları Zarar Gördü
- 1019 Mayıs Mahallesi'nde Park Eksiklikleri Giderilmeyi Bekliyor
- 11Batmanda meydana gelen trafik kazasında 4 kişi yaralandı
- 12“HEDEF TERÖRSÜZ TÜRKİYE”
- 13“BU ÜLKENİN GERÇEK KAHRAMANLARI, ALIN TERİYLE HAYAT VEREN EMEKÇİLERDİR”
- 14BAŞKAN DEMİR’DEN 1 MAYIS KUTLAMA MESAJI
- 15ŞAHİN “ALIN TERİNİN KARŞILIĞI EKSİKSİZ ÖDENMELİ”
Henüz Yorum yok