
Ekmen, "Meyve ve sebze tüketimi lüks hale gelecek"
Ekmen, "Meyve ve sebze tüketimi lüks hale gelecek"
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, geçtiğimiz aylarda Mersin ve çevresinde yaşanan zirai don felaketini yeniden gündeme taşıdı. Ekmen, verim kayıplarının gıda enflasyonunu daha da artıracağını belirterek, acil önlemler alınmadığı takdirde meyve ve sebze tüketiminin halk için lüks hale geleceğini söyledi. Zirai donun üretici üzerindeki etkilerinin göz ardı edilemeyeceğini vurgulayan Ekmen, “Zirai don felaketini Meclis’te defalarca gündeme getirdim; soru önergeleri verdim, sosyal medya hesaplarımdan açıklamalar yaparak kamuoyunu bilgilendirmeye çalıştım. Bu mesele geçiştirilecek bir sorun değil” ifadelerini kullandı. Ekmen, Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz ile sürekli istişare halinde olduklarını ve Tarım İl Müdürlüğü’nün çalışmalarını takip ettiklerini belirtti. Ancak üreticilere verilecek desteklerin kriterleri ve zamanı konusunda halen net bir açıklama yapılmadığını, bu belirsizliğin üreticileri tedirgin ettiğini dile getirdi.
''ÜREİCİLERİN TALEBİ NET''
Sahada üreticilerle görüşmeler yaptıklarını söyleyen Ekmen, çiftçilerin taleplerinin açık ve somut olduğunu belirtti. Talepler arasında şunlar yer aldı:
· Sulama bedellerinin alınmaması
· Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası kredilerinin ertelenmesi
· TARSİM sigortasındaki sorunların çözülmesi
· Tarım alanlarındaki eski enerji hatlarının yenilenmesi
· Üreticiye mazot desteği sağlanması
Bu adımların atılması halinde hem üreticinin hem de tüketicinin önemli ölçüde rahatlayacağını ifade eden Ekmen, “Söylem değil, somut icraat bekliyoruz. Çiftçilere yapılacak yardımlar, olayın yaşandığı hafta hesaplara yatırılmalıydı” dedi. Mersin’deki verim kayıplarının %70’e ulaştığını, örtü altı üretimlerde dahi %20’ye varan düşüşler yaşandığını belirten Ekmen, bunun ürünlerin fiyatlarını artırdığını söyledi. “Bu tablo, meyve-sebze tüketimini dar gelirli vatandaş için lüks hale getiriyor. Gerekli önlemler alınmazsa gıda enflasyonu önümüzdeki yıllarda kontrol edilemez boyutlara ulaşacak” uyarısında bulundu. DEVA Partili Ekmen, özellikle Mersin gibi tarım potansiyeli yüksek bölgelerde üreticilerin desteklenmemesi halinde üretimden çekilme eğiliminin artacağını söyledi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı başta olmak üzere tüm yetkilileri acil önlemler almaya davet eden Ekmen, “Merkez Bankası rezervleri tefecilere değil, çiftçilere ayrılmalı” çağrısında bulundu.
Yazarlar
- 01Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 02 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 03Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 04Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 07Murat Çiçek ile röportaj:
- 08ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 09DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 10Ziver Özdemir ile Röportaj
- 11YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 12Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01BATMAN GİRİŞİNE YENİ BİR PETROL ANITI
- 02GÜLTEPE ADEM, HİZMETE AÇILDI
- 03 BATMAN ÜRETİM VE LOJİSTİK ÜSSÜ OLACAK
- 04Gazi Anadolu İmam Hatip Lisesinden eğitime katkı
- 05“TERÖRSÜZ BİR TÜRKİYE, EKONOMİK BÜYÜMENİN ÖNÜNÜ AÇACAK”
- 06Başkan Durmaz’dan ‘Engelliler Haftası’ mesajı
- 07“KARDEŞLİĞİN HARCINA DÖKÜLEN HER EMEK TAKDİR EDİLİR”
- 08REKTÖR DEMİR , HEDEFLERİNİ VE PROJELERİNİ ANLATTI
- 09İLAÇLAMA ÇALIŞMALARI ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR
- 10TEKİK, SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
- 11EĞİTİM SEN, “ÜZÜNTÜ VE ÖFKE İÇERİSİNDEYİZ”
- 12UYUŞTURUCU TİCARETİNE DARBE
- 13VALİ CANALP, ANNELER GÜNÜNÜ KUTLADI
- 14İL EŞ BAŞKANI TEKİK, HAYATINI KAYBETTİ
- 15DÜNYA HASTANESİ, YATIRIM PROJELERİNİ ANLATTI
Henüz Yorum yok