Bebeklerde ek gıdaya geçiş nasıl olmalı?
Bebeklerde ek gıdaya geçiş nasıl olmalı?
Medicana Bursa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cansu Yılmaz, “Bebeklerin ek gıdaya geçiş döneminin özeti sabır ve bol bol denemedir” dedi.
Bebeklerde ek gıdaya geçişin, annelerin hevesle ve heyecanla beklediği bir dönem olduğunu belirten Uzman Dr. Cansu Yılmaz, “Bu döneminde bebeğiniz tüm gıdaları ilk kez tadıyor. İlk tadımlarda ek gıdaları reddetmeleri beklenen bir durumdur. Umutsuzluğa kapılmadan ve stres yapmadan tekrar tekrar denemeye devam etmelisiniz. Ek gıdaya geçiş döneminin özeti sabır ve bol bol denemedir” dedi.
İlk 6 ayda bebeğiniz için sadece anne sütü yeterli olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Ek gıdalara 6. aydan sonra tadımlar şeklinde yavaş yavaş başlanmalıdır. Tadımlarda üç gün kuralı geçerlidir. ilk gün çay kaşığı, ikinci gün tatlı kaşığı, üçüncü gün alabildiği kadar olacak şekilde arttırılarak denenmelidir. Herhangi bir allerjik reaksiyon (vücutta/ağız çevresinde döküntü, ciddi huzursuzluk, kakada kanama, aşırı kusma vb.) görülmezse, yeni besine geçilebilir. Unutulmamalı ki, ilk bir yaş (özellikle ilk 9 ay) ana öğün anne sütü (anne sütü yoksa formül mama) ara öğün ek gıda olmalıdır. Anne sütüne 2 yaşına kadar devam edilmelidir. Mümkün hazır gıdalardan uzak durulmalı, kavanoz ürünleri ve paketli gıda kullanılmamalıdır. 1 yaşından önce bal, yumurta beyazı, tuz ve şeker verilmemelidir” diye konuştu.

Ek gıdaya ilk başlangıç sebze, yoğurt ve meyve püresi ile olması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, “Mevsim meyve ve sebzeleri tercih edilmelidir. Meyve püresi, cam rende kullanılarak hazırlanabilir. Elma, şeftali, armut, muz, kayısı, avokado verilebilir. Çilek allerjik olabilir. Portakal ve mandilina aroması ve kabuklarındaki uçucu yağlar nedeniyle erken dönemde gaz ve kolik yapabilir. Hazır meyve suları verilmemelidir. Yoğurt, evde günlük sütten mayalanmış taze olarak verilmelidir. Eğer çocuk sade yoğurt sevmiyorsa meyve veya pekmezle tatlandırılabilir. Sebze çorbası, patates, havuç, kabak, bal kabağı, ıspanak, taze fasulye, bezelye, domates, maydanoz, kırmızı mercimek, pirinç ile hazırlanabilir. Sebzeler zeytinyağı ile haşlandıktan sonra rondo veya tel süzgeçten geçirilir. Hazırlanan püre çok akışkan veya çok koyu kıvamda olmamalıdır” dedi.
Etiketler : #sağlık bebek çocuk süt,
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 03Murat Çiçek ile röportaj:
- 04YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 10Ziver Özdemir ile Röportaj
- 11 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 12Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01ANKARA'DA BATMANLILAR BAVA'DA BULUŞTU
- 02Nasıroğlu : “Batman Güney Çevre yolu yarın trafiğe açılıyor”
- 03Malabadi Köprüsünde şenlik yapıldı
- 04BARAJ GÖLÜNDE ACI SON : 25 YAŞINDAKİ GENÇ BOĞULDU
- 05Yamaç : “Kürt milletini ve kadınlarını hedef alan söylemler kabul edilemez”
- 06RAMAN SAKİNLERİ SANDIK BAŞINDAYDI
- 07ORUN VE AKGÜN AİLELERİNİN MUTLU GÜNÜ
- 081 AYDA 125 MİLYON TL’LİK VURGUN
- 09"KADINA SAYGI, İNSANLIĞA SAYGIDIR"
- 10ALO 188 HATTI AMACI DIŞINDA ARANIYOR
- 11Batman’da asfalt rekoru kırıldı
- 12Aranan hükümlü, trafik uygulamasında yakalandı
- 13Habizbinililer Derneği’nden Rahmi Koç’a Tepki
- 14DEM Parti Batman’dan Rahmi Koç’a Sert Tepki
- 15HÜDA PAR’dan Rahmi Koç’a Sert Tepki




Henüz Yorum yok