
Son tarihi eser dualarla taşındı
Son tarihi eser dualarla taşındı
Batman'ın tarihi ilçesi Hasankeyf'te 610 yıllık Er-Rızk Cami'nin bin 687 tonluk gövdesi, yeni yerleşim yerinde kurulan Kültürel Park'a taşındı. Er-Rızk Cami'nin taşınmasıyla 12 bin yıllık Hasankeyf ilçesindeki tarihi eserlerin tamamı taşınmış oldu.
Ilısu Barajı nedeniyle tarihi eserlerin sular altında kalmaması amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında 6 tarihi eser daha önce yerinden sökülerek, Dicle Nehri kıyısında oluşturulan Kültürel Park'a taşınmıştı. Eski Hasankeyf'te kalan son eser olan Er-Rızk Cami'nin taşınma işlemi de tamamlandı. Taşınma sırasında yaşlı bir kadının ağıt yakarak dua etmesi ise dikkat çekti. Er-Rızk Cami'nin taşınması ile ilgili bilgi veren DSİ 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, “Eserimizi 4 bin 670 metre uzunluğundaki güzergahtan Arkeopark'ta yeni yerine yerleştireceğiz. Daha önce Er-Rızk Cami'nin minaresini taşları sökerek hasarsız bir şekilde depoya koymuştuk. Caminin yerleştirmesinden itibaren de minaresinin aynı şekilde hasarsız bir şekilde örmeye başlayacağız” dedi.
Hasankeyf Şubat ayında tamamen su altında kalacak
Er-Rızk Cami'nin 1400'lü yılların başında Eyyubi Meliki Ebu Süleyman tarafından yapılan bir yapı olduğunu kaydeden Kösalı, “Yapımızın ağırlığı bin 687 ton, 55 kriko ile havaya kaldırdık bu eserimizin diğerlerinden farklı olarak 4 metre 40 santim yukarı kaldırdık ve daha sonra taşıma platformuna getirdik. Şuanda 54 tane SPMT aracığıyla taşıyacağız. 216 tekerlek ile taşınacaktır. Hasankeyf’teki son operasyon tamamlanmış olacaktır. Hasankeyf’e su gelmesine yaklaşık 1 metremiz kaldı, su gelmek üzere bu ay içesinde Hasankeyf'te suyun yönlenmesini göreceğiz. Şubat ayında artık Hasankeyf’in tamamen su altında kalmasını planlıyoruz” diye konuştu.
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 03Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07Murat Çiçek ile röportaj:
- 08 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 09ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 10DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01BATMAN’IN DÖNÜŞÜMÜ İÇİN ÇALIŞMALAR MASADA
- 02DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜK MİTİNGİ DÜZENLENİYOR
- 03ÜÇYOL’A KADAR TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ
- 0460 YILLIK EREN ÇİFTİNE DÜNYA YAŞLILAR GÜNÜ ZİYARETİ
- 05HAZIR GİYİM ALARM VERİYOR
- 06Fidanlar dünya hayvanları koruma gününe armağan edildi
- 07GÜMÜŞ'ÜN AKIBETİNİ SORDULAR
- 08AĞAÇLARDA FORM BUDAMASI
- 09‘SİVİL TOPLUM’UN YENİ MERKEZİ HİZMETE AÇILDI
- 10BATMAN’DA ASAYİŞ OLAYLARINDA %30 AZALMA
- 11HASANKEYF’TE YAŞLILAR GÜNÜ ZİYARETİ
- 12"SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN PEDAL ÇEVİRİYORUZ"
- 13BATMAN’DA KURUMSAL İLETİŞİM GÜÇLENİYOR
- 14UYUŞTURUCU OPERASYONUNDA 11 KİŞİ TUTUKLANDI
- 15Milletvekili Nasıroğlu, “Batman büyükşehir olma yolunda ilerliyor”
Henüz Yorum yok