"Küçük esnaf iflastan kurtarılmalı"
Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD) Batman Şube Başkanı Cemal Çetiz, son zamanlarda sayıları hızla artan büyük alışveriş merkezlerine karşı direnemeyen küçük esnafla ilgili açıklamalarda bulundu.
Alışveriş merkezi ve market zincirleriyle rekabet edemeyen esnafın adeta iflasın eşiğine geldiğini ve bazılarının kepenk kapattığını belirten Çetiz, hükümet yetkililerine, küçük esnafa destek vermeleri çağrısında bulundu.
Bölge esnafının son zamanlarda sıkıntılı günler geçirdiğini anlatan Çetiz, "Batman'da sayıları gün geçtikçe artan marketler zinciri ve yeni AVM'lerin açılacak olması zaten sıkıntılı günler geçiren küçük esnafı bitirme noktasına getirdi. Bölgemiz son zamanlarda sıkıntılı bir süreçten geçmektedir. Birçok alanda olduğu gibi ekonomik olarak da dar bir boğazdan geçilen bu süreçten en fazla etkilenen grup küçük esnaf dediğimiz kesimdir. Her gün birilerinin kepenk kapatmaları ve işsiz ordusuna yenilerinin eklenmesi, durumun vahametini ortaya koymaktadır. Devletin idare ve yetki makamında bulunanların bu kötü gidişata müdahil olması gerekir. Bununla ilgili yasal düzenlemeler yapmaları kaçınılmazdır, yasaları uygulamaları şarttır. Hem küçük esnafı koruyacak pozitif ayrımcılık yapmalı hem de büyük alışveriş merkezlerine yönelik uygulamalar ve önlemleri olmalıdır." dedi.
"Büyük AVM'ler şehir merkezinin dışında açılmalı"
Büyük alışveriş merkezlerinin gelişi güzel açılmamaları gerektiğini dile getiren Çetiz, "Büyük AVM'lerin mümkün mertebe şehir merkezi dışında açılmaları gerekir. İdare ve yetki makamında olanlar başka kaygılardan dolayı bazı şeylere gözlerini kapatmamalı ve yasaları işlevsiz kılmamalıdırlar. Esnaf ve işverenin sırtındaki vergi yükünün hafifletilmesi yönünde adımlar atılmalıdır. Aynı şekilde, küçük esnaf dediğimiz gruba dâhil olunurken bazı kıstasların olması gerekir. İşin ehli olanlar ehil oldukları alanda çalışmalıdır. Devlet, bu çerçevede istihdama vesile olan büyük iş yerlerine ayrı destekler sunmalıdır." ifadelerini kullandı.
"Market zincirlerinin ihtiyaçtan fazla açılmasına müsaade edilmemeli"
İhtiyaçtan fazla market zincirlerinin açılmasına izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan Çetiz, sözlerine şöyle devam etti: "Ayrıca, küçük esnafın önünü tıkayıp rekabeti bitiren ve bölgenin kaynaklarını batıya aktaran marketler zincirlerinin ihtiyaçtan fazla açılmasına müsaade edilmemelidir. Bununla ilgili yasal düzenlemelerle beraber halkın bilinçlenmesine ağırlık verilmelidir. Aksi durumda hem büyük AVM'ler hem de küçük esnaflar sıkıntı yaşayacaklar. Bölge ekonomisi her geçen gün daha kötüye gidecek. Bunlardan kaynaklanan sıkıntı dolaylı bir şekilde devlete ve sisteme yansıyacaktır."
"İş adamlarımız işsiz gençlere ekmek kapısı olacak yatırımlara yönelmeli"
Bölgede gün geçtikçe artan işsizliğe de değinen Çetiz, "Batman'ımızda ve bölgemizde işsizlik sorunu ciddiyetini koruyor ne yazık ki. İşsiz gençlerimize yeni işsizler ekleniyor. Bu soruna çözüm için iş adamlarımıza da büyük görev düşüyor. İş adamlarımız daha çok üretime yönelmeli, fabrikalar açmalı, işsiz gençlere ekmek kapısı olacak yatırımlara yönelmelidir." şeklinde konuştu.
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 03YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 04Murat Çiçek ile röportaj:
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01ŞİDDETE KARŞI ‘YAŞAM NÖBETİ’
- 02ENGELLİLERE ÖTV MUAFİYETİNDE YENİ DÜZENLEME
- 03OKULLAR KORKU DEĞİL, GÜVEN ÜRETMELİDİR
- 04OKUL GÜVENLİĞİ TOPLANTISI YAPILDI
- 05TÜZÜN “MENFUR SALDIRILARI EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE KINIYORUZ”
- 06WORLDMAR AVM 20. YILINI KUTLADI
- 07"SUSMADIM" OKURLA BULUŞUYOR
- 08EZİDİLERLE BAYRAM BULUŞMASI
- 09YILMAZ “DERHAL ÖNLEM ALINMALI”
- 10EĞİTİMDE ŞİDDET ALARMI : BATMAN’DA SERT TEPKİ
- 11KORİK’TE YAĞMUR SUYU HATTI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
- 12EĞİTİMDE ALARM : ÖĞRETMENLER HEDEF Mİ OLUYOR? BATMAN’DA İŞ BIRAKMA EYLEMİ
- 13DOĞA İÇİN KRİTİK EĞİTİM TOPLANTISI
- 14GAZETECİ TUNÇ'TAN "SUSMADIM" KİTABI
- 15"Okul güvenliği Türkiye’nin bir numaralı gündemidir"




Henüz Yorum yok