Mevsimlik işçilerin zorlu yolculuğu başladı
Fındık sezonun başlamasıyla birlikte Doğu ve Güneydoğu’daki vatandaşlar, Karadeniz’in yolunu tutuyor.
Çoğunlukla Batman, Şırnak, Şanlıurfa, Mardin, Muş, Siirt ve Diyarbakır gibi illerden Karadeniz’e giden fındık işçileri, kısa süreli de olsa iş imkânı buluyor. Mevsimlik işçilerin kimi otobüslerle kimi de minibüsle gitmeyi tercih ediyor. Yaklaşık bir haftadır başlayan yolculuk devam ediyor. Dört senedir fındık işçilerine çavuşluk yaptığını belirten Abduselam Kalkan, “Batman’da iş imkânı olsaydı kimse fındıklara gitmezdi. Kimse memleketinin dışında çalışmak istemez ama işler olmadığı için fındıklara gidiyoruz. Herkes şehrinde çalışmak ister. İş imkânlar olmadığından mevsimlik işçi olarak çalışmaya gidiyoruz.” dedi.
Çalışanların günlük yevmiyesinin az olduğunu söyleyen Kalkan, “Bir işçinin günlük yevmiyesi 70-75 lira civarındadır. Oradaki yetkililere çağrımız yevmiyelerin biraz daha iyileştirilmesidir.
Buradan o kadar zorluklarla gidiliyor daha iyi bir fiyat verilmesi gerekirdi. Yevmiyeler 70-75 lirada kalmaması 100 lira ve 100’un üzerinde olması gerekirdi. Hükümet, Batman’daki insanlara iş imkânı sağlaması gerekirdi. Batman’ın zenginleri batıya gidip iş sahası açmak yerine gelip kendi şehirlerinde iş sahası açsaydılar buradaki insanlar için iyi olurdu. Uzak memleketlere gidip çalışmaya gerek kalmayacaktı.” ifadelerini kullandı. Mevsimlik işçilerin taşımacılığını yaptığını belirten sürücü Ömer Demir, “İşçileri fındıklara götürüyoruz. Bu mevsimde dördüncü sefer yapıyorum. Bu işin zorlukları çoktur. Can taşıdığımız için çok dikkatli olmamız gerekiyor.
Tedbir olarak elimizden geldiğince aracı dikkatli sürüyoruz. Bazen kapasitenin dışında işçi taşımak zorunda kalıyoruz. Yolculuk esnasında çok sıkışıyorlar. İş imkânları olsaydı kimse memleketinden bu eziyetlere katlanarak işe gitmezdi. Burada işimiz olsa niye başkalarının memleketine gidelim. Memleketimizde işimizi yaparız. İş imkanı olmadığından zorluklara katlanarak Karedeniz taraflarına çalışmaya gidiyorlar.” diye konuştu. Mevsimlik işçilerden Yusuf Çetin ise aile bütçesine katkıda bulunmak için yaz tatilinde fındık toplamaya gittiğini söyledi.

Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 03YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 04Murat Çiçek ile röportaj:
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 10Ziver Özdemir ile Röportaj
- 11 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 12Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01Kültür ve lezzet buluşması
- 02BAYRAM BOYUNCA OTOBÜSLER ÜCRETSİZ
- 036 BİN HANEYE BAYRAM ŞEKERİ DESTEĞİ
- 04İHD,738.kez sahaya indi
- 05İŞÇİLERİN İKRAMİYESİ YATIRILDI
- 06KURBAN BAYRAMI TEDBİRLERİ MASAYA YATIRILDI
- 07KAPLAN'DAN ''YEREL ESNAFA DESTEK'' ÇAĞRISI
- 08SASON'DA ARICILARA BÜYÜK DESTEK
- 09Belediyeden Vergi Ödemesi Uyarısı : Son Gün 31 Mayıs
- 10SASON'DA JANDARMADAN HIRSIZLIK UYARISI
- 11DURDURULAN ARAÇTAN 20 KİLO SHUNK ÇIKTI!
- 12BAŞKAN KAPLAN, TESK GENEL BAŞKANINI ZİYARET ETTİ
- 13BATSO’DA KADIN GİRİŞİMCİLERE E-TİCARET VE HİBE DESTEĞİ SEMİNERİ
- 14DEV SİBER OPERASYONDA 88 TUTUKLAMA
- 15''SESSİZ KALIRSAK GELECEĞİMİZİ KAYBEDECEĞİZ''




Henüz Yorum yok