ISMARLAMA GİYİM HÂLÂ GÖZDE
Batman’ın emektar terzilerinden Nedim Altun, ısmarlama giyimin değerinin arttığını belirterek “Hazır giyimle kıyas edilmemeliyiz” dedi.
Batman’da sayıları giderek azalan terzilerden biri olan 40 yıllık usta terzi Nedim Altun, mesleğin önemini, geçmişten bugüne yaşanan değişimi ve ısmarlama giyimin neden hâlâ tercih edildiğini anlattı. Terzilik mesleğinin ölmeyeceğini vurgulayan Altun, “Eski işler yok ama ısmarlama dikim hâlâ gözde. İnsanlar tekrar özel dikime yöneliyor” dedi.
.jpeg)
MESLEĞE 10 YAŞINDA BAŞLADIM
Altun, meslek serüveninin çok küçük yaşlarda başladığını söyleyerek o günleri şu sözlerle anlattı:
“1980 yılında Şengüller Pasajı’nda Medeni Çelik Usta’nın yanında çalışmaya başladım. O dönemde Türkiye Petrolleri’nde 7–8 bin insan çalışıyordu. Irak kapısı açıktı, giriş–çıkış yoğundu. Tekel’de de binlerce kişi çalışıyordu. Batman ekonomisi çok hareketliydi, bereket vardı. Esnafın yüzü gülüyordu.”
Ancak ekonomik koşulların zamanla değiştiğini belirten usta terzi, şunları ekledi:
“Tekel kapatıldı, Irak kapısı kapandı, Türkiye Petrolleri küçülünce piyasa olumsuz etkilendi. Bu durum tüm sektörleri olduğu gibi ısmarlama dikimi de etkiledi.”
KALİFİYE ELEMAN YETİŞMİYOR
Altun, günümüzde terzilik mesleğinin en büyük sorunlarından birinin çırak ve kalfa eksikliği olduğunu vurguladı:
“Zor şartlara rağmen mesleği sürdürmek isteyenler kalfa bulmakta zorlanıyor. Yeni kalfalar yetişmeyince usta sayısı hızla düştü. Bazı meslektaşlarımız iş yokluğundan ısmarlama dikimi bırakıp tamirat işine yönelmek zorunda kaldı.”
HAZIR GİYİMLE KIYAS EDİLMEMELİYİZ
Usta terzi, hazır giyim ile ısmarlama dikim arasındaki farkın çok büyük olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Şu anda ısmarlama giyim, hazır giyime göre daha gözde. Hazır giyim fabrikasyona geçti ve eski kalite anlayışı kalmadı. Çünkü hazır kalıplarla hızlı üretimde el emeği, göz nuru yok. Böyle bir üretimle asil, özel bir elbise çıkması mümkün değildir. Bu yüzden hazır giyimle kıyas edilmemeliyiz.”
KİŞİYE ÖZEL GİYİM DEĞERİNİ KORUYOR
Ismarlama dikimin neden ölmeyeceğini anlatan Altun, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:
“Özel dikimde 30–40 yıllık ustalığın izleri olur. Herkesin beden ölçüsü aynı değildir, herkes aynı kıyafeti giymek istemez. Terzinin elinden çıkmış bir giysi kişiye özeldir, kişinin zevkine ve ölçüsüne göre hazırlanır. Bu nedenle ısmarlama giyim hiçbir zaman ölmez.”
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 03ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 04İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 05Murat Çiçek ile röportaj:
- 06 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 07DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 14Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01Batman Havalimanı Yaz Tarifesine Geçiyor: Uçuş Sayısı Yükseldi
- 02Yılmaz “Ekonomik kriz vatandaşın mutfağını vurdu”
- 03Batmanlı Esnafa 1 Milyon TL Kredi İmkanı
- 04BATMAN’DA İŞSİZLİKTE TARİHİ GERİLEME
- 05BATMAN PETROLSPOR ŞAMPİYONLUĞA KOŞUYOR
- 06EVLENECEK GENÇLERE DESTEK
- 07ÖĞRENCİLERE BİLİM VE TEKNOLOJİ KONULU SEMİNER
- 08KÜTÜPHANELERDE BAŞARI ARTIYOR
- 09BÖLGEDE ANA SU HATTI YENİLENİYOR
- 10Batman Petrolspor Bayrakları Şehri Süslüyor
- 11YAŞLILARA SAYGI HAFTASI'NDA VEFALI BULUŞMA
- 12METRUK BİNALARA ASLA TAVİZ YOK
- 13GERÇEĞİ ARATMAYAN YANGIN TATBİKATI
- 14VALİ CANALP, BİLİM MERKEZİNDE İNCELEMELERDE BULUNDU
- 15VALİ CANALP’A ‘ORMAN HAFTASI’ ZİYARETİ




1 Yorum
Mehmet
12 Aralik 2025