
"2 bin 600 dil yok olma tehlikesiyle karşı karşıya"
Batman Barosu İnsan Hakları Merkezi tarafından "21 Şubat Dünya Anadil Günü" dolayısıyla bir yazılı açıklama yaptı. Dünyada yaklaşık 2 bin 600 civarındaki dilin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirten İnsan Hakları Merkezi, ortalama 15 günde bir dilin yok olduğunu açıkladı.
İnsanları diğer canlılardan ayıran en önemli farklılıklardan birinin dil olduğu belirtilen açıklamada, "Dil; insanlık kültürünün önemli bir parçası olduğu gibi, kültürün yaşatılması ve aktarılması için en önemli araçlardandır. Bireylerin anadilinde eğitim alması başarılı bir eğitim hayatı sürmesinde büyük rol oynamaktadır. Aynı zamanda bireylerin kültürünü devam ettirebilmesi ve anadili ile birlikte diğer dillere de erişim sağlayabilmesi adına da önemli katkılar sağlamaktadır. 1996 Birleşmiş Milletler Dil Hakları Evrensel Bildirgesi, bütün halkların eşit dil haklarına sahip olduğunu dile getirmiştir." denildi.
İnsanlık tarihi boyunca binlerce dil üretildiğine vurgu yapılan açıklamada, "Ancak; kimi doğal süreçlerle kimi de zor ve baskı ile dünya insanlık kültür mirasının en temel yapı taşı olan anadillerin önemli bir kısmı yok olmuş, önemli sayıda dil de yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. UNESCO araştırmaları ve Dünya Dil Atlası verilerine göre; halen dünyada yaklaşık 6 bin 700 dilin konuşulduğu ve bu dillerin yüzde 40'ı, yani yaklaşık 2 bin 600 civarındaki dil yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Yine UNESCO verilerine göre, ortalama 15 günde bir dil yok olmaktadır." ifadelerine yer verildi.
Türkiye'de de 18 dilin kaybolma ve yok olma tehlikesi altında olduğu belirtilen açıklamada, son olarak şunlar kaydedildi:
"Bunlardan; Ürgüpçe, Mlahso ve Ibıhça'nın yok olduğu, Hertevin'in yok olmaya yakın olduğu, Gagavuzca, Abazaca, Hemşince, Lazca, Rumca, Sinti, Abhazca, Çerkezce, Ladino ve Turoyo'nun ciddi tehlikede olduğu, Adigece, Zazaca, Suret ve Ermenice'nin güvensiz durumda olduğu belirtilmiştir. UNESCO, anadilin öneminin vurgulanması ve dikkatlerin anadiline çekilmesi için 1999 yılında, 21 Şubat gününü Dünya Anadil Günü olarak ilan etmiş ve o tarihten beri 21 Şubat tüm dünyada anadil günü olarak kutlanmaktadır. Dil Hakları Evrensel Bildirgesi'nin tüm dünya devletlerince tanınması ve uygulanması ile tüm dünya dillerinin korunması dileklerimizle 21 Şubat Dünya Anadil Gününü kutluyoruz."
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 03YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07Murat Çiçek ile röportaj:
- 08 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 09ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 10DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 14Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 15Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 01KAÇAK YAPILARA GEÇİT YOK
- 02BATMAN’DA DÜNYA BARIŞ GÜNÜ YÜRÜYÜŞÜ
- 03EKMEN’DEN PETROLSPOR YÖNETİMİNE ZİYARET
- 04AK PARTİ’DEN HAFTALIK YÖNETİM TOPLANTISI
- 05BESO’DAN UMRE ZİYARETİ İÇİN ANLAŞMA
- 06GENÇLİKTEN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE SICAK KARŞILAMA
- 07ÇAKAN “HUKUK DEVLETİ BAĞIMSIZ YARGIYLA MÜMKÜN”
- 08EKMEN BATMAN’DA TEMASLARDA BULUNDU
- 09ORHAN DOYAN’DAN İLK KİTAP: “GÖNÜLLERİN EFENDİSİ”
- 10BATMAN’DA MEMURKENT KONUT YAPI KOOPERATİFİ HİZMETE BAŞLADI
- 11MEVLİD KANDİLİ PROGRAMI DÜZENLENECEK
- 12BATMAN BELEDİYESİ’NDEN YENİ HİZMET KOLAYLIĞI
- 13ÜÇ DERNEĞİN PROJESİ KABUL EDİLDİ
- 14Batman Belediyesi’nden Kaçak Yapılaşmaya Sıkı Denetim
- 15SGK’DA ÜSTÜN BAŞARI BELGELERİ SAHİPLERİNİ BULDU
Henüz Yorum yok