
Tüpraş’ın yılın ilk çeyrek dönemi finansal sonuçları
Tüpraş’ın 2018 yılı ilk çeyrek dönemi finansal sonuçlarına ilişkin açıklama
Tüpraş 2018’in ilk çeyreğinde, bakım faaliyetlerini yürütürken yurt içi talebi karşılamaya devam etti.
Rafinerilerindeki yatırım faaliyetlerine ve planlı bakım duruşlarına rağmen Tüpraş, 2018 ilk çeyreğinde yurt içindeki canlı talebi karşılamaya devam etti.
2018 yılına 66,6 $/varil seviyesinden başlayan ham petrol fiyatı, OPEC ve Rusya’nın kesinti anlaşmasına uyumlarının devam etmesi ve Orta Doğu’da artan jeopolitik risklerin etkisiyle yukarı yönlü desteklendi. Ancak ham petrol fiyatı ABD üretimindeki artışla dengelenerek ilk 3 ayda %1 artışla 67,3 $/varil seviyesinden kapandı. İlk çeyrek ortalaması ise 66,8 $/varil olarak gerçekleşti.
Yılın ilk çeyreğinde güçlü ekonomik aktivite ve kış koşullarıyla desteklenen motorin ve jet yakıtı marjları geçen yılın üzerinde gerçekleşirken, benzin ve fuel oil marjları 2017 yılı 1. çeyreğine göre daha düşük kaldı. Aynı dönemde, hafif-ağır ham petrol fiyat farkları ise OPEC kesinti anlaşmasının da etkisiyle daraldı. Bu etkenler çerçevesinde Akdeniz Rafineri Marjı 4,0 $/varil olarak gerçekleşti. Tüpraş net rafineri marjı ise geçen yılın 1.çeyreğindeki 8,7 $/varil seviyesinden 4,8 $/varil seviyesine geriledi.
Üretim miktarındaki planlı bakım kaynaklı gerilemeye rağmen Türkiye talebini karşılamaya devam eden Tüpraş, yurt içi satış miktarını %5 artırarak 5,2 milyon tona yükseltti. Toplam satış miktarı ise 6,2 milyon tona ulaştı.
Operasyonel ve Finansal Veriler
1.Ç 2018 1.Ç 2017 Fark (%)
Operasyonel Toplam Üretim (Bin Ton) 5.180 7.080 -27
Yurt İçi Satış (Bin Ton) 5.203 4.956 5
Toplam Satış (Bin Ton) 6.201 7.215 -14
Finansal Satış Hasılatı (Milyon TL) 13.421 12.370 8
Faaliyet Karı (Milyon TL) 690 1.312 -47
Vergi Öncesi Kar (Milyon TL) 472 1.052 -55
Net Dönem Karı (Milyon TL) 387 876 -56

Tüpraş 2018 yılı 1. çeyrek satış hasılatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre ham petrol fiyatındaki %24 artış ve kurdaki %3’lük yükselişin de etkisiyle %8 artarak 13,4 milyar TL olarak gerçekleşti.
Daralan hafif-ağır ham petrol fiyat farkları, toplam ürün marjının gerilemesi ve planlı bakım duruşlarının etkisiyle faaliyet karı geçtiğimiz yıla göre %47 düşerek 690 milyon TL; vergi öncesi karı ise %55 azalarak 472 milyon TL düzeyinde gerçekleşti.
Yılın ilk 3 ayında, şirket hedefleri doğrultusunda yatırımlarını sürdüren Tüpraş, rafinaj için toplam 63 milyon $ yatırım harcaması gerçekleştirdi. Yatırımcılarla paylaşılan 2018 yılsonu faaliyet beklentilerinde bir değişikliğe gidilmeyerek tam kapasite üretim ve Akdeniz marjı üzerinde rafineri marjı hedefleri bir kez daha irdelendi.
Tüpraş, artan küresel rekabet gücüyle, operasyonel ve finansal hedeflerini gerçekleştirerek, hissedarları, iş ortakları ve ülkemiz için katma değer oluşturmaya devam edecek Açıklamasında bulunuldu.
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 03Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07Murat Çiçek ile röportaj:
- 08 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 09ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 10DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01NASIROĞLU “TERÖRSÜZ TÜRKİYE’NİN YANSIMALARINI YAŞIYORUZ”
- 02BAŞKAN ÇİFTÇİ’DEN MADDE BAĞIMLILIĞINA KARŞI STK ZİYARETLERİ
- 03UYUŞTURUCU SEVKİYATINA BÜYÜK DARBE
- 04BAYINDIR’DA KANALİZASYON SORUNU ÇÖZÜLDÜ
- 05BAŞKAN YILMAZ’DAN AMATÖR KULÜPLERE DESTEK ÇAĞRISI
- 06RUNKARA’DA PETROLSPOR RÜZGARI ESTİ
- 07ALTYAPI ÇALIŞMALARININ TAMAMLANDIĞI ALANLARDA YOĞUN MESAİ
- 08PETROLSPOR, LİGDE 7'DE 7 YAPTI
- 09SASON BALI 340 BİN LİRAYA SATILDI
- 10BATMAN’DA WİNN ALL GRUP GAYRİMENKUL HİZMETE GİRDİ
- 11VALİLİK KAVŞAĞINDA YENİ TRAFİK DÜZENİ
- 12“Yaşam İçin Pedal Çevir” etkinliği yoğun katılımla gerçekleşti
- 13Zabıta’dan SKT operasyonu!
- 14BATMAN’DA İLK KEZ NASA SPACE APPS CHALLENGE HACKATHONU DÜZENLENDİ
- 15İL BAŞKANI HÜSEYİN ŞANSİ “BATMAN’DAN GAZZE’NİN ÇOCUKLARINA SES OLUYORUZ”
Henüz Yorum yok