
"YAŞAMIN HER ALANINI KÜRTÇEYE ÇEVİRELİM"
Batman'da Kürt Dili Platformu Batman Temsilcisi tarafından kitlesel basın açıklaması düzenlendi.
Yılmaz Güney Parkı’nda düzenlenen açıklamaya HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Batman Milletvekilli Mehmet Rüştü Tiryaki, uzaklaştırılan Batman Belediyesi Eş Başkanları Songül Korkmaz ile Mehmet Demir, TJA, Barış Anneleri Meclisi, HDP Batman İl Örgütü, Emek ve Demokrasi Platformu ile çok sayıda yurttaş katıldı.
HDP Batman Milletvekilli Mehmet Rüştü Tiryaki, Kürt diline sahip çıkılması çağrısında bulunarak, “Dünya üzerinde konuşulan 5 bin dil zaman içerisinde yok oldu. Kürtçeye sahip çıkılmaması halinde yok oluş ile karşı karşıya kalır. Bundan kaynaklı yaşamın her alanını Kürtçeye çevirelim” dedi.
"KÜRT DİLİ TEHDİT ALTINDA"
Tiryaki’nin konuşmasın ardından açıklamayı okuyan ARİ-DER Eşbaşkanı Mazlum Buksel, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre dünyada her iki haftada bir dil, içinde geliştiği kültürel ortamıyla birlikte yok olduğu bilgisini paylaşarak, “Ulus devlet politikalarının katı olarak uygulandığı kapitalist sistemin gelişim süreci ve sonrasında dillerin varlığı ciddi şekilde tehdit altına alınmıştır. Araştırmalara göre dünya nüfusunun % 40’ı konuştuğu veya anladığı dilde eğitime erişememektedir. Ülkemizde de bırakalım resmi dil dışındaki anadillerin eğitim alanına girmesini, diğer dillerin varlığı uzun süre inkâr edilmiş, sistematik asimilasyon politikaları uygulanmış, hayatın her alanının resmi ideoloji doğrultusunda tek tipleştirilmesi politikalarından en çok da diller etkilenmiştir” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 03YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07Murat Çiçek ile röportaj:
- 08 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 09ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 10DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 14Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 012025 FESTİVAL TAKVİMİ
- 02Ahmet Dinç Vakfı burs başvuruları başladı
- 03TAKSİ GASPÇILARI YAKALANDI
- 04FESTİVAL ROJİN KONSERİ İLE BAŞLIYOR
- 05 FESTİVALLER ŞEHRİ BATMAN
- 06GELECEĞİN ŞAİRLERİ BATMAN’DA YÜKSELDİ
- 07ŞAAB VADİSİ’NDE TARİH VE DOĞA BULUŞUYOR
- 08PWK 2. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI
- 09BAŞKAN ŞANSİ’DEN İSTİHDAM MÜJDESİ
- 10HASANKEYF DOĞALGAZA KAVUŞUYOR
- 11ÇARIKLI KÖYÜNE 100 TONLUK İÇME SUYU DEPOSU
- 12DEM Parti’den basın açıklaması
- 13İLAÇLAMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
- 14ASKF’DEN BATSO’YA ZİYARET
- 15ÇEVRE YOLLARINDA KAPSAMLI TEMİZLİK ÇALIŞMASI
Henüz Yorum yok