‘KÜRT DİL BAYRAMI’ AÇIKLAMASI
Nûbihar Derneği Batman Şube Başkanı Abdurrahman Aslan, ‘Kürt Dil bayramı’ ile ilgili bir açıklama yaptı.
2006 yılından bu yana kutlamaların her Mayıs’ın 15’inde yapıldığını belirten Aslan “Bilindiği gibi 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı olarak kutlanmaktadır. 1932 yılında Şam’da Celadet Ali Bedirhan tarafından “Hawar” dergisinin çıkarılması bu tarihin Kürt Dil Bayramı olarak kutlamasının miladı olarak kabul edilmektedir. 2006 yılından bu yana Kürt Dil Bayramı kutlanmaktadır.
Bu vesileyle anadilin önemine dikkat çekilerek, anadilin korunması ve kullanılması çağrısı yapılıp çeşitli etkinlikler yapılır. Aslında bu tür etkinlikler dilin yaşaması için her zaman yapılmalıdır. Bir dilin yaşaması o dilin hayatın her aşamasında kullanılmasıyla mümkündür. Öncelikli olarak kendimizden başlamalı, evlerimizi birer okul haline getirmeli, anne ve babalarımız da birer öğretmen olmalı ki bu dil yeni nesillerin zihinlerine kök salabilsin. Meşhur molla Bediüzzaman Said-i Kürdi anadil hakkında şöyle diyor : ‘Dil insanda kaderin mührüdür. Edebiyat meyvelerinin ağacıdır. Milli duyguların nurunun aynasıdır’ mesajını vermiş. Bir toplumun ana dili, o toplumun geçmişini ve geleceğini içinde saklayan bir kader gibidir. Geçmişin örf ve ananesi, tecrübe ve birikimi dile yansır ve onunla geleceğe intikal eder. Öyle ise bir insanın doğup büyüdüğü kültür ve dil, insanın düşünce ve duygularında önemli bir hoca ve önemli bir mekteptir. Kişi anasından ve ailesinden öğrendiği dil ile karakter kazanır. Ana dilin verdiği mesaj ve berraklık sonradan öğrenilen dilde yoktur.
Kuranı Kerim'de Rum Süresi 22. Ayette; Göklerin ve yerin yaratılması, dillerinizin ve renklerinizin farklı olması da O’nun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda bilenler için elbette ibretler vardır. Diye buyrulmaktadır. Dolayısıyla dilimize sahip çıkmak dinimizin de bir gereğidir”ifadelerini kullandı.
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 03Murat Çiçek ile röportaj:
- 04YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 11 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01ÜSTYAPI ÇALIŞMALARI YAĞIŞA RAĞMEN SÜRÜYOR
- 02ÇOK SAYIDA RUHSATSIZ SİLAH ELE GEÇİRİLDİ
- 03YAPICIOĞLU’NDAN “SUMUD FİLOSU” ÇAĞRISI
- 04BAŞKAN ŞANSİ “YÜRÜYÜŞÜMÜZ İNANÇ VE KARARLILIKLA SÜRÜYOR”
- 05Esnaf odası sağlık alanında önemli bir protokole daha imza attı.
- 06ETKİNLİK SONRASI YOĞUN TEMİZLİK MESAİSİ
- 07SÜREÇ KRİTİK, BASIN ÖZGÜR OLMALI
- 08EMEKÇİLER MEYDANLARA AKTI
- 09BATMAN ÇAYI, TRAFİĞE KAPATILDI
- 10ENGELLİ ŞARJ İSTASYONLARI BAŞTAN SONA YENİLENDİ
- 11BEŞİRİ CEZAEVİ’NİN SU SORUNU ÇÖZÜME KAVUŞUYOR
- 12Sendikalar ve STK’lar Batman’da 1 Mayıs’ta birleşti
- 13OKUL GÜVENLİĞİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
- 14DOLANDIRICILIK OPERASYONUNDA 5 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI
- 15M. FEYYAZ EKMEN VEFATININ 5. YILINDA MEZARI BAŞINDA ANILDI




Henüz Yorum yok