Dr. Taşkın’dan ateşli havale uyarısı!
Dr. Taşkın’dan ateşli havale uyarısı!
Dr. Taşkın’dan ateşli havale uyarısı!
Batman Medicalpark Hastanesinde görevli Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökmen Alpaslan Taşkın, ateşli havale konusunda merak edilenleri cevaplandırdı.
BEBEKLER NEDEN ATEŞLİ HAVALE GEÇİRİR?
Havalenin, çocukluk yaşlarda sıkça görüldüğünü hatırlatan Uzm. Dr. Taşkın, çocuklarda daha çok 3 ay ile 5 yaş arasında gerçekleştiğini belirtti. Havalenin beyin fonksiyonlarından bağımsız olarak, ateşle ilişkili ortaya çıktığını kaydeden Dr. Taşkın, ateşli havalelerin 5 yaşından küçük çocuklarda yüzde 2-5 oranında görüldüğünü dile getirdi. Dr. Taşkın, ateşli havale geçiren çocukların ateşe karşı havale geçirme eşiklerinin düşük olduğunu belirterek “Kan ve beyin omurilik sıvısında çinko düzeyindeki değişiklikler, enfeksiyon vakalarında bu değişikliklerin belirginleşmesi, nedenlerden biridir. Ayrıca beyindeki sıvı elektrolit dengesinin tam olarak olgunlaşmamış olması, ateşin yükselmesi sırasında beynin hassasiyetini artıran bazı maddelerin salınımı, beyinden epifiz bezinden salgılanan melatonin hormonundaki değişiklikler, havale öncesinde glutamat denilen maddenin artışı, ateşli havalenin başlamasını kolaylaştıran faktörler olarak tartışılmaktadır” dedi.
ATEŞLİ HAVALEDE GELECEKTE NE OLUR?
Ateşli havalelerin epilepsiye dönüşme riskinin, tedirginliğe yol açtığını belirten Dr. Taşkın “Ateşli havale geçiren çocuğun ailesinde epileptik şahıs varsa, nöbetler komplike tipte ise ve havaleden sonra nörolojik sorun çıkmışsa epilepsi riski artar. Normal popülasyonda epilepsi riski %0,5 iken, ateşli havale geçirenlerde epilepsi gelişme riski %4 kadardır. Yani topluma göre 8 kat yüksektir. Aileyle ilgili risk faktörlerinin yanı sıra, ateşli havalenin tekrarlaması, ateş süresinin kısalığı da ateşsiz havale riskini artırmaktadır” şeklinde konuştu.
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 03Murat Çiçek ile röportaj:
- 04YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01TÜZÜN, “ÜRETİM VE İSTİHDAM OLMADAN REFAH ARTMAZ”
- 02BESO’DAN %15 İNDİRİMLİ SAĞLIK PROTOKOLÜ
- 03BEŞİRİ'DE SU SEVİNCİ
- 04LARVA MÜCADELESİ ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
- 05BASKİ’DEN YOĞUN ALTYAPI MESAİ
- 06AK PARTİ’YE GENEL MERKEZ ZİYARETİ
- 07EMEKLİLERE SOSYAL ALAN PROJESİNE TÜED'DEN DESTEK
- 08DSİ KANALINDA DEV TEMİZLİK OPERASYONU
- 09CENGİZ İMREN'DEN PETROLSPOR'A ÖZEL ŞARKI
- 1028 TIR ATIK LASTİK GERİ DÖNÜŞÜME GÖNDERİLDİ
- 11Bilgi yarışmasında kazananlar ödüllerini aldı
- 12KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE TOPLANTISI
- 13Üniversitedeki kadro iptali Ankara gündeminde
- 14BİR DAMLA KAN, BİR ÖMÜR UMUT
- 15KARİYER GÜNLERİNDE TECRÜBELERİNİ PAYLAŞTI




Henüz Yorum yok